Carmona aproape bonzai :)

redknee

Member
arigato gozaimasu flo_flu
o sa incerc un 30% turba si 70% pietris de 3mm si sper sa-i si placa...
vedem :)
 

redknee

Member
a ajuns carmona la mine dar i-au cazut toate frunzele :(
a dat cateva ramuri noi cat era in cutie cred si cateva frunze noi acuma sper sa nu moara, am pus-o afara la soare sa manance putina lumina saraca.
oare o omor daca o mut in alt vas? cu tot cu pamantul ei original... doar ii fac o mutare in ceva mai marisor.
Ii fac un combo de 60% pietricele de marmura(4-7mm) si restul pamant.

poze(scuzati calitatea de 2 lei si graba dar trebuia sa termin urgent):
http://home-and-garden.webshots.com/photo/2644981460105200498KpOxlp
http://home-and-garden.webshots.com/photo/2590467490105200498YbapVt
http://home-and-garden.webshots.com/photo/2948628830105200498VnKlbO
http://home-and-garden.webshots.com/photo/2380126630105200498hJxhVg
 

vali

Active Member
Moderator
redknee a spus:
a ajuns carmona la mine dar i-au cazut toate frunzele :(
a dat cateva ramuri noi cat era in cutie cred si cateva frunze noi acuma sper sa nu moara, am pus-o afara la soare sa manance putina lumina saraca.
Sa n-o manance lumina pe ea! Dupa ce a stat la cutie cateva zile (iar inainte de asta, probabil prin vreo sera), ai luat-o si ai pus-o direct in soare?...
redknee a spus:
oare o omor daca o mut in alt vas?
Tot ce se poate :evil: !
Chiar daca se recomanda schimbarea substratului in care a fost comercializata, asta nu inseamna ca imediat cum ai ajuns cu planta acasa :D. Si apropo de asta, ai facut 4 poze, dar in niciuna nu se vede substratul.

Eu as lasa-o sa-si traga sufletul intr-un loc luminos, dar in care sa n-o atinga soarele mai tarziu de ora 11.
Frunzele au cazut de la stresul suferit. Daca e lasata intr-un loc (fara sa fie mutata de colo-colo), vor aparea muguri noi.
 

Sash

Active Member
In plus fata de ce a spus Vali poti incerca sa o "pufai" cu apa, a mea am vazut ca apreciaza chestia asta. De asemenea am vazut ca prefera sa stea mai degraba printre phalenopsisi decat printre cactusi - la mine asta se traduce prin pervaz N-E soare numai dimineata cateva ore, fata de pervaz S-V soare juma' de zi.
 

redknee

Member
am mutat-o in alt vas mai mare si am facut un substrat 60% pietre de marmura de 4-7 mm si restul pamant format din turba si coaja de copac(asa era gata facut la punga) dar nu i-am indepartat pamantul de la radacini pentru ca nu am vrut sa o stresez prea mult. Acuma e la soare pe balcon dar nu e foarte cald, e numai bine si a inceput sa dea mugurasi mici mici(poate ii avea si nu i-am vazut?) iar frunzele care mai erau pe ea si-au revenit f bine.
Sa vedem daca o tine tot asa dar nu cred ca mai moare acuma...
Daca nu traieste... asta este, o pun la colectia de copacei decedati :rofl:
Uite poze cu el in noul vas si substratul
http://home-and-garden.webshots.com/photo/2303435350105200498YFeNfU
http://home-and-garden.webshots.com/photo/2536541910105200498qMrEWV
http://home-and-garden.webshots.com/photo/2976205150105200498UGqbMn
http://home-and-garden.webshots.com/photo/2203517210105200498YlqbCK
P.S la suprafata nu se vad pietricelele respective pentru ca am pus un strat fin de pamant, ma enerveaza sa vad petricele in jurul bonsaiului ca babele in jurul portii la adunarile satesti :)
 

vali

Active Member
Moderator
Daca am omis sa zic din prima, acum e tardiv, dar macar iti va folosi in viitor: acele pietricele de marmura nu sunt alegerea cea mai buna ca aditiv in substrat. In mediul umed si in contact cu celelalte substante din sol, pietricelele se pot descompune eliberand compusi ai calciului.
Ia o bucata de marmura si tine-o in apa cu sare vreo 2-3 luni. Vei vedea ce ramane din ea.
 

lorisl

Member
eu am cumparat de la un pet shop, ceva pietris pt acvariu.Pe punga scrie asa, Cuart pentru decorarea acvariului.cica are ph neutru cu granulatie 3-8 mm.ii bun sau ii aceeasi poveste ca si cu marmura?
 

vali

Active Member
Moderator
Daca e recomandat pentru acvarii nu cred sa fie probleme...
Dar eu nu inteleg de ce va chinuiti cu pietris... Indiferent ca e de la pet-shop, ca e din rau, ca e de pe santier, este un material greu care la fiecare udare va tasa substratul si-l va compacta.
Exista perlit (ca tot sunteti din Cluj si se gaseste mai usor), exista prin mai toate florariile acea argila expandata, este argila ”cruda”, gata faramitzata, pe marginea drumului inspre padure, pe-aici: ... Sunt materiale mult mai usoare, iar substratul va ramane pufos si aerisit, pana la urmatoarea replantare.
 

bandi87

Member
eee...argila expandata mai greu gasesti in cluj...dat fiind faptul ca numai noi cu bonsaii o cumparam :rofl: sunt cateva locuri unde merg sa cumpar(de exemplu baumax) si rar se intampla ca inafara pungii pe care am luat-o eu sa mai lipseasca si altele :rofl:

Problema e ca sunt doua feluri aici in cluj in comert. Unele de granulatie 4-8mm si una de 12-16mm..Din pacate din prima nu au foarte multa, doar din a doua..care nu e prea buna(in afara de copacii mari)
 

vali

Active Member
Moderator
flo_flu a spus:
ma tata, vad ca tot ai ramas cu ceva dupa plimbarea la cluj :rofl:
Si-nca cum! Am ramas cu gandul la multe! :rofl:

bandi87 a spus:
Problema e ca sunt doua feluri aici in cluj in comert. Unele de granulatie 4-8mm si una de 12-16mm..Din pacate din prima nu au foarte multa, doar din a doua..care nu e prea buna(in afara de copacii mari)
Dar ai incercat sa spargi granulele? Eu, asa intreaga nu o mai folosesc demult. Iti ia ceva timp, dar merita :wink:
 

lorisl

Member
ideea ii ca argila aia expandata ii 8 lei litru....ceea ce ii destul de mult, mai ales cand colectezi yamadori unde iti tre in total vreo 3 4 litri de sol.
Perlit eu unu nu am gasit, am vazut in piata la mihai viteazu , da era granulatie prea mica.Daca stie cineva unde mai este perlit in cluj, ziceti :) sa ma duc sa cumpar perlit(sper sa fie mai ieftin ca argila).oricum am vb cu flo si trebuia sa ne intalnim cati mai multi si din cluj si de pe forum si sa facem o comanda mare de materiale de pe net(akadama, unelte, paste etc) ca sa iesim mai ieftin cu transportu.ce ziceti?
 

bandi87

Member
gasesti tu lucruri utile crede-ma...am vazut ce au comandat florin si ovi data trecuta..si merita :)
 

redknee

Member
na, da un link sa ma ochiesc si facem o treaba :)
P.S ASTA ERA TOPIC DE LAUDAT CARMONA MEA! :x :rofl:
Astept sa aud: moaaa ce carmona misto ai! baaa ce vas belea! iooooiii faina-i! altfel va tund bonsaii ca pe gardu viu! :rofl:
 
Sus