Bonsai needs help

vali

Active Member
Moderator
Poti, cu siguranta, sa folosesti orice fel de foarfece.
Principalul e CE si CUM tai... Mai putin conteaza (in primii ani) CU CE tai :D.

PS: Este ca atunci cand incepi scoala, esti in clasa intai, unii colegi au stilouri Pelikan, tu ai unul de 5 Lei, dar - cu toate astea - tu scrii mai frumos. :D
 

Chiquitita

Member
vali a spus:
Poti, cu siguranta, sa folosesti orice fel de foarfece.
Principalul e CE si CUM tai... Mai putin conteaza (in primii ani) CU CE tai :D.
Eu trebuie sa tai o crenguta destul de groasa, sa zic 5 mm. Sa nu ma certati ca am lasat-o sa cresaca atat, dar eu asteptam foarfeca. Cu ce as putea sa o tai? si cel mai important: cum?
 

michaela

Active Member
Am si eu o rugaminte catre specialistii acestei sectiuni....
Ingrijesc un bonzai de vreo 12 ani...a inceput sa dezvolte muschi atat pe substrat (il tot curat) si se ridica usor pe trunchiul copacelului.... ce sa fac? sa-l las sau sa-l indepartez mereu-exista ceva sa-l stropesc? :? n-as vrea sa-l omor pe bietu` de el mai ales ca usor usor devine mos...


Va multumesc...
 

vali

Active Member
Moderator
:D E frumushica serisa ta. Sa-ti traiasca!
Ceea ce voi scrie, nu lua ca venind din partea unui "specialist al sectiunii":p, voi incerca doar sa ajut, in masura in care pot.

Treaba cu muschiul care incepe sa urce pe trunchi in sus este destul de dezbatuta pe forumurile bonsai. Mai mult din considerente estetice decat de alt fel...
Daca vrei neaparat sa scapi de el, cea mai sigura metoda e sa perii bine trunchiul cu o periuta de plastic, dupa ce ai inlaturat cu mana atat cat s-a putut. Pe sol, poti sa-l lasi (daca iti place). Unii se chinuie sa-l planteze si cred ca te-ar invidia vazand ca la tine apare spontan :) .
Insa de pe trunchi e chiar indicat sa-l cureti, pentru ca pot aparea ciuperci care sa provoace boli ale tesutului lemnos in zonele respective. Nu stiu exact in ce masura este predispusa serisa la asa ceva, dar e bine sa fii prevazatoare.

Periajul va trebui repetat periodic, pentru ca exista tendinta sa reapara, mai ales in conditii de umiditate sporita, sau atata timp cat muschiul ramane prezent pe substrat.

PS: Pentru periaj, cred ca o periuta de dinti ar fi buna.
 

michaela

Active Member
Ok, Multumesc Vali
exact la asta m-am gandit si eu: sa nu dezvolte ciuperci care sa dauneze trunchiului, dealtfel el este dragalas si pare cu adevarat un copac autentic. :rofl: care mai si infloreste in fiecare vara..
PS: pana acum l-am curatat cu unghiutele, iar de pe substrat se decojea pur si simplu, insa la periuta de dinti pe cuvant ca nu mi-a trecut prin cap,deci de-asta e bine aici,ca primesti idei, pe langa multe sfaturi utile! :!: :D
 

vali

Active Member
Moderator
:D Ma bucur c-am putut veni cu ceva nou care sa ajute.
Sa-ti traiasca, sa fie sanatos si, bine-nteles, si tu pe langa el, la fel! :)
 

michaela

Active Member
Gata! Dupa ce-am frecat cu periuta trunchiul ... arata chiar mai interesant i-au iesit in evidenta scorburicile... :D
Pe substrat am mai lasat o parte din muschi ...ma gandesc sa pastreze umiditate...


Multumiri pt idee! si din partea dumnealui.. :D
 

vali

Active Member
Moderator
michaela a spus:
Multumiri pt idee! si din partea dumnealui.. :D
Cu placere! Era sa-i urez sa creasca mare! :rofl:
Intr-adevar, chiar arata mai bine!

Acum, mai e un mic "secret" (sa zicem). Daca tot ai scapat de muschiul de pe trunchi, pentru a preintampina reaparitia acestuia, poti sa tamponezi usor tot trunchiul cu ulei de masline.
Scoarta nu va fi afectata, dar va impiedica muschiul sa revina prea curand. :wink:

Si sa nu mai spui la nimeni ca ti-am spus :secret: :)
 
Sus