Cactus cu un soi de putregai alb

GabyHila

Member
Ma ia cu plansul:( am ghivece cu nenumărați cactuși și pe ăștia ii iubesc f tare. Le-am cumpărat ghivece sa ii răresc ca erau tare inghesuiti și am dat de un soi de putregai și niște larve micuțe subțiri. L-am desfăcut pe tot și se rupeau... Cum îl salvez?
IMG_20200216_190956.jpg
 

crysty

Active Member
Pentru larve cumparati Calypso de la fitofarmacie si faceti o solutie din o fiola mica de 2ml la 5 litri si stropiti plantele dar si pamantul care trebuie intins pe o musama si il stropiti dar mai bine e daca luati punga noua de pamant si stropiti pamantul ala nou iar pentru mucegai cumparati un antifungic tot de la fitofarmacie. Un antifungic cu spectru larg ar fi Score care cred ca este si sistemic ceea ce e mai bine ca dezinfecteaza planta si la interior. La fel stropiti cu antifungic pamantul imprastiat pe o musama chiar daca e nou cumparat.
Mai sunt si alte fungicide , aici este o lista mare http://www.ferma-gradina.ro/pesticide/fungicide.html si probabil Previcur Energy o sa va recomande si cei de la fitofarmacie http://www.ferma-gradina.ro/pesticide/fungicide/fungicid-previcur-energy.html . Nu am folosit de asta asa ca nu stiu cat este de bun la ce va trebuie.
Alte fungicide bune sunt Mirage si Topsin dar vedeti ce va recomanda si cei de la fitofarmacie.
Ghiveciul il spalati cu detergent si sa aiba mai multe gauri de aerisire la fund eventual mai dati cateva gauri in plus.. Nu folositi masti de ghivece chiar daca sunt frumoase.
Daca aveti un higrometru in casa va recomand sa il urmariuti mai des si sa faceti in asa fel incat sa nu fie umiditate mare in casa cat este iarna , eu am dezumidificator ca aparea mucegai pe perete si acum nu mai am probleme plus ca ajuta si la plante ca face sa li se usuce pamantul mai repede.
Daca umiditatea este peste 60% atunci apare risc de mucegai iarna cand nu se aeriseste asa des.
Nu lasati sa stea pamantul ud la flori prea mult timp, e iarna inca, dati-i voie sa se usuce deasupra.
Sapati cu un pix pamantul la suprafata si lasati-l asa ca sa se zvinte mai repede .
Mucegaiul se formeaza doar la umezeala prelungita si nearisita asa ca imediat cum simititi pe viitor miros de mucegai la pamant il scoateti si il mai amestecati si aerisiti dar daca vasul are gauri destule si mari atunci nu apuca sa se formeze mucegai in el.
Cactusii si in general suculentele sunt sensibile la umezeala mare , am pierdut cactusi si nu am mai crescut , inafara de schlumbergera care inca vad ca rezista.
Nu stiu daca calypso si score/previcur/mirage/topsin vor salva plantele dar e bine sa intrebati si la fitofarmacie.
 
Ultima editare:
Sus