Bonsai needs help

Hariclea

Member
Intr-adevar, cel mai bine i-ar fi afara...
Dar mai intai obisnuieste-l la tine, ca el oricum a trecut prin stress-ul mutatului (de la florarie la tine acasa), dereglari de udare (cand avea frunzele pleostite).
La primavara poti incerca sa il scoti pe balcon, dar cel mai bine ar fi sa il pui in dreptul unui geam care sa stea permanent deschis... ar mai fi bine ca balconul sa nu aiba soare toata ziua...
 

Chiquitita

Member
Ciao! Am revenit dupa o lunga pauza.
Bonsaiul meu despre care va scriam anul trecut traieste si acum , dar... cu probleme. De vreo saptamana au inceput sa ii cada frunzele drastic chiar si verzi. L-am studiat si am o bservat o panza fina de paianjen si 2 - 3 picaturi de lichid lipicios pe unele din frunzulite. L-am dusat, l-am dat cu mospilan dar tot cad. Am crezut ca este de ala umezeala si l-am udat o data la 2 zile, dar daca il ud asa i se ofilesc frunzulitele. Va rog daca aveti ceva sfaturi, le primesc cu multa nerabdare ca nu vreau sa il pierd. Mai am o intrebare: ii pot schimba substratul cu unul nou achizitionat din Cora(pe punga scrie pamant pt. Bonsai)?

Multumesc anticipat!
 

vali

Active Member
Moderator
Este destul de greu sa-ti dai cu parerea avand atat de putine date, dar eu nu cred ca acea panza de paianjen implica automat o infestare cu acarieni. Apoi, chiar daca ar fi suferit un astfel de atac, frunzele nu ar fi cazut la modul descris. Tind sa cred ca este mai degraba un dezechilibru datorat factorilor de mediu. O atmosfera uscata (daca e tinut in interior) alaturi de lipsa circulatiei aerului, variatii mari ale luminii, de genul: dimineata bate soarele in el incalzind inclusiv vasul, iar dupa-amiaza lumina e mult redusa (sau invers), s.a.m.d.
La cele de mai sus se poate adauga si incapacitatea radacinilor de a mai sustine planta. Daca substratul actual este acelasi din momentul achizitionarii, e foarte posibil sa fie deja tasat si secatuit de nutrienti. Inafara de asta, fiind vorba de un ligustrum – recunoscut pentru ritmul alert in care-si dezvolta radacina, mai mult ca sigur ca spatiul din vas este invadat de ramificatiile acesteia. Intr-un substrat compact, lipsit de oxigen, varfurile active ale radacinii nu pot asimila corect iar ramificatiile vechi care au ajuns sa se infasoare de jur-imprejur in interiorul vasului, nu sunt nici ele mai eficiente.

Firesc ar fi fost sa-l replantezi in primavara, devreme. Nu conteaza ca atunci nu aveai acel substrat special pentru bonsai... ligustrumul nu are absolut niciun fel de pretentii cu privire la compozitia solului, atata timp cat granulatia acestuia permite circulatia aerului. Deci, un 50/50 turba cu pietris era arhisuficient.
Acum, este destul de tarziu pentru o replantare; in conditii normale, ar iesi din discutie. Dar cum o cosmetizare a radacinii si o aerisire a substratului par mai mult decat necesare, probabil ca se impune. Totusi, n-ar trebui facuta de cineva care e la prima experienta de acest fel.
 

Chiquitita

Member
Atunci in situatia asta ce pot face? Saracutul a cam fost mutat de colo colo pt ca suntem si intr-o perioada de zugravire a apt. O sa il scot pe balcon si o sa incerc sa ii afan nitel pamantul, daca acum nu il mai pot schimba. Nu stiu ce sa fac...:(
 

vali

Active Member
Moderator
Recunosc, e o situatie ingrata, sau dificila... Sau si mai mult decat atat...
Depinde de tine, de cat de mult doresti sa-l pastrezi (sa-l salvezi).
Chiar daca eu am spus
Totusi, n-ar trebui facuta de cineva care e la prima experienta de acest fel
principalul ar fi faptul ca tu ai spus
Va rog daca aveti ceva sfaturi, le primesc cu multa nerabdare ca nu vreau sa il pierd.
:D .
Deci, depinde ce conteaza mai mult: faptul ca eu (un necunoscut cu pareri si experiente discutabile) spun ca nu ar fi indicat sa-l replantezi daca nu ai mai facut asta pana acum, sau dorinta ta de a nu-l pierde (avand o anumita valoare sentimentala, alta decat aceeasi valoare sentimentala ce se formeaza in timp).
Eu, daca as fi in locul tau (luand de bun tot ce ai scris pana acum), m-as documenta serios cu privire la tot ce inseamna "replantare bonsai" pe net si as incerca totul pentru a-l salva.

Dar, tu decizi.
 

Chiquitita

Member
@vali

Ai avut dreptate!!! Saracutul avea niste radacini...Abia am putut sa il scot din vas. L-am replantat de 2 zile si se pare ca ii merge binisor. Sper sa fie ok.
 

Chiquitita

Member
Mai am doua intrebari totusi: are o crenguta care a crescut destul de mult in inaltime. Pot sa o tai? Unde pot gasi o foarfeca de gradinarit , dar micuta ca sa pot taia crenguta?
 

vali

Active Member
Moderator
Incerc sa raspund la intrebari:
are o crenguta care a crescut destul de mult in inaltime. Pot sa o tai?
Cu siguranta, o ramurica (sau faptul ca aceasta ramane, sau nu) nu poate afecta dezvoltarea unui intreg sistem. Deci, se poate taia, fara probleme.
Unde pot gasi o foarfeca de gradinarit , dar micuta ca sa pot taia crenguta?
Aici, m-ai lasat PAF!!!... Eu am postat aici http://www.egradini.ro/forum/viewtopic.php?t=2931 azi la ora 12.00 facand trimitere la un magazin online cu ARTICOLE BONSAI (probabil primul de la noi, cam timid ce-i drept - dar e un inceput), iar la 18.30 tu intrebi de unde poti lua o foarfeca...

Asta e... fac abstractie de tot si raspund in continuare: foarfece iti poti lua de aici http://www.bonsaishop.ro/unelte_si_scule/foarfeci/ Nu sunt multe, dar suficiente pentru nevoile noastre.

PS: Intre noi fie vorba, ti-as recomanda asta http://www.bonsaishop.ro/unelte_si_scul ... -p10006283
 

carmenn

Member
Help pls...
E vorba de acest bonsai http://i239.photobucket.com/albums/ff14 ... G_0113.jpg
Care acum isi pierde din ce in ce mai multe frunze...arata mult mai golas decat din poza acesta. Desi ii cresc lastari noi, ii cad multe frunze sanatoase pe jos. Care ar fi cauza ? Si cata apa ar avea nevoie la cat e de mare si cat de des?
Sta intr-o camera luminoasa, pe peretele opus cu geamul, nu are curenti de aer in jur...
 

vali

Active Member
Moderator
Buna carmenn,
La ficusi (pentru ca vorbim de un Ficus microcarpa, sau Ficus retusa), pierderea masiva a frunzelor este provocata – de cele mai multe ori – de o schimbare brusca de mediu (mutarea dintr-un loc intr-altul, diferenta mare intre cantitatea de lumina primita anterior si ulterior unui moment dat, diferente bruste de temperatura, schimbarea regimului de udare, reducerea brusca a umiditatii din aer, sau cate un pic din toate astea). Deasemeni, lepadarea frunzelor (aparent sanatoase) poate fi provocata si de alti factori ce pun radacina in imposibilitatea de a mai sustine planta: o aglomerare a ramificatiilor in substrat, ce duce la disconfortul radacinii si la alterarea procesului de asimilare, un substrat secatuit de nutrienti, o udare „sovaielnica” ce provoaca „sincope” in asimilare, sau putrezirea anumitor ramificatii ale radacinii, o fertilizare „agresiva”, etc.

Reactiile plantelor la conditiile oferite de noi, sunt precum o limba straina... daca nu o intelegi, nu stii cum sa raspunzi.
Personal, tind sa cred ca lepadarea frunzelor ficusului tau (sau al cui este, ca parca mi-aduc aminte ca mi l-ai mai prezentat anterior ca fiind al altcuiva...) e provocata de un dezechilibru intre ceea ce i se ofera si ceea ce are el nevoie.
Fie renunta la frunze pentru a micsora suprafata de transpiratie si pentru a nu mai pierde astfel lichide, in cazul unei udari insuficiente, a unei radacini ce nu lucreaza, a unei atmosfere mult prea uscate (cum ar fi cea provocata de pornirea aerului conditionat in camera, odata cu venirea caldurilor), fie le pierde ca urmare a faptului ca acestea nu au lumina necesara pentru a procesa „materia bruta” furnizata de radacini si a o transforma in hrana pentru toate organele plantei (adica fotosinteza nu poate avea loc, sau daca are loc, nu e suficienta).

Tu spui ca „sta intr-o camera luminoasa, dar pe peretele opus ferestrei”... este destul de relativ. O camera, ni se poate parea noua luminoasa... Plantele pot fi de o cu totul alta parere. Daca noi putem citi ziarul in acea camera, asta nu inseamna ca lumina existenta este la fel de suficienta si unui ficus (in fine, chestia cu ziarul e un exemplu poate cam deplasat, dar intelegi ce vreau sa spun).

Referitor la cata apa are nevoie si cat de des, nu stiu daca poate cineva aproxima doar privind o imagine... Probabil ca topicul cu udarea bonsailor din aceasta sectiune l-ai parcurs deja. In mod normal, te-ar fi lamurit cam care este principiul udarii la astfel de copacei. Nu exista „cantitati”, la fel cum nu exista „intervale de timp” fixe. Totul vehiculeaza in jurul nevoilor plantei la momentul respectiv, in functie de starea exemplarului si de perioada in sezonul de crestere.

Probabil ca citind cele de mai sus, esti tentata sa spui „Da, multumesc, vorbe multe dar de niciun ajutor”.
Voi incerca in cateva randuri sa-mi inchipui cam ce-as face eu in situatia descrisa de tine, astfel incat sa ai totusi un punct de pornire, in incercarea de a-l salva.
1.In primul rand, as „apasa” pe frunzele ramase (nu pe toate, doar pe cateva), pentru a vedea daca acestea se desprind usor, cu petiol cu tot. Daca o fac, inseamna ca planta este inca dispusa sa renunte la si mai multe frunze si ca „apogeul” crizei nu a trecut.
2.As ridica planta din vas, pentru a examina radacinile. Daca exista zone cu ramificatii negre, putrezite, e clar ca de acolo vine problema (desi e putin probabil) si le-as elimina. Daca bolul radicular este foarte aglomerat si exista ramificatii lungi ce inconjoara vasul, le-as tunde, as „pieptana” bolul de jur imprejur astfel incat sa desprind cat mai multe ramificatii ale radacinii din „incalceala”, as tunde ce e de tuns si as completa substratul eliminat cu altul proaspat, replantand ficusul, dar fara sa-l deranjez prea mult (adica fara a dezgoli complet radacina). Nu trebuie sa te temi sa faci asta acum... fiind un ficus, replantarea sau afectarea radacinilor nu e strict legata de primavara. Totodata, as „ciupi” si toti mugurii terminali ai ramurilor (chiar daca va mai pierde putin latex, nu-i o nenorocire) pentru a stopa tendinta de extindere a plantei.
3. As incerca sa „aerisesc” substratul, sa inlatur efectul tasarii acestuia, rupand pelicula de suprafata prin greblare (chiar si cu o furculita, daca n-ai altceva), astfel incat sa am garantia ca la udare, apa patrunde in substrat ajungand la toate ramificatiile radacinii, ci nu „aluneca” pe acesta.
4.As muta planta intr-un loc mult mai luminos si - pentru a elimina efectele unei atmosfere uscate – as improviza o sera, imbracand-o intr-o folie de plastic (date fiind dimensiunile ficusului, un sac transparent pentru haine cred ca ar fi adecvat).
5.As inceta orice program de fertilizare inceput anterior.

Sper ca cele scrise mai sus sa-ti dea vreo idee care sa duca la revenirea ficusului.
Exista totusi si o veste buna: ficusii dezvolta frunze la fel de usor precum renunta la ele :).

Toate bune.
 

carmenn

Member
Multumesc din nou...
Da, ficusul nu e al meu, e al cumnatului meu...
Din posibilele cauze, tind sa cred ca aerul conditionat il deranjeaza, desi inca n-am verificat radacinile.
Dupa sfatul tau de acum cateva saptamani, am eliminat sarmele cu care era legat.
Am sa-i dau topicul acesta sper citit persoanei proprietare, si astfel sper sa aflam intr-un final, speram fericit, care e cauza supararii bonsaiului.
Voi reveni cu amanunte si sper si poze. :D
 

Chiquitita

Member
Multumesc mult pentru informatii si scuze ca nu am citit postul tau dar intru putin pe Softpedia, cand primesc notificari pe adresa de mail. Sunt cu zugravii pe cap si nu am timp :( .
 

carmenn

Member
:( am aflat ce-l supara pe bonsaiul de care va tot intrebam....are o groaza de purici in substrat, multi, mici si albi...ce-i de facut ?
schimbat substratul ma gandesc si tratat cu ce ??
 

silviu

New Member
Nu prea este timpul pentru replantari (acestea se fac in general primavara si toamna). Deci ar trebui sa aplici niste insecticid (si unul universal cred ca e bun).
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Colembole? De la prea multa umiditate in substrat. Lasa pamantul sa se usuce un pic mai tare si ... le vei kill-ui natural. :wink:
 

Chiquitita

Member
vali a spus:
Incerc sa raspund la intrebari:
are o crenguta care a crescut destul de mult in inaltime. Pot sa o tai?
PS: Intre noi fie vorba, ti-as recomanda asta http://www.bonsaishop.ro/unelte_si_scul ... -p10006283
Buna! Sunt foarte dezemagita. Am comandat forfecuta recomandata de tine acum o luna jumate , dar nu am primit-o. Le-am scris pe mail, le-am dat telefon(nici unul nu functioneaza). Exista alt site sau shop de unde pot achizitiona o foarfeca de taiat crengute? Nu de alta dar saracu' Bosi al meu a inceput sa ia o forma ciudata.
 

vali

Active Member
Moderator
Chiqui', la fel de dezamagit sunt si eu...
Imi pare rau ca am recomandat un mag-online atat e neserios... Si eu am facut comanda la una-alta acolo... Dupa cele "8 zile lucratoare" declarate ca "fatidice" de maturatorii site-ului, am inceput sa-i iau la intrebari. Initial a venit un raspuns destul de politicos, la modul: Ne cerem scuze, dar, bla-bla... Ulterior, dupa alte 10 zile a venit un raspuns la modul: Bah nene, da' tu chiar ejti prost?!? Ti-am zis ca intarzie importul, ce mai vrei?
Deci, ideea era ca sunt chiar absurd sa cer ceea ce au promis ca vor face...

Imi cer inca o data scuze pentru inconveniente, dar se pare ca de cate ori ne confruntam cu chestii de genul acesta, tre' sa ne amintim versurile cantului:

"Noi suntem romani, noi suntem romani,
Noi suntem aici de veci stapani..."

PS: Si nu e musai sa luati in seama si versul 2, pt ca e lipsit de substanta...
 

Chiquitita

Member
vali a spus:
Chiqui', la fel de dezamagit sunt si eu...
Sa nu iti para rau, tu ai vrut sa ajuti dar daca romanul prin natura sa este un nesimtit....
Am mai patit-o si cu altii, dar chiar am nevoie de o forfecuta, pot oare folosi o foarfeca obisnuita?
 
Sus