Clematite partea IV

Roxana Peled

Active Member
Cred ca e nevoie de rabdare!
Eu din 6, trei sunt cu ditamai mugurii, trei nu misca deloc. Nu cred insa ca sunt moarte. Mai asteptam.
 

geodezia

Well-Known Member
nu sunt uscate sigur asa am patit eu cu te kiri kanawa credeam ca s-a dus si acum au dat lastarii
 

miki70

Active Member
La Miss Bateman vad deja bobocii, oare cum ii va afecta frigul de va veni? Nu mai vreau frig :((
 

adrianam

Well-Known Member
Saptamana trecuta, sotul zicea ca la noi se anunta -10 gr.C si au fost doar -1gr.C
Acum daca anunta -3 gr.C, cred ca vor fi 2-3 gr.C, mai ales ca la tine este intre blocuri.
 

aleynad

Active Member
Moderator
eu am fost tare amarata astazi :( socru-meu a venit ieri in lipsa mea si a altoit un mar pe care aveam catarata clematita Piluu si a...jumulit-o cu totul de pe suport ( probabil a crezut ca e vreo buruiana care se catarase pe mar) :cry: :cry:
doar ce o tunsesem acum 2 zile si avea muguri mari porniti bine in vegetatie!
din cate am observat i-a ramas radacina si parca ar fi un muguras pe acolo...dar ma indoiesc ca mai infloreste !
Sper macar sa nu moara... ca era tare frumoasa, in fiecare an facea tot mai multe flori!

Eu nu inteleg cum de se baga unii unde nu le fierbe oala! :x :x
 

Dea

Active Member
aleynad, imi pare tare rau :( , dar daca radacina a ramas si vezi si un muguras, cred ca iti face surpriza sa lastareasca puternic chiar din radacina!
Stiu ce simti ... anul trecut, in lipsa mea mi-au retezat prin iunie o tufa de bujor ( ... "ca doar a terminat inflorirea" si s-a crezut ca asa e indicat sa se procedeze :x ), iar in toamna mi-a fost retezat trandafirul de dulceata :x , pentru ca a fost luat drept un "scai mare".
 

geodezia

Well-Known Member
uf va compatimesc de-aia e bine fiecare cu casa lui .. la mine nu are dreptul nimani dar nimeni sa se atinga de flroile mele ..citeodata fetele mai taie rose sa si le usuce dar si atunci cu mare scandal daca le prind .. uneori zic ele ca stiu fiecare planta cite flori are ca exact la ea ma duc si le intreb daca au rupt ceva ... nu suport florile rupte parca imi taie cineva o mina sau un picior si nici nu accept flori taiate cadou ..
chiar imi pare rau de clematita mai ales ca ne chinuim atit sa le prindem bibilici cumpara ..ca si asta e un aspect important ...
zii socrului sa iti dea banii pe ea si sigur cind va afla cit costa nu va mai pune picior in gradinita ta sau te va intreba d efiecare data ce sa taie si ce nu ... pentru ei este cea mai crunta pedeapsa sa le ceri banii pe flori ....
 

taia

Active Member
Of, Daniela, pot sa stiu ce simti !
La mine in gradina nu are nimeni voie sa taie sau sa smulga ceva, asta dupa ce acum trei ani am pus pe cineva sa curete de buruieni si sa sape doua straturi in care plantasem tot felul de floricele de vara ( crescute de mine din seminte), si cand m-am dus sa vad ce a facut, straturile erau goale si sapate cu totul.Am crezut ca fac cu nervii.
Iar alta data ,aceeasi persoana a avut de taiat cu foarfeca iarba de pe langa un gard, si o data cu iarba mi-a taiat toate zorelele plantate la baza gardului.Nici nu mi-am dat seama ( ca ramasesera saracele prinse de gard), dacat peste o zi, doua, cand am vazut ca se pleostisera toate floricelele.
 

elianna

Well-Known Member
Cred ca multi trec prin asta. Eu, acum 3 ani, aveam un strat cu floricele de primavara si asteptam luna iulie ca sa-i scot. Atentionasem de mai multe ori. Pe la inceputul lui iunie am fost plecata doua zile si sotul ca sa-mi faca o surpriza a adus niste oameni sa sape in gradina. Au sapat tot fara sa se uite. La sfarsit ma suna sotul sa-mi spuna ca au gasit baietii niste bulbi in pamant si nu stie ce sa faca cu ei :cry: Erau cam 100 si am recuperat cel mult jumatate :(
 

gabrielais

Active Member
imi pare rau, Daniela, de clematita ta :(
la mine gradina e subiect tabu; de asta am cerut sa se faca gard despartitor spre gradina si nimeni din afara casei nu are voie decat in prezenta mea; cei ai casei stiu deja ca nu au voie sa se atinga de nimic daca merg in gradina (cu exceptia straturilor de legume si verdeata care sunt separate de flori), ca orice pare a fi buruiana poate fi vreo planta rara pe care ei nu o cunosc; asa ca sunt aparata; si la nervi nu sunt tocmai cea mai placuta persoana, asa ca nimeni n-ar vrea sa aiba de-a face cu mine :) :rofl:
 

aleynad

Active Member
Moderator
multumesc pentru incurajari, dragelor! :*
astazi m-am uitat mai bine la clematita dupa ploaia de azi-noapte si radacina e inca viabila si posibil sa lastareasca fara probleme de la baza :whew:
si gradina mea e tabu, biata soacra-mea cand vine pe la noi sa ajute, mai intai ma intreaba ce si cum...stie ca am plante deosebite
Sotul meu l-a luat astazi la mustrare pe socru-meu si acesta a zis ca nu a vazut planta, ca el doar a taiat lastarii rebeli de mar crescuti pe tulpina ... cred ca si daca avea ochelarii cu el tot nu deosebea clematita mea :evil:
in fine ma bucur ca planta are macar radacina Ok si socru-meu a primit mustrare de la fiu-sau! :mrgreen:
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
miki70 a spus:
La Miss Bateman vad deja bobocii, oare cum ii va afecta frigul de va veni? Nu mai vreau frig :((
In aceeasi situatie e si a mea. Si unde mai pui ca e clematita cu cea mai frumoasa evolutie din cele puse in urma cu 3 ani. Are o multime de lastari dati din radacina. Eu sper sa nu fie prea afectata de multiplele nopti geroase. De protejat am refuzat din start sa o protejez. Sa supravietuiasca cele care se adapteaza la conditiile naturale.

Cu necaz ma gandesc ca nici anul acesta nu voi vedea flori la cea mai bine dezvoltata clematita din curtea mea: montana rubens ce are doar 2 ani si a impanzit complet si a si depasit spalierul de 2,5m inaltime. Dar asta-i riscul cu gerurile tarzii. Cel putin ma multumesc cu faptul ca nu a inghetat deloc in timpul iernii si cel putin va inverzi peretele pe care s-a catarat.

Cum multor clematite le place racoarea la radacini si soare in rest, 5 din clematitele mele sunt plantate in asa fel incat beneficiaza de soare in cele mai calde ore ale zilei. Mi-e cam greu cu racoarea la "picioare". Ce plante perene imi recomandati sa plantez ca sa le asigur umbra la radacini? A incercat careva sa foloseasca pentru protectie scoarta decorativa?
 
Sus