Cais - Prunus armeniaca

florin petolea

New Member
Cais bolnav

Am in gradina un cais de 8 ani la care de vreun an au inceput sa ii apara pe crengi niste ulceratii ca niste arsuri. Am si o poza insa nu m-am prins cum se posteaza. Aveti idee despre ce este vorba?
 
A

Anonymous

Guest
Nu poti posta direct fotografii. Trebuia sa iti fact cont pe photobucket sau alte siteuri si apoi postezi link catre imagine sau un thumbnail cu poza de acolo.
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Florin incearca sa postezi in forum doar o poza de tip eticheta care sa aiba legatura catre poza mare din albumul tau. Altfel te vor injura forumistii care au conexiuni mai lente - e prea mare poza.
 
A

Anonymous

Guest
Nu prea ma pricep, dar pare ca a fost ranit initial acolo si a inceput sa curga niste rasina.
 
A

Anonymous

Guest
Boli si daunatori

Urita rana!!! Suna la 112 si poate te aude MASTER !!!!! El m-a ajutat pe mine cu un guti si a mers!!!
 

florin petolea

New Member
Din pacate nu e doar o rana. Sunt mai multe. Master ai ceva recomandari?
Eu ma gandeam sa curat cu o perie zona si sa dau cu un insecticid. Un vecin mi-a recomandat sa pun tinctura de propolis in ideea ca propolisul merge la toate. Nu cred ca are vreo legatura dar in ultima instanta as incerca si asta.
 
A

Anonymous

Guest
Am citit acum despre o problema a caisului, pe un site in franceza: gommose. Daca nu stii franceza mai caut si-ti traduc :) .
La gomme n'est pas dangereuse : elle protège la plante lorsqu'une fissure se présente (causes multiples
 

Cosstel

Member
Caisi infloriti

Astazi au inceput sa-si desfaca florile si caisii mei. Din pacate zilele ce vin se anunta ploaie :( Avind in vedere ca au trecut trei ani de la plantare, mari recolte nu astept eu dar o caisa, doua mi-ar place sa am :D

<img src="http://lh4.google.com/Cosstel/R-aPZAgluZI/AAAAAAAAAic/eSRSMmsLvGY/s144/IM000028.jpg">
http://picasaweb.google.com/Cosstel/Pom ... 1132525970

<img src="http://lh5.google.com/Cosstel/R-aPaQglubI/AAAAAAAAAis/TDEuzaU4RQE/s144/IM000030.jpg">
http://picasaweb.google.com/Cosstel/Pom ... 2607362482



Mai sint citeva imagin si aici, dar asa si asa
http://picasaweb.google.com/Cosstel/PomiFructiferi
 

Cosstel

Member
Din ce-am citit parca trebuia sa fac un tratament in faza de buton floral, dar momentul este depasit. Pina acum, vizual, nu am constatat nimic suspect sau aceste tratamente se fac indiferent daca e sau nu cazul ?
Totusi durerea mea ramin merii, majoritatea au inceput sa isi desfaca mugurii ceea ce-mi da ceva sperante dar mai sint altii (aprox. 5 la numar) care nu misca deloc :(
 

Floria

Active Member
Saptamana trecuta am cumparat din farmacia fitosanitara pentru stropirea pomilor fructiferi urmatoarele:
- fungicide: Folpan 80 WDG pentru basicarea frunzelor si patarea rosie la samburoase, Dithane M-45, Captadin 50 PU, Novozir MN 80 pentru monilioza fructelor patarea alba a frunzelor patarea rosie a frunzelor si rapan la mar.
- insecticide: Faster 10 CE - combate adultii si larvele, Decis 2,5 EC - combate un spectru larg de daunatori. Se fac stropiri repetate si alternative.
 

ghia_don

Active Member
Cosstel, deja ai pierdut doua stropiri, cea care se face intre umflarea mugurilor si dezmugurire, si cea care se executa cind 10-15% din flori sint deschise.
Urmatoarea stropire se face cind 10-15% din flori sint scuturate dupa inflorirea deplina, cu un produs cu actiune fungicida si un insecticid.
Daca e sa ne luam dupa specialisti, la cais trebuie efectuate 12 tratamente pe an, la piersic 14, la mar nu mai spun cite sint. Eu una fac doar vreo 3 tratamente in afara de cea de iarna, si nu e bine :cry:
Dar mai mincam in cazul asta fructe ecologice???
 

Cosstel

Member
ghia_don a spus:
Dar mai mincam in cazul asta fructe ecologice???
Ceva de genul asta imi umbla si mie prin cap dar daca existenta ta depinde de recolta obtinuta atunci banuiesc ca le dai la o parte de principii.
Scopul meu in aceasta perioada este ca pomii din livada sa se dezvolte cit mai bine iar cind voi urmari sa obtin si fructe atunci voi fi nevoit sa aplic tratamentele ca la carte.
Intrebare : e momentul sa varuiesc tulpinile pomilor ? fiindca am vazut ca lumea a inceput iar eu nu prea stiu ce tot astept !
 

ghia_don

Active Member
Pai ,Cosstel, chiar...ce mai astepti?
Sa stii ca toti daunatorii si bolile ataca pomii din faza de puiet,( nu numai fructele), de aceea se recomanda tratamente la acestia si pina intra pe rod. Altfel risti sa-i pierzi inainte sa culegi vreun fruct.
Uite, de exemplu, paduchele de San Jose, este un daunator care ataca majoritatea plantelor (arbori, arbusti, plante ierboase, nu are preferinte, ii plac toate). Ataca tulpini, ramuri, frunze, iar planta atacata sufera in dezvoltare, se debilizeaza, si cu timpul se usuca :cry: .
Si acesta este numai unul dintre daunatorii pe care trebuie sa-i tinem la distanta.
Nu mai spun de boli: rapanul, fainarea, monilioza, putregaiul cenusiu, basicarea frunzelor (la piersic), etc...etc... :cry:
 

Cornel

Member
De varuit trebuie varuiti cat mai repede.
In ce priveste stropirile nu cred ca e musai sa faci cele 10 stropiri ca la carte . Nu trebuie sa ratezi stropirile importante cu insecticid(eu folosesc Faster),3-4 in cursul vegetatiei si una cu Oleodiazol in periaoda iernii. Eu cel putin asa fac si am mancat destule caise din caisii mei:)
 

shmer

New Member
http://s289.photobucket.com/albums/ll22 ... 20gradina/

am 3 caisi, 2 altoiti si unul cumparat. primavara asta au fost afectati de ceva boala, unul mai tare si 2 mai putin. pe cel afectat mai tare l-am altoit de vreo 4 ani, si s-a dezvoltat f frumos pana acum. anul trecut a patit la fel in aceeasi perioada, dar in mai mica masura. frunzulitele se ofilesc, iar ramurile se usca rapid, devin f rigide. anul asta au fost din pacate afectate si florile, asa ca am ramas cu o singura caisa. am vazut ca aceata boala afecteaza deopotriva si caisii din gradina mea, si pe cei din cluj pe care ii vad in curtile oamenilor. se vindeca intr-un fel la un moment dat, secreta ceva rasina vascoasa si apoi incepe sa se regenereze mai jos, dar in ritmul asta nu mai mananc caise de pe el. ce boala credeti ca e si cam ce ar trebui facut? uitati-va prin poze sa va dati cu parerea va rog. mersi
 

ghia_don

Active Member
Shmer, iti citez dintr-o carte de specialitate:
Monilinia laxa
Aceasta boala se mai numeste popular , putregaiul brun sau mumificarea fructelor de simburoase. Afectarea va duce cu timpul la uscarea pomilor, deci ea reprezinta o boala foarte grava a simburoaselor. Florile de pe virful ramurilor tinere se ofilesc, se innegresc, se usuca, insa nu cad. Frunzele tinere sufera un proces de uscare, devin brune si se rasucesc. Incepind cu virful pomului, ramurile tinere se usuca, , frunzele vor atirna in jos, luind aspect de "steag".
Se fac tratamente cu Turdacupral in perioada de repaus vegetativ (in zile cu temperaturi peste 4 grade)si intre umflarea mugurilor si dezmugurire, cu Rovral, sau Ronilan cind 10-15% din flori sint deschise, apoi cind 10-15% din flori sint scuturate,si cind fructele au diametrul cit nuca, si cu zeama bordeleza sau turdacupral in luna noiembrie dupa ce 50% din frunze au cazut.
Monilioza fructigena
Este o ciupeca care ataca ramurile cu frunze, flori si fructe in diferite faze de crestere. In timpul infloritului, primavara, unele ramuri tinere incep sa se vestejeasca, iar frunzele si florile se brunifica si se usuca. Pe scoarta ramurilor atacate si pe flori apar mici pernite de mucegai cenusiu-galbui. Totusi mai gasim si flori normale, neatacate printre florile distruse(brune). Vara pe fructele coapte, apar pete brune ce se adincesc si cuprind pulpa in profunzime. Fructul putrezit aproape de tot, cade usor.
Tratamente: cu Ronilan sau Rovral in perioada de prepirga, apoi la intrarea in pirga a fructelor, si cu Captadin dupa recoltarea fructelor.
 
Sus