Clematite partea IV

R@MONA

Active Member
Pai si de ce iti faci probleme?Atata timp cat aveau radacina sanatoasa, nu trebuie sa iti faci griji. Eu am tuns drastic 2 pe care le tinusem in ghivece si le-am plantat in pamant pe la sf lui octombrie.Una inca o mai am in ghiveci :x , nu am apucat sa o plantez, dar cred ca ii vine randul cu trandafirii din Olanda. :rofl:
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Sigur ca ai sanse, daca nu erau moarte cand le-ai pus in ghivece nu vor fi probleme :D
 

marirogo

Active Member
Merci pt incurajari, Ramona! Azi am fost tare panicata si totul a inceput cu trandafirii care trebuie sa soseasca...si cand am vazut prognoza pe urmatoarele 2 saptamani, ninsoare si racirea vremii... am picat in disperare.
 

miki70

Active Member
Cat de lungi sunt? Ia-o de sus in jos cu foarfeca, dc e vede la mijlocul lastarului atunci sunt vii. Inainte caut-o de muguri adormiti verzi, eu ii vad la multe clematite in gradina , sunt mari si grasi mai pe la baza (30-50 cm in jos)
 

R@MONA

Active Member
Mie mi se par niste plante nepretentioase la mutari; atata timp catau o radacina bine dezvoltata si sanatoasa, nu sunt probleme cu ele.La ele radacina face totul, pentru ca din ea pleaca lastarii.
 

lacrimioara

Member
Clematitele plantate acum la ce dimensiune se taie ? Pe schita din topicul taierea clematitelor arata ca la 30 de cm , voi cum le-ati taiat ?
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Se taie deasupra primii perechi de muguri sanatosi. Daca ai primii muguri la 5 cm deasupra pamantului, tai deasupra lor! Asta ca sa se ramifice si sa se indese de la baza.
 

lacrimioara

Member
Atunci am sa-i plantez maine si mai astept cu taiatul pana vor aparea mugurii ca sa fiu sigura ca sunt sanatosi. Sa le fac si putin musuroi ?
 

miki70

Active Member
Ce clematite ai? Dc sunt tip B cu inflorire de primavara mai asteapta pana fac primele flori si apoi le tunzi. Dc sunt tip C le poti tunde de acum. Iar A cica nu se tund niciodata dar pt o frumoasa lastarire tot dupa prima inflorire le-as tunde (adica iun)
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Miki, lasa treaba cu grupele, clematitele ei sunt cumparate acum, deci are 2 bete amarate, alea trebuie tunse scurt, ca sa ramifice de jos si sa fie stimulata rasarirea unor noi lastari. La clematitele tinere nu se tine cont de grupa, se taie 1-2 ani pentru formare

si inca ceva important, Lacramioara...planteaza-le mai adanc cu cativa cm decat sunt in ghiveci. Poti sa le pui linistita cu 10 cm mai adanc. Si nu le musuroi, cand se incalzeste pune-le mulch gros la baza ca sa tina racoare la radacini
 

claude

Well-Known Member
Moderator
Inca ceva...cand le scoti din pamant desfa radacinile din balotul de pamant, daca sunt infasurate...daca pe fundul ghiveciului e o incalceala, taie-le. Daca le lasi asa stranse gramada o sa fie sufocate, trebuie desfacute putin.
Si taie-le linistita cand vezi ca s-au umflat mugurii, toate clematitele tinere se taie in acest fel ca sa stimulezi lastarirea si formarea unei tufe bogate, daca le lasi sa creasca in primul an vei ramane cu 2 bete amarate cu flori in varf.
 

miki70

Active Member
Claude eu credeam ca vrea sa le vada florile anul asta, de aceea i-am zis sa tunda dupa inflorire dc sunt grupa B.
Dupa cum arata in poze nu are ce sa mai tunda :) mai ales dc le ingroapa inca un nod.

Lacrimioara eu anul trecut am indoit una lunga (1 fir de 1m), i-am facut o bucla care am ingropat-o (marcotaj terestru). Anul asta (dupa 1 an de la marcotare) am taiat bucla si astfel o am mai bogata de jos ;-) .
 

claude

Well-Known Member
Moderator
miki70 a spus:
Claude eu credeam ca vrea sa le vada florile anul asta,
Pai sigur ca ar vrea sa vada flori, cine nu vrea? :evil: Dar ideea e sa faca de la inceput cum trebuie, ca sa aiba satisfactii pe urma, ca daca acum jinduieste la flori pe urma va avea o starpitura ;-)
 

popescu gp

Well-Known Member
Am terminat cu gradina si am taiat clematitele;toate au deja muguri de frunze ceeace ma bucura si de abia le astept sa se ridice pe ghidaj si sa infloreasca;si viticelele sunt inaintate.Am avut o iarna pe cinste;daca mai apare si soarele cum au promis atunci are fi totul perfect pentru un an bun,frumos si cu recolte la camp bune ceeace ne-ar ajuta in economia tarii si indirect poate si ceva in buzunarele noastre.
 

lacrimioara

Member
Venind vorba de clematite un coleg de lucru m-a intrebat ce sa faca cu clematita lui deoarece are 2 fire inalte de 1,5 metri , nu stie ce fel de clematita este . Cum ar putea sa o tunda?
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
E prea sus la 30 cm. Trebuie tunsa deasupra primului nod cu muguri. Pentru ca ea va ramifica imediat pe nodul de sub taietura. Daca o lasa la 30 cm, de acolo va porni ramificatia, ori e prea sus. Noi urmarim sa avem clematite cat mai bogate incepand de la baza.
 
Sus