Calceolaria spp. - papucel

simonag

Member
Aceasta fisa a fost realizata de catre:
angela draganoiu
Trimis: Joi Feb 09, 2006 12:54 pm
-------------

Denumire ºtiinþificã: Calceolaria spp.
Face parte din familia : Scrofularlaceae
Originara din America Centrala.
Sint plante anuale, bianuale sau perene. Speciile bianuale sau perene infloresc la un an dupa ce au fost semanate si trebuie scoase dupa inflorire. Speciile anuale sint vindute in stare adulta, inflorite si nu rezista decit citeva luni.

Denumire popularã: papucel, pantofior
Aceasta denumire I-a fost data din cauza formei speciale a florilor acestea fiind rotunde amintind de un papuc. Numele deriva din latinescul calceolus care inseamna papuc, pantofior.

Imagini:
http://4.bp.blogspot.com/_e3e39FXIKQo/R ... Flower.jpg

Gabarit:
inaltime : 30-60 cm
Diametru : 30 cm

Lumina ºi temperatura:
este o planta care prefera penumbra. Soarele poate fi fatal pentru Calceolaria aceasta avind nevoie de lunima inidrecta sau filtrata. O fereastra orientata spre N ii prieste foarte bine.

Flori, frunze, fructe:
Florile care apar in lunile de vara, pot avea culoare variabila de la toate tonalitatile de rosu, portocaliu sau galben. Deseori au punctulete sau pete intr-o unanta contrastanta.
Pentru a se pastra aspectul ordonat este bine ca florile care se ofilesc sa fie indepartate imediat.

Solul:
Un pamint fertil

Udarea:
Primava si vara udati planta numai cind suprafata pamintului incepe sa para uscata; pamintul trebuie sa fie nici uscat complet, dar nici prea ud;
Toamna si iarna trebuie udate sufficient pentru a mentine pamintul umed.

Aerul:
Crestera plantei si aparitia florilor sint favorizate de umiditatea atmosferica.
Temperatura ideala este de 10-12 grade C iar la peste 15 grade C bobocii nu vor mai inflori. Cu cit camera este mai racoroasa cu atit inflorirea este de mai lunga durata.
Toamna si iarna temeperatura minima pentru plantele tinere trebuie sa fie de 7 grade C.
In februarie se pun in ghiveciul definitiv in care vor inflori in lunile de vara.

Ingrãºãminte:
Primavara si vara administrati un ingrasamint lichid pentru plante cu flori la interval de 15 zile

Inmulþire:
Se inmulteste prin seminte in lunile martie sau iunie folosind o minisera rece sau o ladita pe un pervaz cald. Semintele se presara pe suprafata pamintului se acopera cu hirtie de ziar pentru a mentine semintele in intuneric pina la sfirsitul germinatiei. Pamintul se va mentine umed si cind apar plantutele se scoate ziarul.
Cind noile plante sint destul de mari, in augst-septembrie, se transfera in cite un ghiveci cu dimensiunea de 7-10 cm diametru si un sol fertile.

Condiþii de iernare:
In apartament se cultiva ca plante biennale adica infloresc in anul consecutiv celui in care au fost insamintate (plantate) iar dupa ce infloresc sint indepartate.

Boli ºi dãunãtori:
Plantele tinute in medii prea calde pot fi infestate de paduchele verde (afidul ), acesta se poate combate cu inseciticide adecvate. Pentru a preveni noi contaminari asezati planta intr-un loc mai racoros. In conditii de umiditate se poate dezvolta mucegaiul Botrytis care se combate cu un anticriptogamic corespunzator.

Îngrijire, particularitãþi:
Evitati vestejirea plantei prin mentinerea pamintului mereu umed si prin pulverizarea apei pe planta sau prin asezarea ghiveciului pe o tava plina cu apa si pietris.

Specii ºi varietãþi:
Calceolaria arachnoidea � o specie foarte decorativa creste pina la 30 cm si are flori purpurii; este mai putin rara decit celelalte.
Calceolaria burbridgei � o specie rara; infloreste din august pina la sfirsitul lui octombrie, are flori mici albe si galbene.
Calceolaria crenatiflora este la originea majoritatii hibrizilor cunoscuti sub numele de Calceolaria x herbeohybrida; face flori variind de la galben la portocaliu, roz si bronz; este o planta ramificata ce poate ajunge la 30-60 cm are frunze ovale subtiri, acoperite cu perisori fini. �C. grandiflora� este o varietate cu flori mari colorate in nuante diferite de la galben la rosu, deseori cu pete si puncte rosii. Brune sau maron. �C. multiflora nana� este o varietate pitica cu frunze subtiri cu margini dintate; are numeroase flori galbene, portocalii sau rosii care formeaza ciorchini frumosi la extremitatea ramurilor.
 

roxy

Member
Imagini:


Sursa: Webshots.com

Solul: Pamantul trebuie sa fie bogat in substante nutritive si cu un PH neutru.
 
Sus