Ce faceti cu bonsaii cand plecati.

redknee

Member
Am si eu o curiozitate ce faceti cu ei cand plecati mai multe zile de acasa?
In septembrie o sa fiu plecat o saptamana intreaga si nu are cine sa-mi ude bonsaii si plantutele si as vrea sa stiu daca cineva are solutii.
E clar ca o saptamana nu traiesc fara apa mai ales la ce calduri sunt in august-septembrie...
 

cory_helen

Active Member
eu le scot pe scara blocului si rog pe cineva sa le ude... e adevarat ca acum am schimbat casa si vecinii si nu stiu daca o sa mai gasesc pe cineva dispus sa-mi ude plantele...

anul trecut am fost plecata 3 saptamani si unele plante mi-au murit... cred ca sunt riscuri inerente... daca ai putea sa lasi cheia unei rude sa treaca zilnic ar fi o solutie mai buna...

nici nu le-ai schimba locul si conditiile de aer... de curenti... :D
 

redknee

Member
Aia e ca nu am cui lasa cheia...
In plus am o gramada de plante + terariul, diversi bonsai in devenire, etc...
DURERE! :rofl:
 

Sash

Active Member
E periculos sa lasi pe altcineva sa-ti ude florile... mai ales bonsaii... sunt mari sanse le ude prea mult/prea des etc.

In terariu mai ales daca il acoperi cred ca se pastreaza umiditatea 1 saptamana... Altfel sunt tot felul de metode mai mult sau mai putin inspirate - de ex. infipt in ghiveci un fir de bumbac (cred) care sa stea intr-un vas cu apa, o sticla cu apa infipta cu gura in jos, dispozitive ceramice care elibereaza apa treptat (ultimele 2 au dimensiuni prea mari ptr. vasul bonsaiului) etc.

PS - Ai turnat sare pe rana cu topicul asta, eu cred ca tocmai am pierdut o sageretia :cry: fiindca n-am apucat sa o ud de vreo saptamana. Dar am tuns-o drastic si sper sa nu fie moarta de tot... ufff...
 

lorisl

Member
eu am plecat 4 zile de acasa si l-am pus pe fratemio sa imi ude copacii.
M-am intors si am ramas fara vrei 3 ficusi pusi la prins, fara paducel si cu un alt ficus molesit...e urata rau problema cu plecarile
 

redknee

Member
macar la tine a avut cine sa-i ude...
ma gandeam asa... sa pun peste pamant niste servetele(3-4) umezite bine de tot ca sa tina umed... dar nu stiu daca tine 7 zile... adica na macar 4 sa tina ca ii ud cand plec si cand vin iar ii ud...
eventual fiecare planta pusa pe o tava mare (tava de ghiveci) si tava umpluta bine cu apa ca sa stea fundul ghiveciului cu planta vesnic in apa...
ar merge?
hai mai cinva trebuie sa fi fost in concediu fara nimeni care sa-i ude plantele...
 

vali

Active Member
Moderator
Cel mai simplu sistem e cel descris de Sash:
Sash a spus:
de ex. infipt in ghiveci un fir de bumbac (cred) care sa stea intr-un vas cu apa
Daca nu e vorba de plante multe si daca lipsa de acasa e ocazionala, cel mai bine e sa ”infigi” o sfoara groasa (ca e bumbac, canepa, sau mai stiu eu ce, nu conteaza) in substrat, prin gaurile de evacuare ale vasului. Aceasta sfoara trebuie sa stea intr-un vas cu apa, pe care vasul bonsaiului (sau plantei) sa nu-l atinga. Prin capilaritate, apa din vasul de sub ghiveci va ajunge in substrat.

Daca lipsesti de acasa in mod regulat (delegatii, deplasari impuse de serviciu, etc.), cel mai bine e sa-ti faci un sistem de udare mai acatarii, care sa te scape de grija plantelor lasate singure sau pe mana vecinilor.
Eu folosesc asa ceva (desi in ultimii ani foarte rar l-am montat) Iti trebuie o priza cu temporizator (18-20 Lei), o pompa de apa (a mea e pt fantana arteziana si nu m-a costat decat vreo 25 Lei, acum nu stiu cat or mai cere pe ea), furtun de plastic/cauciuc (tot in jur de 20 Lei) si niste duze picuratoare (nu mai stiu cat ar putea costa).
In functie de cat e de ”smecher” temporizatorul, il poti regla sa porneasca instalatia in fiecare zi, dimineata si seara, cate 2-3 min., sau poti opta pentru o udare pe zi, daca temporizatorul nu permite setari multiple/aceeasi zi.
Singura grija e ca raftul cu plante sa fie la un nivel superior vasului cu apa, pentru ca dupa oprirea instalatiei, apa ramasa in furtun sa revina in vas.
 

redknee

Member
aha, temporizator nu stiu de unde sa iau restul sunt usor de gasit...
tot ce am ca temporizator e unu dala simplu gen priza dar ala timpul minim de functionare e de 15 minute... ala il folosesc la ventilatorul din terariu... in fiecare seara la 11 fix pornezte si la 11:15 se opreste...
 

vali

Active Member
Moderator
Poti folosi si un astfel de temporizator, dar in acest caz va trebui sa pui robineti la duze, astfel incat sa mearga 15 min. instalatia, dar apa doar sa picure in vase.
Poti jongla cu timpul de udare si debitul apei, nu-i problema asta...
E mult pana gasesti un echilibru. Dupa aia nu mai ai treaba.
 

redknee

Member
ce mi-e cel mai cel mai e ca pompa aia baga cu sete si duzele mele nu lasa apa sa curga si se face preziune pe furtun si iese din pompa sau scuipa duzele...
cum ai rezolvat problema asta?
 

vali

Active Member
Moderator
N-am rezolvat-o in niciun fel, pentru ca nu am avut-o.
Eu vorbesc de o instalatie ”de balcon” :)... Pompele pt acvarii sau fantani arteziene nu ridica apa la mai mult de 1,5 m, pe o tzeava cu sectiunea de 10-15 mm., deci e putin probabil sa ai o presiune prea mare. Eu, la trei rafturi pe trei niveluri diferite si 20-25 de duze active in acelasi timp, m-am chinuit mai mult cu echilibrarea debitului in functie de inaltime. Vasele de pe raftul de jos primeau (firesc) mai multa apa decat cele de sus.

Dar daca-ti iei pompe Kama sau de la unitatea de pompieri :rofl: , atunci poti sa asisti si la dezmembrarea instalatiei din cauza presiunii :)
Incearca (daca te trage inima) si-o sa vezi ca merge fara probleme :D
 

Sash

Active Member
Foarte ingenioasa instalatia. Sa vezi ce incantare o sa fie pe al meu sot cand o sa-l pun sa ma "ajute" la realizat ceva similar :) Dar... probabil ca iesim la pensie pana atunci ca il astept deja de 2 ani sa monteze al doilea neon/bec in capacul acvariului....

redknee vezi ca poza de trimis la OSIM e cat China asa ca pana o micsorezi am lasat numai linkul
 

IulianGradinarul

New Member
Udare automata

Sa inteleg din prima poza ca bonsaii au nevoie de udare permanenta? (inventia redknee). Sistemul folosit de Vali poate asigura o udare regulata constanta. Firul lui Sash il voi proba dar el ar putea oferi doar o umiditate aproximativ constanta.
De cate ori am plecat in concediu, am reusit pana acum (cu pierderile inerente) sa gasesc pe cineva care sa-mi ude plantele (problema este generala si nu se aplica numai la bonsai). Cu toate acestea este neplacut sa tot aplezi la unul sau la altul care nu-ti impartaseste pasiunea.
Pentru ca tot suntem aici o comunitate am putea sa ne ajutam intre noi.
O alta varianta ar fi achizitionarea unui astfel de serviciu de la o firma specializata (presupune deplasarea unei persoane calificate pentru intretinere plante de interior - nu stiu daca se poate face asta in lipsa).
O a treia varianta este automatizarea procesului de udare. Stiu ca exista pe piata astfel de sisteme si firme care le distribuie si/sau instaleaza. Dar n-am gasit nici un sistem pentru plante de apartament. Afara, mai ales in cazul gazonului, nu-i problema daca udatul se face in exces. In casa asta inseamna inundatie. Ma tot gandesc la un sistem obligatoriu cu feed-back. Udarea trebuie sa inceapa in anumite conditii (o anume umiditate a pamantului si o anumita perioada a zilei) iar cantitatea de apa trebuie sa fie cat mai exacta. Presupun utilizarea unui calculator care controleaza totul, la care se fac programarile si de la care se urmaresc statisticile. Normal ca acest calculator este legat la Internet si are si un web cam, nu?
 

flo_flu

Member
eu ii aduc pe toti in camera, ii ud bine si o saptamana de obicei rezista.
Ficusii ii pun inrtr-un acvariu si la ei nu e nici o problema.
"noroc" ca nu stau plecat mai mult de o saptamana :).
Mai trece maica-mea si se uita iar daca e cazul ii uda. Daca ar ramane afara pe balcon ar trebui udati in fiecare zi..
Anul acesta as incerca sa-i pun pe cei de exterior in baie unde oricum e umiditatea mai mare.

PS: problema e de actualitate ca maine plec in concediu... :)
 

redknee

Member
Flu m-as angaja eu sa-i tin la mine pana te intorci dar mi-e sa nu-ti omor vreunul... daca tu crezi ca am mana buna te ajut...
 

flo_flu

Member
multam,
da la mine e maica-mea acasa asa ca are cine sa aiba grija de ei.
De vreo 3 ani tot asa ii tin si inca nu am pierdut niciunul cat am fost plecat. In schimb am avut grija sa mai omor cate unu' cand eram acasa :)
 
Sus