Banuti de turba

CocoT

Member
yrandreia
Trimis: Dum Apr 09, 2006 11:35 am
Eu am folosit banuti de turba cu rata de succes de 90%! Doar hibiscusul a refuzat sa germineze in banuti de turba!
Sa va spun cum am procedat eu!
Dupa imbibare, am introdus banutul intr-o tavita sau recipient care sa fie mai inalt cu 3-4 cm decat banutul. Asta pentru ca plantuta sa poata creste putin fara a fi deranjata de capac
Am plasat semintele dupa recomandarile gasite... unele chiar la suprafata, altele putin impinse in turba. Eu am ales oricum recipiente transparente pantru ca semintele sa aibe lumina suficienta. Apoi am acoperit paharul sau tavita cu capac sau folie transparenta de plastic si am prins un elastic pt a o mentine etans.
Teoretic, pe plastic, ca si pe recipient apare condens. Eu am mai pus apa doar in momentul in care condensul disparea. Este un semn ca nu mai exista umezeala suficienta in recipient.
Dupa rasarirea plantei, i-am dat timp sa faca 2 perechi de frunzulite dupa care am plantat-o cu tot cu banut in ghiveci.
De ex... la murraya, pentru ca este mai sensibila, dupa plantarea in ghiveci i-am mai tinut un pahar in cap pana la aparitia celei de-a 4-a perechi de frunze!
Va urez tuturor multa bafta!
 

CocoT

Member
Simina
Trimis: Dum Apr 09, 2006 11:51 am
Voua vi s-a intamplat sa apara un fel de mucegai pe semintele asezate in banutii de turba?
Passiflora si murrya se incapataneaza sa rasara, dar verbena, impatiens si clopoteii au aparut.
 

CocoT

Member
mihaela.c
Trimis: Dum Apr 09, 2006 11:59 am
Si la mine apare un strat de mucegai. De seminte,nici nu mai vorbesc.Toate s-au stricat in acesti banuti.Am avut rezultate mai bune numai la butasi .
 

CocoT

Member
Simina
Trimis: Dum Apr 09, 2006 12:22 pm
Am pus o samanta de passiflora ambigua in banut de turba si una direct in ghiveci. Sa vad care germineaza mai repede.
Anul trecut am pus seminte de passiflora caerulea in ghiveci si din 3 seminte au iesit 2 plantute.
Incep sa-mi pierd rabdarea...
 

CocoT

Member
Kati
Trimis: Dum Apr 09, 2006 3:26 pm
Si la mine se formeaza mucegaiul pe pastilele de turba. Si ramane si dupa ce am mutat paharul cu pastila de turba in ea intr-un loc mai racoros, bineinteles dupa ce plantele au deja mai mult de 2 frunze.

Dar as dori sa stiu alta treaba: turba este intr-un "saculet", care se rupe destul de usor. Cand radacinile plantei vor creste, va trebui sa indepartez acea plasuta, sau se va rupe ea singura oare?

Am procedat in felul urmator: dupa ce le-am pus in apa si s-au umflat, am pus semintele in ele, le-am pus in paharute de unica folosinta si le-am tinut pe convector, acoperite cu o "cutie" din folie transparenta, pana au germinat unele dintre seminte. Vreau sa precizez ca nici la mine n-au germinat toate, dar nu cred ca este din cauza pastilei de turba, mai degraba semintele au probleme. Nu stiu, poate nu am dreptate...
Simina, la mine Murraya a germinat, cu Passiflora sunt probleme in general, am citit ca este mai bine de inmultit prin butasi decat din seminte,
fiindca plantele crescute din seminte vor inflori lenes.

Fiindca turba inmagazineaza apa in ea mai mult timp decat pamantul obisnuit, probabil nu calculam exact cantitatea de apa necesara, si de aceea ne putrezesc unele din seminte. Eu am patit-o cu Albizia, si pot spune ca si cu Gloirosa, o samnta mi-a putrezit, iar celelalte doua nu s-au miscat deloc mult timp, in care am continuat sa le ud pamantul normal, dar tot n-a iesit nimic din ele, cu toate ca n-au putrezit. Si nici Papaya nu mi-a germinat deloc. Dar sa va spun si ce a germinat, sa nu cadem in negativisme: Jacaranda, Murraya, Solanum - deocamdata.
 

CocoT

Member
ella
Trimis: Dum Apr 09, 2006 3:50 pm
Eu am semanat in 2 randuri,adica:
prima data am folosit pamant special pt. germinare si a 2 a oara banuti de turba.
O parte din seminte nu au germinat nici in pamant nici in banuti.
Ca impresie generala proportia de germinare a fost mai mare in pamant decat in banuti.
La transplantarea plantelor am intampinat probleme mai mari la cele fara banuti.
 

CocoT

Member
Simina
Trimis: Dum Apr 09, 2006 4:27 pm
Kati, plasuta din jurul banutului ramane acolo si la transplantare. Radacinile plantei vor iesi cu usurinta prin ea.
 

CocoT

Member
teo
Trimis: Joi Apr 13, 2006 6:49 am
Buna din cite stiu eu asa zisii banuti de turba sunt de fapt fibra de cocos,imbibati cu substante nutritive-deci sunt formati din asa zisa "turba ecologica"
Dar cit de sterili mai sunt dupa ce sunt transportati si mentinuti in conditii care de care mai igienice!
Pentru o germinare eficienta prima conditie este calitatea semintelor,gradul lor de prospetime,cum au fost pastrate,cum au fost transportate-de ex daca semintele unor plante tropicale,ecuatoriale au fost transportate cu aeronave cargo care nu au incalzita cala,si ai fost mentinute astfel la -10-20C timp de citeva ore!!!!!!!!!
Sa nu uitam dupa aceea pretratamentul care trebuie aplicat fiecarui tip,scarificare,stratificare,prehidratare la 20C sau la 38-40 C adincimea de plantare........
Si daca mai adaugam la asta conditiile din locuinta-umiditate temperatura ajungem la concluzia ca putem fi fericiti cind din 10 seminte raminem cu doua plante-dar cel putin stim ca astea sunt hotarite!
 

CocoT

Member
Kati
Trimis: Joi Apr 13, 2006 11:20 am
Ai dreptate Teo, dar daca ne gandim ca in natura plantele cate seminte produc, si cate dintre ele reusesc sa germineze si sa creasca... Atunci putem trage concluzia ca la noi acasa mult mai multe seminte germineaza si din acestea obtinem mult mai multe plante, si intr-un fel ajutam la pastrarea unor specii rare sau mai putin rare, dar oricum facem un bine.
La fel sta treaba si cu cactusii, multe specii sunt pe cale de disparitie, si colectionarii daca fac rost de semintele lor, vor avea in cativa ani de zile multe plante tinere, pe cand in desert doar cateva seminte germineaza si reusesc sa creasca.

Iar cat priveste banutii de turba, presupun ca nici pamantul obisnuit nu este foarte steril in mama natura, totusi semintele care cad pe acest pamant germineaza, si se formeaza plante noi. Instinctul de supravietuire exista chiar si in semintele marunte, altfel am fi ramas deja fara vegetatie. De aici ma duce gandul la poluarea imensa de pe toata planeta noastra, si cu toate astea saracele plante tot au supravietuit, dar pana cand... asta este intrebarea.
Sa nu ma inteleaga nimeni gresit, si eu sterilizez pamantul si chiar si turba neagra inainte de a-l folosi pentru amestecul de pamant pentru plante sau pentru seminte. De fapt sterilizez si nisipul.
Doar m-a apucat filosofia cand citeam mesajul lui Teo, sper sa nu se supere nimeni.
 

CocoT

Member
mflorian
Trimis: Joi Apr 13, 2006 3:30 pm

Chiar cu riscul de a ma indeparta de subiectul principal (banutii de turba) am sa punctez faptul ca introducem in mediul nostru o multime de plante care, in mod natural, nu ar avea ce sa caute in acest mediu. Intotdeauna, in asemenea situatii, exista un potential risc de dezechilibru legat in special de plantele cu tendinte invazive.
 

CocoT

Member
Alla
Trimis: Joi Apr 13, 2006 4:37 pm
Cele mai bune rezultate le-am avut cu banutii de turba descoperiti. Adica dupa insamantare, am pus fiecare banut intr-un paharel putin mai mare (de la iaurt Casa Buna) si am lasat gura paharelului neacoperita. Am putut controla mai bine umiditatea - deja am capatat experienta iar mucegaiul a aparut in proportie mai mica.
Imagini cu Albizia si Hibiscus Syriacus:



http://s33.photobucket.com/albums/d76/a ... edia=image

In plus, n-am mai fost tentata sa zgarm, sa vad ce se intampla
Plantutele s-au dezvoltat frumos, zic eu.

Cat despre radacini, ies cu usurinta prin plasa, lucru verificat. Plasa este biodegradabila, asa ca dupa plantarea in ghiveci, se "topeste".
 

CocoT

Member
mflorian
Trimis: Vin Apr 14, 2006 8:57 am
Deoarece am plantat in banuti de turba doar 5 tipuri de seminte, nu cred ca am identificat vreo regula.
Toti banutii au fost tinuti in conditii identice. La mine busuiocul si coriandrul au incoltit si au rasarit dar ardeii iuti (3 soiuri) nu dau nici un semn de viata si s-a format mucegai (la plantele rasarite nu s-a format mucegai). Anul trecut am plantat ardeii iuti direct in pamint de gradina, dar cu semintele ingropate la 1 cm si au iesit toti, fara probleme.
Ipoteze:
-cel mai probabil, semintele care trebuie ingropate pentru a germina, nu se preteaza la insamintarea in banuti de turba;
-cu probabilitate mai mica, acolo unde apuca mucegaiul sa se instaleze, semintele nu mai germineaza;
-cu probabilitate la fel de mica, tot asa dar, invers, adica daca semintele nu mai germineaza, se dezvolta mucegaiul;
-cu probabilitate si mai mica, pH-ul banutului de turba inhiba germinarea anumitor seminte.
Acestea sint doar ipoteze, care trebuie adaugate la observatiile altor forumisiti, pentru a avea suficiente date care sa ne permita o concluzie.
 

CocoT

Member
Monicagd
Trimis: Dum Apr 16, 2006 12:16 pm
Pe scurt :
-n-am avut probleme cu mucegaiul;
-plasa o elimin la transplantare - mi se pare inestetica si incorseteaza radacina. Am un Stephanotis cumparat si se vede urat...
 

CocoT

Member
violeta
Trimis: Mie Iul 26, 2006 11:32 pm
Iata cum procedez eu cu acesti banuti de turba:
-ii scufund in apa si astept pana ce isi tripleaza volumul;
-adancesc scobitura din mijloc, acolo introduc butasul;
-pun banutul + butas intr-un ghivecel, acopar banutul si de jur imprejurul lui cu turba, presez usor in jurul butasului;
-nu mai ud pana ce nu observ ca turba de la suprafata s-a uscat putin;
-mentin tot timpul o umiditate moderata, avand in vedere ca turba retine apa si butasul poate putrezi usor;
-daca butasul are frunzulite noi, au aparut si primele radacini, dar nu transplantez decat atunci cand s-au format inca doua perechi de frunze noi;
-la transplantare nu indepartez saculetul pentru ca este biodegradabil, oricum radacinile ies prin el si nu incomodeaza cu nimic la dezvoltarea plantei.
Nu folosesc banutii de turba decat pentru butasi, nu si pentru seminte. Asta nu inseamna ca este gresit, numai ca nu am incercat. Nu toti butasii inradacineaza in banuti de turba, spre ex. begonia, cercelusul, impatiens, inradacineaza mult mai bine in apa.
Dupa parerea mea mucegaiul apare in momentul umiditatii excesive.
 

sonia_i

Active Member
Nu mi se pare fair-play sa cumparati din alta parte, atata timp cat o persoana de pe forum are banuti de turba de vanzare.... :roll:
 

iris

Active Member
sonia_i a spus:
Nu mi se pare fair-play sa cumparati din alta parte, atata timp cat o persoana de pe forum are banuti de turba de vanzare.... :roll:
Cum adica nu e "fair-play" ? Cred ca fiecare banut conteaza.
 
Sus