bonsai cu pamant umed..ajutor!

rebeca

New Member
Buna ziua! Am cumparat un bonsai Hokidachi (Stilul Matura) mic lunea trecuta si de atunci nu am avut cum sa-i ud pamantul pentru ca inca nu are nevoie. Pamantul este excesiv de umed de cand l-am luat de la sera si nu mai stiu ce sa-i mai fac. Intre timp, ii ud doar frunzele usor de doua ori pe zi. Este normal ca pamantul sa-si pastreze o umiditate mare atata vreme si sa nu necesite udare deloc intr-o saptamana? Multumesc din suflet, sunt foarte ingrijorata, pentr ca eu chiar imi doresc ca bonsaiul meu sa traiasca si sa pot avea grija de el cum trebuie... :(
 

vali

Active Member
Moderator
Buna Rebeca,
Nu, nu este normal ca substratul unui bonsai sa ramana umed foarte mult timp...
Dar cum bonsaii importati au dovedit ca au cel mai prost substrat posibil, nu este de mirare ca se intampla. De obicei, se poate ca particule fine de substrat sa se aglomereze in zona gaurii de evacuare a vasului si s-o obtureze. Daca bonsaiul a stat si mult timp in acel vas, chiar si radacinile sale pot „ajuta” la asta. In aceasta situatie, apa stagneaza in vas, iar substratul ramane “excesiv de umed”, asa cum spui tu.
Acum, hai sa ne lamurim ce inseamna „excesiv de umed mult timp”, raportat la dimensiunea vasului si implicit a volumului de substrat. Nu ne-ai spus despre ce specie de bonsai vorbim si cam cat de mare este vasul sau... Este important, pentru ca daca vorbim de un vas de aprox. 15/10/5 cm in care substratul ramane umed o saptamana, atunci este intr-adevar o problema... Dar daca vasul are 30/20/8 cm , sa zicem, atunci problema ta nu exista, pentru ca la un asemenea volum este normal sa se pastreze umiditatea chiar si o saptamana, mai ales in conditii de interior.
Deci, ideea este: daca vasul este relativ mic, incearca (cu un betisor) sa eliberezi pe cat posibil gaura de evacuare a vasului. Daca aceasta este plina de radacini, s-ar impune o replantare a copacelului.
Cum se face, vezi aici:
http://www.bonsaiforbeginners.com/Repotting-bonsai.html
http://www.bonsaigardener.org/bonsai-vi ... video.html
„Substrat Bonsai” gata preparat se gaseste de obicei pe la centrele de gradinarit; la Romstal Garden – Vitan stiu ca au. Daca nu gasesti, poti sa-ti prepari singura un amestec de 40% turba si 60% pietris (NU nisip!), pe care-l poti folosi cu incredere.

Daca vasul este de dimensiuni considerabile, iar daca la o udare puternica apa iese fara probleme prin gaurile de evacuare, parerea mea e sa nu-ti faci prea multe griji. Este posibil ca substratul sa fie preponderent organic, iar asta alaturi de volumul mare, face ca umiditatea sa se pastreze mai mult timp.

Totusi, spune-ne si noua despre ce copacel vorbim... eventual o imagine, ceva... Asa, „in orb”, e cam dificil sa-ti dai cu parerea... Tot ce am spus mai sus, se refera la „bonsai, in general”, limitat fiind de putinele informatii pe care ni le-ai pus tu la dispozitie.
 

rebeca

New Member
bonsai cu pamant prea umed... :(

In primul rand multumesc din suflet pentru raspuns, chiar nu stiu ce sa-i mai fac...intr-adevar vasul este de aprox. 15/10/5 cm iar bonsaiul este mic.Nu as putea sti daca a stat mult timp in acest vas ptr ca l-am luat de la sera. I-am verificat gaurile de evacuare a vasului si nu erau infundate, insa am incercat sa-l replantez, taind din radacinile care se adunasera la fund aproape de gauri si sa ii mai eliberez partile dinspre lateralele vasului ca sa aiba aer. Pamantul e extrem de umed.Dar repet, il am de o saptamana si nu am apucat sa-l ud nici macar o data ca sa stiu cum s-ar scurge apa. Nu e nevoie inca, cred ca l-as ucide. Asa cum v-am precizat, in ce am studiat, este vorba de un bonsai Hokidachi (Stilul Matura). Ii voi cumpara pamant fie voi incerca sa ii fac acel amestec si sper sa nu ii faca rau schimbarea brusca. Ideea e ca pamantul actual nu are mai deloc pietris si se pare ca e tipul pamantului care e opusul celui argilos, nu se poate usca.
Va multumesc inca o data pentru tot, sunteti ultima mea scapare!
Va atasez o fotografie a bonsaiului: http://img526.imageshack.us/img526/8475/img1383bg5.jpg
 

vali

Active Member
Moderator
Buna din nou, Rebeca.
Am cateva nelamuriri vis-a-vis de ceea ce spui tu...
am incercat sa-l replantez, taind din radacinile care se adunasera la fund aproape de gauri si sa ii mai eliberez partile dinspre lateralele vasului ca sa aiba aer.
Apoi, mult mai tarziu, spui
Ii voi cumpara pamant fie voi incerca sa ii fac acel amestec si sper sa nu ii faca rau schimbarea brusca.
Nu reusesc sa-mi dau seama ce ai facut exact... Adica stau si ma intreb, in primul rand, cum "ai incercat" sa-l replantezi?... Replantarea e o operatie care fie te-apuci de ea si o duci pana la capat, fie nu te apuci deloc... Nu poti "sa incerci" si sa renunti. In al doilea rand nu inteleg cum ai incercat sa-l replantezi, urmand ca substratul sa ti-l cumperi sau prepari candva in viitor. Cand te apuci de replantare, noul substrat tre' sa-l ai deja langa tine. De-aia spun ca sunt un pic debusolat... dac-ai putea sa explici mai precis ce ai facut ti-as ramane indatorat.

Avand in vedere ca ai atasat acea imagine, ne-am mai lamurit cu unele aspecte :) .
Este laudabil ca ai inceput prin a te documenta, dar nu confunda stilul in care este format un copacel (vertical, maturica, inclinat, cascada, etc.) cu specia din care acesta face parte. Tu ai un Ligustrum sinense - Lemn cainesc, iar "fisa tehnica" :) o gasesti aici http://www.egradini.ro/forum/viewtopic.php?t=596
Este important sa stii carei specii apartine un copacel, pentru ca in functie de asta apar mici diferente in ceea ce priveste formarea si intretinerea sa. Diferente "mici", dar cu efecte MARI, uneori. Asta pentru ca nu-l poti trata pe dl Artar, la fel cum il tratezi pe dl. Ulm, de ex. S-ar simti jignit :D .

Revenind la ce te framanta pe tine, parerea mea este ca "misterul" :) pamantului umed se va risipi, daca renunti la acea tava metalica. Sau nu musai sa renunti la ea, dar macar sa inalti putin vasul, sa-l pui pe niste picioruse din... ceva, nu stiu... 4 pietre plate, 4 bucati de polistiren, 4 "ceva-uri" care sa nu mai dea voie apei din tava (care nu poti sa negi ca exista, pt ca se vede clar in imagine) sa ajunga la picioarele vasului bonsai.
Acesta nu este smaltuit decat pe suprafetele exterioare. Apa (pe care si-o trage din tava) circula fara probleme prin peretii vasului ajungand astfel in substrat. Daca vrei, este ca atunci cand bagi un capat al unei sfori in apa si vezi cum aceasta se uda incet-incet in sus.
De aceea la folosirea tavitelor de umidificare se face intotdeauna precizarea ca vasul bonsai nu trebuie sa atinga suprafata apei. :wink:

Inalta vasul astfel incat sa nu mai fie in contact cu apa din tava si vei vedea ca in cateva zile substratul va incepe sa piarda din umiditate.

De-aia o imagine face cat o mie de cuvinte...

Toate bune!
 

rebeca

New Member
Prin replantare, ca remediu inainte de a face rost de pamant, am inteles a curata ce era pe fundul vasului, a-i curata radacinile in surplus, a elibera gaurile de scurgere...intocmai articolului citit. am facut tot ce am putut pana sa am acest feedback, ca sa stiu ca nu fac vreo greseala.
Multumesc pentru lamurirea in legatura cu specia bonsaiului.
Ii voi cumpara „Substrat Bonsai” gata preparat fie voi prepara acel amestec.
Si il voi inalta din tavita. Ideea e ca nu am mai pus apa (pe care oricum o puneam intr-un strat de aprox un cm) de cateva zile. Ceea ce se vedea in fotografie era aspectul dupa ce am spalat-o...pentru ca fusese plina de pamant.
Multumesc inca o data pentru sfaturi !
O zi buna!
 

vali

Active Member
Moderator
rebeca a spus:
Prin replantare, ca remediu inainte de a face rost de pamant, am inteles a curata ce era pe fundul vasului, a-i curata radacinile in surplus, a elibera gaurile de scurgere...intocmai articolului citit.
E perfect. Daca deja ai facut toate astea, e OK. Chiar daca nu ai eliminat foarte mult din vechiul substrat, nu e nicio problema.
Dar, in cazul acesta, o ALTA interventie la nivelul radacinilor intr-un viitor apropiat (cand vei avea substrat) nu mai este indicata. Niciunei plante nu-i place sa-i fie "gadilate" radacinile prea des. Normal ar fi acum "sa-l ierti" pana in primavara viitoare.

Referitor la apa din tava... chiar daca 1 cm pare putin, ca volum de apa este enorm pentru vasul tau. E suficient ca-n tava sa fie o pelicula de doar cativa mm de apa, aceasta va ajunge prin capilaritate, tot in vasul bonsai.

Asteptam vesti :D !
 
Sus