Atac la Par

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Si e mare si..........?Ca si zeul ? :D

Convinsa am fost ca e o.......Doamna :evil:
 

ghia_don

Active Member
mymo a spus:
Si ca raspuns,poate te ajuta:
1. Mana este o bacterie care ataca in principal ramurile si crengile tinere. Spre deosebire de alte boli ale copacilor, este cauzata de o bacterie care se propaga de la un copac la altul, purtata de albine, gandaci si alte insecte.
Simptome: ramurile afectate se usuca si capata o culoare maro-inchis spre negru, ca si cum ar fi arse. Odata afectate de boala, ramurile dezvolta rapid aceste simptome.
Mana avanseaza spre radacina, afectand si trunchiul copacului. Pe trunchi apar niste rani din care, in zilele calduroase, curge un lichid portocaliu-brun; acest lichid, la randul sau, contine foarte multe bacterii care pot fi raspandite de ploaie sau insecte.
ares cel mare a spus:
fii te rog mai la obiect: mana e ceva general....
te referi la aiasta?: Pseudomonas syringae - arsura bacteriana...sau cam asa ceva?
mymo a spus:
Ma refer la Erwinia amylovora-focul bacterian
Simptome: Boala poate ataca toate organele aeriene ale plantelor. Arsura inflorescenþelor este de obicei primul simptom ºi apare primãvara devreme. Poate fi afectatã o singurã floare sau toatã inflorescenþa. Florile apar hidrozate, apoi se ofilesc, se brunificã ºi se înnegresc. Boala progreseazã înspre peduncul care, în final se înnegreºte. Pe timp cãlduros ºi umed, uneori din peduncul exsudeazã picãturi de lichid. Boala se extinde repede ºi bacteriile invadeazã frunzele vecine. Pe lãstar, apare ºi o ulceraþie micã.
Frunzele se vestejesc ºi întreg lãstarul se brunificã la mãr sau se înnegreºte la pãr.
Inflorescenþele infectate pot sã cadã sau sã rãmânã ataºate de pom; dupã inflorescenþe, lãstarii sunt organele cele mai sensibile, boala progresând foarte rapid. Pe timp umed, începând cu perioada înfloritului, pe lãstarii bolnavi apar de obicei picãturi de exsudat, care au culoare variabilã, de la alb pânã la roºu - închis, cu diferite nuanþe de brun-galben sau portocaliu.
Boala apare numai pe fructele verzi ºi cu totul ocazional pot sã aparã leziuni ºi dupã recoltare. Penetrarea bacteriilor se realizeazã direct prin lenticele în scoarþã, prin rãni sau prin vase. Perele prezintã de-a lungul zonei necrotice o margine verde - închis, hidrozatã, în timp ce pe mere se produce o înroºire prematurã, care înconjoarã zona putredã. Fructele atacate se înnegresc la pãr ºi se brunificã la mãr.
La pomii mai sensibili la aceastã boalã, infecþia poate coborî de la inflorescenþe, lãstari sau fructe la ramurile mai vechi, ºarpante sau trunchi producând leziuni, ulcere sau exsudãri.
Leziunile sunt uºor cufundate, de forme diferite, înconjurate de crãpãturi neregulate, bine delimitate de þesut sãnãtos. Ulcerele formate pe tulpini sunt mici, înconjurate de calus. Ele pot încercui întreaga ºarpantã, producând moartea pãrþii superioare sau dacã sunt localizate pe trunchi, moare tot pomul.
Combatere Combatere: Se impun mãsuri ca: folosirea materialului de înmulþire sãnãtos, distrugerea prin ardere a întregului material infectat, tãierile obiºnuite ale pomilor se vor face în perioada de repaus. În livezile contaminate, obligatoriu se va face dezinfectarea instrumentelor folosite (clorurã de var 3%, formalinã 4%, hipoclorit de sodiu 10%); tratamentele chimice preventive cu zeamã bordelezã 0,5%, Champion 50 wp, Funguran 0,2-0,3%, Alcupral 50PU 0,2- 0,3 %; distrugerea insectelor vectoare este o mãsurã importantã în prevenirea bolii (complexul de prevenire ºi combatere a atacului bacterian).
Sigur sunt in acest forum si alti gradinari mai priceputi care te pot ajuta :wink:
 

mymo

Active Member
E ceea ce am scris noi la topicul despre PHLOX,acolo unde ai pus tu intrebarea :wink:
Doinita a fost atat de buna ca ne-a iertat si l-a mutat unde ii este locul :rose:
 

ACHIMENES

Member
Hai domne' pana la urma te hotarasi la ce boala are paru' matale, ca ne-ai ametit de tot :cry: :cry: :cry: ba e erwinia, ba cancerul deschis, ba chiar am vazut vehiculandu-se ideea de mana (asta e prea de tot).
Sau are din toate cate putin, asa ca ai de unde alege :) :) :) :)
 
DA' eu de unde sa stiu...
Zi-mi care este deosebirea intre foc bacterian si cancer, ca sa o pot cataloga intr-o zona sau alta....
 

ACHIMENES

Member
Erwinia......castiga, s-o stapanesti sanatos :)
Lasa-l incolo de pom, pune fierastraul pe el, pentru ca inca o data iti mai spun, ai o sursa de infectie, de moare lumea de ..........invidie :rofl:
Din stiinta mea, aceasta boala nu are leac, nici macar astea nu ajuta :rugaciune: :rugaciune: :rugaciune: :)
 
Nu pt ca raspunsul este incomplet. Ai nota 7.
Pt marire vino cu:
1. cu ce se combate preventiv
2. cu ce se combate in cazul unui atac deja ...vizibil.

Te rog... incepi cand doresti. :wink:
 
Esti convinsa ca e trips? Pare o ciuperca....

Sigur nu e!
Tripsul moare la FASTAC... am dat si a continuat. In plus n-am vazut nici o fiinta vie pe trandafir (e si normal, l-a cat fastac si mospilan au inghitit...)
 

ACHIMENES

Member
Nu mai vreau mariri :cry: :cry: , tripsul isi are culcusul in interiorul bobocului :evil:
Femelele depun ponta in tesuturile petalelor exterioare ale florilor de trandafir, larvele se dezvolta in interiorul florilor. Nimfoza are loc in caliciu.
Ca efect al intepaturilor produse in timpul hranirii, petalele prezinta decolorari punctiforme care treptat se necrozeaza.
Tratamentele foliare trebuie efectuate pana la deschiderea bobocilor
( normal ca tu le-ai facut cand ai observat atacul si era deja prea tarziu :evil: )
Produse recomandate: Actara, Confidor, Lannate(pe asta nu poti sa-l cumperi ca e din grupa 1 de toxicitate si ai nevoie de...mine), Metomex
 

Fleur

Active Member
Un tratament primavara devreme nu ar fi eficient? Am si eu un trandafir care imi este tare drag si la care am vazut aceleasi puncte rosii dar in numar mult mai mic. Pe trandafirii de culoare deschisa se vede cel mai bine.
 

ACHIMENES

Member
ares cel mare a spus:
Nu pt ca raspunsul este incomplet. Ai nota 7.
Pt marire vino cu:
1. cu ce se combate preventiv
2. cu ce se combate in cazul unui atac deja ...vizibil.

Te rog... incepi cand doresti. :wink:
Ai vorbit ca un prof :cry: la marire nu am fost decat o data si normal de la 7 am luat 10 :rofl:
Acum sigur merit 10, hai nu fi carcotas, nu-s eu de vina ca trandafirii nu te plac, "se imbolnavesc" in prezenta ta :evil: :evil: ( auzi 7, dar ce crezi tu ca eu stau sa-ti scriu tie romane, despre boala sau daunatorul respectiv).
Gata, m-am suparat rau( auzi 7 :cry: :cry: :cry: :cry: )
 

ACHIMENES

Member
Mersi multttt Mymo,,,,, uite asa arata o persoana care imi apreciaza munca aici, ca deja mi s-au tocit unghiile de la atata tastat.
Ti se potriveste de minune........ Ares, :evil: :evil:
 
Sus