B. substraturi organice naturale

Sash

Active Member
B. substraturi organice naturale

simona2 a spus:
Turba este un substrat foarte bun pentru o duratã scurtã, pentru ca pe termen lung are un pH prea acid pentru unele specii ºi un conþinut redus în substanþele nutritive
-are o capacitate de retinere a apei foarte mare , lucru care dauneaza plantelor , favorizând putrezirea rãdãcinilor. De aceea trebuie folosita in amestec cu alte pãmânturi.

Turba neagrã, este mai compactã si are un conþinut ridicat de humus.
Turba rosiatica este mai sãracã în elemente nutritive.
- turba (+ sphagnum) viewtopic.php?t=3119
simona2 a spus:
Turba Sphagnum retine o mare cantitate de apa in care se dezvolta o microflora bogata si variata .
O putem intalni in regiunile de dealuri , munte ( masivul Bucegi ) ,in paduri , alcatuind suprafete intinse , mlastinoase , numite turbarii
- turba bruna

mflorian a spus:
Turba roºie este un amestec de resturi vegetale nedescompuse sau parþial descompuse. În textura turbei roºii se poate observa uºor fibra vegetalã.
Funcþie de provenienþã, pH-ul acesteia este între 3,5-5,5 (puternic acid).
Turba roºie absoarbe apã în cantitãþi de pînã la 10-15 ori greutatea proprie. Cu toate acestea, dupã ce este complet îmbibatã cu apã, mai pãstreazã aer în proporþie de 10-15%, rãdãcinile putînd sã respire uºor.
Este demn de reþinut faptul cã, odatã uscatã complet, reumezirea sa este foarte anevoioasã. În aceastã situaþie este recomandabil sã se foloseascãmai întîi, o cantitate micã de apã în care a fost adãugatã o picãturã de sãpun lichid. Apoi se va continua umezirea cu apã obiºnuitã.
Cea mai importantã caracteristicã a sa este capacitatea de a absorbi ionii de calciu, respectiv, aºanumita capacitate de schimb cationic, mecanism prin care turba roºie poate corecta solurile bazice, neutralizîndu-le.
Turba roºie conþine substanþe nutritive în cantitãþi foarte mici, spre neglijabile.

Þinînd cont de aceste caracteristici, turba roºie se va folosi pentru amestecurile destinate plantelor acidofile ºi plantelor iubitoare de umezealã. Nu se va folosi pentru plantele care preferã pH bazic ºi pentru plantele care putrezesc uºor (cactuºi, suculente etc).
- turba neagra
mflorian a spus:
Turba neagrã are pH situat în jurul punctului neutru, respectiv 6,8-7,2 funcþie de provenienþã. Are porozitate redusã ºi deci împiedicã pãtrunderea aerului la rãdãcini. Are un conþinut scãzut de substanþe nutritive. Se foloseºte, mai degrabã pe post de combustibil decît pentru grãdinãrit. Turba neagrã se poate înlocui, cu rezultate mult mai bune, cu pãmînt de þelinã amestecat cu nisip (pentru permeabilizare).
- pamantul de gradina viewtopic.php?t=3142
simona2 a spus:
Pamantul de gradina , se ia de pe un teren deja cultivat ( el contine numeroase substante nutritive ). Este un pamant semigreu de aceea se recomanda a fi folosit in amestec cu alte tipuri de sol (turba , nisip , mranita ).
Pamantul de gradina , isi poate imbogatii calitatile prin ingrasarea solului cu ingrasamainte naturale si aratura ( toamna ).
- pamantul de ericacee

- pamantul de ferigi

- rumegusul
simona2 a spus:
einsteinitza a spus:
Eu pastrez tot rumegusul de la taierea lemnelor in saci pana primavara cand curat gradina,sap,ingras si asez un strat gros de doua degete in straturi.Ploaia nu mai taseaza solul,buruienile fara lumina ies mai greu,seceta nu afecteaza asa mult suprafata gradinii.Este grozav.
- scoarta de copaci

- muschiul vegetal
 

popescu gp

Well-Known Member
soluri

Am gasit substratPlantobalt(Estonia)pentru ghivece -100% turba rosie cu Radigen si bentonita cu P.H.5,5-6. umectat cu Radigen.Am gasit ca Radigenul este un stimulent de completare,iar bentonita este o substanta ce retine apa.Poate cineva sa dea mai multe detalii despre acest substrat;totodata am gasit turba rosie cu P.H. acid3,5-4 cu saruri 0,4g/l tot de la Plantobalt.Rog daca cineva poate da mai multe date si despre acest substrat.Multumesc
 

sicora fabian

Active Member
Radigen este un stimulator rizogen iar bentonita este o argila. Este un substrat de inradacinare, fara adaos nutritiv.
 
Sus