Angela si micutele ei pasiuni :)

crysty

Active Member
Dat fiind faptul ca e cald si sunt plecat mai des de acasa ca sa am grija de alte plante , scoarta tocata in care era pusa orhideea se usca foarte repede.
Bucata de trunchi de copac putred in care am mutat orhideea se usca repede si ala asa ca am decis pana la urma pe parcusul verii sa mut orhideea in turba pentru orhidee pentru ca incepeau a se ingalbeni alt rand de frunze de la baza orhideei din cauza uscaciunii.
Incepeau sa i se usuce si radacinile aeriene.

Asta este turba (cumparata de la dedeman, 10 lei si 50 de bani) :

Click pe imagine pentru zoom si citit instructiunile de pe saculet cine vrea :

A fost transplantata in turba de vreo 30 de ore si vad ca primul mugure de floare continua sa creasca iar substratul de turba este in continuare ud. Ca sa nu ramana ud substratul de turba mai mult decat trebuie, am dat gauri la vasul in care am mutat-o, un vas de plastic transparent de la inghetata.
Si asa arata acum :


Puteam doar sa amestec in scoarta niste turba ca sa nu se mai usuce repede scoarta dar am preferat sa stea in turba in umezeala mai multa dar si pentru ca tine orhideea mai fixa si stabila mai bine decat scoarta.
Daca vad ca umezeala persista atunci o scot si combin turba cu scoarta tocata originala care a avut-o pusa din magazin. E ca la soferi aici, trebuie sa tii masina sa mearga drept pe sosea, adica substratul nici sa se usuce prea repede si sa stea uscat toata ziua pe canicula dar nici sa stea prea umed prea mult timp si nearerisit ca sa nu se imputa substratul si sa nu putrezeasca orhideea.
Frunza mica e aparuta incoace.
Cand se va raci afara si vine toamna cu siguranta o mut doar in scoarta ca e mai indicat pe timpul iernii.
 
Ultima editare:

Angela_A

New Member
Stiu ca nu e indicat sa umbli la ea cand are tije :) sper sa nu fie mofturoasa si sa vedem curând bobocei înfloriti
 

crysty

Active Member
Stiu ca nu e indicat sa umbli la ea cand are tije :) sper sa nu fie mofturoasa si sa vedem curând bobocei înfloriti
asta cu sa nu umblu la ea cand are tije de flori nu o stiam . Daca o sa o pierd asta e , am invatat o experienta de viata sau de horticultor :D, viata merge inainte, nu e sfarsitul lumii.
Dar nu cred sa fie chiar asa de mofturoasa, ca am amalgerol, am atonik, am cropmax , ii dau ce vrea si ce nu vrea. Cu mine se calesc plantele :D
Primul boboc de floare continua sa creasca, s-a facut cat un bob de mazare.
Nici nu m-am asteptat sa fie chiar asa de usor de tinut in viata o orhidee, mai degraba e mofturoasa o planta de capsuni la ghiveci.
 
Ultima editare:

Angela_A

New Member
Dacă e cât un bob de mazăre , mai durează până înflorește. Stiu eu orhidee mofturoase, papucul meu nu mai misca nici o frunza:rofl: , nici o tija , NIMIC!
 

crysty

Active Member
ce frumoase si mandre stau aliniate florile mari in defensiva ca soldatii din filmul 300, mai ramane sa strige "This is Spartaaa !" :D
Ce am vazut interesant la tija de flori la mine este ca mai scoate cate un strop mic de apa exact cum face si dieffenbachia sau firele de iarba de la grau in varf, cred ca se intampla fenomenul asta sa scoata stropi mici de apa plantele,,,, cand este pamantul udat bine si cand vegeteaza planta bine in special cand e tanara. Un fel de eliminare de exces de apa sau transpiratie. Am observat ca se intampla asta la plante cand este udat recent si bine ghiveciul.
Pusesem 10 pahare cu grau de Pastele asta pentru un bar si inainte sa le duc erau udate bine dar frunzele de la grau scoateau stropi de apa in varf .
Dacă e cât un bob de mazăre , mai durează până înflorește. Stiu eu orhidee mofturoase, papucul meu nu mai misca nici o frunza:rofl: , nici o tija , NIMIC!
Daca mai dureaza e mai bine pentru ca acum are substratul umed si nu mai apuca sa se usuce a 2a zi . Abia o sa aiba timp sa i se formeze mai mari bobocii de floare. Vad ca a inceput sa mai scoata o frunzulita mica, prima oara am crezut ca e gunoi cazut in mijlocul plantei de cand am transplantat-o :tavalit:. Turba incepe a i se zvanta ceea ce e perfect ,are 2 zile de cand nu i-am mai pus apa, daca treceau mai multe zile si nu se zvanta atunci era o problema, dar e vara, trebuie sa ii tin mai multa apa la radacina ca mai rau se chinuia cu scoarta care o gaseam uscata.
Incearca sa faci o solutie slaba/mult diluata de 1 ml de Amalgerol la 1 litru de apa si stropeste frunzele la planta care sta blocata si nu mai da semn de viata.
Acum vreo saptamana in urma am facut o solutie de 2 ml la 1 litru de apa cu amalgerol si am stropit cei 5 sau 6 mandarini/citrice la ghiveci cumparati pe care ii are un restaurant, is mici de vreo 40 cm inaltime fiecare si aveau parte din frunze cazute (ca fructele au cazut demult) si ieri mi-a spus seful de sala ca au aparut muguri mici noi la plantele de citrice si isi revin :eek::-D .
Vezi sa nu fie prea uscat substratul de orhidee daca se usuca prea repede atunci presari putina turba pe scoarta tocata deasupra ghiveciului si uzi cu prima ocazie pe deasupra ca sa cada turba in jos printre bucatile de lemn. Si daca o stropiti cu amalgerol diluat pe frunze ar trebui sa inceapa sa dea semne de viata . Nu conteaza ca ii cade solutie intre frunze, e vara se usuca repede . Nu stropi pe flori ca nu se stie, doar tija de flori umezita cu solutie de amalgerol ,probabil cu pensula udata.
Omul are nevoie de 2,5 litri de lichid pe zi, si plantele au nevoie de multa apa acum vara si daca substratul lor are tendinta sa se usuce repede, e bine, pentru ca nu putrezesc radacinile, dar trebuie sa stai sa le stropesti mai des.
Parerea mea e ca apa insuficienta stagneaza plantele din crestere vara. Asta e le locul 1, pe urma pe locul 2 sunt daunatorii vii , daca sunt . Nu spun ca aveti daunatori plante dar verificati sa nu fie apa insuficienta de vina. Daca orhideea se misca intre scoarta si nu e bine fixata atunci iar e o problema ca i se pot usca radacinile asa cum se vede la mine in poza mai sus.
 
Ultima editare:

Angela_A

New Member
Cică stropi aia de pe floare ii face cand e fericita orhideea, acum nu stiu sigur . Cică trebuie gustate , dacă e dulce inseamna ca o duce bine orhideea . dacă îi iese si frunza noua, e clar , ii place unde ai mutat o .la urmatoare udare o sa pun ceva in apa , poate o conving sa miste putin .
 
Ultima editare:

crysty

Active Member
Cică stropi aia de pe floare ii face cand e fericita orhideea, acum nu stiu sigur . Cică trebuie gustate , dacă e dulce inseamna ca o duce bine orhideea . dacă îi iese si frunza noua, e clar , ii place unde ai mutat o .la urmatoare udare o sa pun ceva in apa , poate o conving sa miste putin .
Nu ma apuc sa degust apa care picura de la plante.
Crysty a apărut prima floricica sau încă se lasa așteptată?
Da, au inceput sa se desfaca bobocii de pe prima tija. A 2a tija mai are de crescut.
Prima frunza care aparuse a ramas asa rotunda semn ca nu functioneaza planta inca la parametrii optimi iar frunza a2a cea mai noua se oprise din crescut si acum de cand am schimbat substratul cu unul care se usuca mai greu (acum vara) a inceput sa mai creasca un pic, se vede ca a avut de suferit ca am scapat substratul uscat de vreo 2 ori din cauza ca plec cateodata mai des si nu am timp de ea si o perioada se oprise din crescut.
Orhideea nici nu moare dar acum creste incet ,se recupereaza. Am inceput sa ii pun in apa de udare si vitamine cu aminoacizi si o sa ii mai dau un pic de ingrasamant . Am cumparat vitaminele astea http://www.indoorgardens.ro/nutrienti-stimulatori/nutrienti-minerali-pamant/hesi/hesi-super-vit-50ml-d si ingrasamantul asta universal http://www.indoorgardens.ro/nutrienti-stimulatori/diverse/nutrienti-specializati/houseplant-focus-6172-6263-d (am prins ultima sticla pe stoc :tavalit:) pentru toate plantele si folosesc si la orhidee . Nu am rezultate rapide la orhidee pentru ca folosesc ingrasamintele mult prea diluate.
Frunzele mai vechi de la baza au inceput a se ingalbeni de mai demult de cand am scapat planta neudata. O sa le tai in curand ca sa nu atarne uscate.
Vad ca floarea nu e pistruiata complet cum am sperat, are totusi un pic in mijloc , poate or sa apara mai tarziu si pe restul florii dar oricum ar fi e prima orhidee inflorita de la 0 la mine si asta ma bucura mult, nu am mai multe pretentii mai ales ca e luata de la reducere. Eram bucuros si la doar 1 tija dar a mai scos una ca bonus :-D . Nu arata planta ca in reviste, dar e bine si asa , altul moare si asa nu are.Planta sta la geam si are parte de soare dimineata, ma bucur ca nu are tije lungi de 1 metru ca alea din comert .
planta orhidee inflorita din nou.jpg
Floarea nu e gigantica , are 6 cm lungime, e bine si asa decat deloc.
prima orhidee inflorita.jpg


Am mai cumparat o alta orhidee la pret redus la dedeman ca sa aiba cu cine schimba o vorba prima orhidee, cu 8,36 lei am scapat . Avea o tija cu flori dar erau cam trecute asa ca am taiat tija ca sa se recupereze mai bine planta poate ii apar 2 tije sau poate face vreun keiki.
A avut o pata moale pe o frunza cred ca era arsa de la soare inca de cand am cumparat-o , pata se marea asa ca a trebuit sa tai frunza cu foarfeca . Daca vad ca apare iar vreo pata inseamna ca are vreo ciuperca si o sa ii dau cu antifungic. Am tinut-o la soare cam mult ca se vede pe frunza mare o pata aproape de coada frunzei.
Cu prima ocazie o sa imi fac timp sa o scot din vas si sa dau gauri pe peretii vasului ca sa se aeriseasca substratul pentru ca apar stropi de condens dupa cum se vede in poza, si daca nu are aerisire mi-e frica sa nu apara mucegaiuri inauntru si sa nu moara planta. Este mai viguroasa orhideea asta fata de prima, are vreo 5-6 radacini aeriene ,scurte dar sanatoase pe cand la prima orhidee de-abia ii creste una dupa ce se uscasera mai toate.
a 2a orhidee pret redus.jpg
EDIT : am dat gauri laterale in ghiveciul de la a 2a orhidee si am tuns cele 2 frunze care se uscau si atarnau la prima orhidee.
 
Ultima editare:

Angela_A

New Member
Nu e lustruită , dar e foarte frumoasa si chiar harnicutza, doar a facut doua tije .eu nici dacă le cânt nu fac două tije :rofl: . Ma bucur ca i ai cumparat o companie , tot o lasi singurica acasa . Sper sa ti înflorească si a doua . Am si eu niste frunze galbene , dar tare mi e mila sa le tai:(
 

crysty

Active Member
Nu e lustruită , dar e foarte frumoasa si chiar harnicutza, doar a facut doua tije .eu nici dacă le cânt nu fac două tije :rofl: . Ma bucur ca i ai cumparat o companie , tot o lasi singurica acasa . Sper sa ti înflorească si a doua . Am si eu niste frunze galbene , dar tare mi e mila sa le tai:(
multumesc. Daca e galbena o frunza nu are rost sa o lasati sa atarne acolo , puneti foarfecul pe ea . Ii explicati plantei ca nu arata bine cu frunze galbene si ca alea taiate vor fi descompuse in pamant la alta planta sa o hraneasca si ca o consolare ii mai spuneti ca si oamenii cand mor vor hrani plantele si copacii prin cimitire :-D , nimic nu se pierde , totul se transforma si recircula in natura , dovada ca bem aceeasi apa din care au baut si dinozaurii cu zeci de milioane de ani in urma.
 
Ultima editare:

crysty

Active Member
Aveti multe orhidee , eu tot pe cele 2 le am, vad ca sunt harnice si scot mereu tija de floare dupa ce se trece tija cu flori.
Asta mica a fost cumparata prin aprilie 2019 si tot nu a murit. Asta mare a fost luata pe la sfarsitul verii , tot de la dedeman, tot la reducere ca avea flkorile trecute si acum a inflorit iarasi adica a scos tija noua. Am lasat plasticul ala infipt pe care scrie reguli de crestere si nu l-am aruncat, dar nici n-am respectat ce scrie ci am crescut cum am crezut de cuviinta. Am stropit cu stimulente si am folosit ingrasaminte si in apa de udare am pus vitamine speciale pentru flori.

Orhideea mare este si ea la a 2a oara cand infloreste si a fost cumparata si ea la reducere de la dedeman dar prin toamna 2019 sau la inceputul toamnei nu mai stiu exact.

Asta mica este la a treia tija de flori aparuta de cand am cumparat-o din aprilie 2019 :

Am incercuit cu galben tija noua si cioatele de la celelalte doua foste tije de flori anterioare.

Se tine tare asta mica am ramas masca cand am vazut in iarna ca incepuse sa porneasca radacina noua.

Din poza pare ca se duce in substrat dar este de fapt la nivelul lui , mai are de crescut .
 
Ultima editare:

Angela_A

New Member
Crysty , am cumparat o "Dracula Radiella " . Intai am cumparat o si dupa m am interesat , are nevoie de temperaturi pana la 20grade max si umiditate foarte mare . Cu gradele o rezolv eu cumva , dar cum sa ridic umiditatea ? :(
 

Atașamente

crysty

Active Member
Crysty , am cumparat o "Dracula Radiella " . Intai am cumparat o si dupa m am interesat , are nevoie de temperaturi pana la 20grade max si umiditate foarte mare . Cu gradele o rezolv eu cumva , dar cum sa ridic umiditatea ? :(
Umiditatea intr-un mediu inchis se ridica cu un umidificator (cautati pe google "umidificator" sau "humidifier") cumparat din comert DAR nu va recomand aparatul deoarece ridica umiditatea in aer si va creste riscul de mucegai in casa , ca sa nu mai spun ca umiditatea mai crescuta intr-un mediu ajuta la dezvoltarea bacteriilor si implicit sanatatea dumneavostra poate fi afectata in timp. Ca sa nu mai spun ca intr-o casa sau apartament peretii cu o oarecare umiditate sunt mai reci deci vor creste usor si facturile la incalzire pentru ca trebuie consumat mai mult gaz/curent/lemne pentru incalzirea mediului si a peretilor. Cu alte cuvinte un umidificator va scade eficienta termica a unui sistem de incalzire fie el si sarac adica incalzirea casei la aragazul pornit cum e cazul celor fara centrala asa cum se intampla si la noi in familie. La noi tot apare mucegaiul in colturi asa ca ne-am cumparat un dezumidificator care sa usuce aerul si nu mai apare mucegaiul plus ca aerul e mai curat .
Daca umiditatea in apartament creste peste 60% atunci apare riscul de formare a mucegaiului in colturi , iarna, pentru ca se aeriseste mai rar in casa.
Va dati seama ca daca va trebuie umiditate foarte mare pentru plante atunci ea ar trebui sa fie probabil pe la 75-85% si asta inseamna ca o sa inceapa sa curga apa de pe geamuri , balamalele la termopan sa fie ude si sa inceapa procesul de ruginire chiar daca se zice ca au un strat de zinc. Va spun asta din propria experienta cu umiditatea crescuta mai ales ca la noi cineva nu pricepe si mai baga rufele la interior de pe balcon sa se usuce mai repede.Nu ca nu ar fi rufe, acum se gasesc si la second hand cate vrei dar asa e romanul se ataseaza de cateva haine si pe alea le poarta mai des.
Bineinteles ca umidificatoarele sunt si ele pe puteri si pe volum de spatiu , ca exemplu aveti aici o pagina de comparatie https://alecoair.ro/umidificator dar dumneavostra cautati pe internet pentru tara in care ati spus ca locuiti.
Dar va spun ca odata cu umiditatea mare in casa apar o gramada de probleme si nu cred ca va doriti asta. Tocmai de asta am decis sa cumpar un dezumidificator https://alecoair.ro/dezumidificator-casnic/dezumidificator-alecoair-d12-eco-12-l-24h-debit-120-mch-pentru-15-m-ionizare-higrostat-timer-display-digital-afisare-umiditate ca sa scap de umiditatea crescuta care ajungea la 78% (recordul gasit in casa pana acum a fost de 83% de cand am luat aparatul ca sa stiu cat este) si aducea probleme ani de zile la rand iarna.
Nu stiam ce umiditate am in casa ,stiam ca e destula, dar dezumidificatorul are si higrostat si asa stiu cat este pentru ca pot sa il reglez si in functie de higrostat. Abiua acum am aflat cat de grava era situatia de cand am luat aparatul si nu stiam ca umiditatea creste in casa in doar jumatate de ora si poate creste si doar de la om chiar si de la respiratie.
Am ales cu ionizator ca sa curete aerul dar asta e optional si e alegerea mea. Dezumidificatorul pornit noaptea in camera mea sa reduca umiditatea pana la 40% este benefic si pentru plantele care le tin la pervaz pentru ca pamantul acum se usuca repede si nu mai mor plantele de umezeala mare in pamant pentru ca nu reusea pamantul sa se usuce la timp la 22 grade in ambient . Un pamant ud este mult mai rece iarna .
Ca sa nu le confundati va scriu ce face fiecare functie sau aparat (veti gasi si aici articole despre conditiile de viata sanatoase https://alecoair.ro/blog ) :
- umidificator : aparat care creste activ umiditatea intr-un mediu inchis
- dezumidificator : aparat care scade activ umiditatea intr-un mediu inchis cum ar fi o camera
- ionizator : aparat care creste activ numarul de ioni negativi cu ajutorul unei piese electronice si are efecte benefice deoarece curata aerul si reduce durerile de cap si ajuta la relaxare respectiv un somn mai linistit. Ionii negativi eliberati se agata de orice particule din aer pana la 3 microni parca si le face sa cada jos adica particulele de praf cad jos nu mai raman in aer . Ionii negativi se gasesc natural in concentratie mare doar la malul apelor , langa cascade, la padure, la izvoare si ape repezi , de asta ne simtim mai bine cand mergem in natura.
- purificator : deseori confundat cu ionizatorul, purificatorul purifica aerul care este trecut de un ventilator doar printr-un filtru dens de tip HEPA tot asa cum este trecut uleiul sau aerul prin filtru la masina sau e acelasi principiu ca si la strecuratoarea de ceai cand strecuram plantele uscate din ceai.
Ce mai trebuie sa nu uitati e ca aceste aparate ca si cel de aer conditionat trebuie sa functioneze in mediu inchis ca sa fie eficiente adica nu deschideti geamuri ca altfel ele merg degeaba, ca si un bec care il aprinzi ziua .

Eu v-am spus in principiu ca pentru a creste umiditatea in casa trebuie umidificator dar asta va poate aduce alte probleme in casa la pereti, geamuri si sanatate . Umiditatea care ii este recomandata omului este intre 40-60% . Daca scade de 40 sau creste peste 60 nu este bine daca este asa mai mult timp . Un aer umed mentine virusii , microbii, bacteriile si fungii/mucegaiurile in viata mai mult timp.
Dar ca sa nu o mai lungesc si sa va raspund la intrebare , cred ca o umiditate chiar si de 70-80% in aer tot nu ar fi de ajuns sau e prea mult pentru o planta care vad ca o tineti la perete si nu o sa aiba parte de aerisire impotriva mucegairii asa ca mai bine va recomand ceea ce folosesc si eu, adica cumparati de la un magazin de bricolaj un bidon de 1 litru cu pompa pentru stropit florile . Puneti in el 1 litru de apa sau de care bidon gasiti , de 1,5 sau de 2 , si lasati bidonul cu apa sa ajunga la temperatura camerei si apoi stropiti cu el din cand in cand planta pe frunze si pe substratul de spagnum care vad ca il are . Sau doar pe spagnum (muschii aia) daca va e teama sa stropiti frunzele direct.
Plantele le stropesc cand si cand , nu mereu , cand imi aduc aminte si cand am timp asta inseamna cam o data pe saptamana.
V-as recomanda ca in apa de stropit sa puneti si un pic de stimulent de crestere cum ar fi amalgerol sau cropmax sau ce gasiti acolo in germania , sa fie un stimulent de crestere sau macar ingrasamant foliar cu microelemente.
Parerea mea e ca nu sta bine acolo si ar trebui pusa la geam ,din cauza ca acolo la perete va avea lumina slaba si nu exista ventilatie/aer proaspat la indemana ,mai degraba o mutati la geam cu celelalte pe pervaz.

Iar ce ati citit ca ii trebuie umiditate mare, probabil e scris de un cultivator care le creste in sera de langa casa si cel mai probabil se refera la anotimpul de vara. O sera langa casa separat, sau ca extensie a casei este ideala pentru flori dar odata cu asta apar alte probleme cum ar fi frigul mare iarna si caldura excesiva vara care duce la aer uscat in sera plus arsita soarelui care arde frunzele la flori.

Consider ca stropitul pe frunze cu pompa este de ajuns si nici nu va creste umiditatea in mod periculos in casa . Vara o sa fie o problema ca va trebui sa stropiti des, probabil o data pe zi, dar cum am spus mai sus scoartei din substratul de orhidee i se intarzie uscarea daca se amesteca cu niste turba.
La mine plantele si orhideele stau la 22 de grade si le stropesc rar cam o data la cateva zile pe frunze si mai si fumez in camera adesea si nu au murit orhideele . Sunt mai rezistente decat am crezut sau citit. Avantajul e ca am un geam care se si rabateaza si il rabatez usor cam cate 4 ore pe zi .
Orhideele sunt tot plante si orice planta respira prin frunze asa ca odata pulverizate frunzele cu apa le ofera umiditatea foarte mare in tesuturi.

Umiditatea intr-o camera se poate creste un pic si pasiv adica daca lasati apa intr-un vas pe mobila.

Cred ca va faceti prea mari griji pentru umiditatea din aer necesara plantelor si daca ma credeti asta este ultima mea grija :-D
In ordinea prioritatii este asa :
- In 1-ul rand plantele sa aiba lumina , cu cat mai multa cu atat mai bine .
- In al 2-lea rand sa aiba parte de temperatura optima si asta ar insemna de la vreo 22 de grade in sus pentru ca daca e mai putin plantele intra in hibernare (oricum isi incetinesc cresterea si din cauza lipsei de lumina naturala iarna cand 80% din anotimp este innorat)
- In al 3-lea rand sa aiba parte de aer curat, cu cat mai mult cu atat mai bine .
- In al 4-lea rand sa aiba parte de hrana si apa in sol si aici ma refer si la stimulente sau ingrasaminte.
- In al 5-lea rand sa fie stropite pe frunze cateodata , dar vara pe canicula neaparat o data pe zi. Prefer varianta ca in apa de stropit pe frunze sa pun un ingrasamant foliar sau stimulent de crestere sau antistres. Apa sa fie la temperatura din casa. Eu personal acum am dezumidificator si adun apa din sertar care este pura fara saruri si o folosesc la stropit. Cateodata/daca iarna pamantul din ghiveci inca este ud atunci se amana udatul substratului ci doar se stropesc frunzele cum e si in cazul dumneavoastra , daca sphagnumul este ud atunci doar stropiti frunzele un pic.

Daca ati stropit plantele sau asigurati umiditate mare dar apar pete pe frunze atunci cel mai probabil este atac fungic si se impune un tratament cu antifungic care poate fi pe baza de cupru sau nu .
 
Ultima editare:

Angela_A

New Member
Da , e buna idea asta :) cu udatul. Am ales sa o asez la perete pentru ca nu ii trebuie lumina foarte mare si contactul cu soare ar putea sa o ucidă . Majoritatea care au floarea asta au terarium pentru flori :) , imi este cam aiurea sa cumpăr acvariu pentru flori si sa le vad inflorite doar dupa geam :) . Încerc Sa vad daca se Acomodează, daca nu o sa ma uit dupa in terarium.. o sa incerc sa le stropesc cum ati spus . Geamul imi este frică să l rabatez, pentru că aici sunt -3 grade la ora asta .n as vrea sa înghețe floarea .
 

crysty

Active Member
Aici au fost 5 grade cu plus in miezul zilei si nu o sa mai scada in miezul zilei sub +5 grade timp de o saptamana cand la sfarsitul lui ianuarie se asteapta 11...13 grade in zona galati-braila-bucuresti , tot sud-estul tarii . La 13 grade pot sa deschid geamul complet pentru vreo 2 ore avand in vedere ca asta toamna am bagat plantele in interior cand afara erau cam 10 grade ziua si vreo 6 grade noaptea si nu aveau nimic plantele, nu au suferit , inafara de busuioc si ardeii iuti care astea lepadau frunzele. Dar la celelalte le-a mers bine pentru ca inca aveau aer curat ca erau afara. Cand prindeti vreme mai calda nu uitati sa rabatati geamul macar o ora in mijlocul zilei. Va insemna mult pentru plante.
Pericolul inghetului la sol afara, noaptea, inca nu a trecut , el trece de prin 1-10 aprilie in zona de sud-est a tarii dar faptul ca acum ziua astronomica se mareste cu cate 4 minute pe zi aduce mai multa lumina pentru plantele de interior si de prin 15 februarie se poate incepe semanatul la interior in apartament/casa pentru cei care vor sa aiba un rasad de flori cum ar fi muscate , plante aromatice, etc pentru jgheaburi , ghivece.
Probabil am cele mai calite plante din sud-estul tarii :tavalit: ceea ce e foarte bine pentru cei ce vor cumpara de la mine pui de plante cand o fi sa am de vanzare.
 
Ultima editare:
Sus