ajutor ! leandru bolnav

diana999

Active Member
al doilea leandru bolnav are cateva pete ....dar am descoperit azi ca pe tulpina zaceau niste insecte mici, maro si sutiri:

nu se vad foarte bine dar macar sa va faceti o idee. din pacate aceleasi pete le-am gasit si pe hoya bella
pot s-o stropesc si pe ea cu mospilan ? :)
 

tzep

Well-Known Member
Moderator
:? Dar paduchii lanosi se gasesc si-n pamant, pe radacinile plantelor. Acolo cu ce-i distrugi? Tratamentul trebuie repetat de 2-3 ori, cum se procedeaza in acest caz? De cate ori aplici solutia de var? Floria a spus ca e suficienta o singura stropire, dar nu cred ca e valabil. In cazul copacilor inteleg (oarecum), dar plantele din ghivece beneficiaza de alte conditii fata de pomi. :? :gandit: :nu stiu: Prea multe intrebari ..... :oops:
 

sicora fabian

Active Member
Floria,tu ai stropit toata planta cu var? Eu n-as face acest lucru pentru ca varul este opac si nu mai patrunde lumina la frunza, nu mai face fotosinteza si pot cadea toate frunzele, varul fiind si foarte alcalin!
Diana, uita-te pe topicul cu daunatori de interior ( http://egradini.ro/forum/viewtopic.php?t=12553 ) sa-ti faci o idee despre "oaspetii" tai.
 

Floria

Active Member
Diana,Tzep,Fabian
Eu eram disperata ca-mi moare leandrul si mi-am amintit ca asa stropeau parintii mei lamaiul. Asa ca am facut solutia (mai diluata)de zeama de var si am stropit toata planta. Cum sa va explic, din diluitia de care am scris rezulta o apa de var pe care am lasat-o sa se aseze putin in vas si apoi am folosit-o. Frunzele plantei dupa stropire au o culoare spre alb dar nu va inchipuiti ca sunt chiar asa cum vopsesti pomul. Eu am facut asta vara cand era cald, afara in gradina. De atunci nu am mai avut probleme cu leandrul.

Am uitat sa va spun ca am izolat ghiveciul cu o punga din plastic sa nu curga pamantul , l-am intors cu varful in jos, l-am stropit bine , apoi l-am intors si l-am stropit si pe fata.

Preventiv, mama mea inainte de a stropi si alte plante chiar daca nu aveau nimic, spuma putin sapunul in apa, zicea ea ca indeparteaza daunatorii.
 

Adina-Ioana

Well-Known Member
Moderator
Îmi pare rău, Diana, pentru leandrii tăi! Pe lângă ceea ce discutau colegii, din câte am observat în pozele primului leandru se văd şi păduchi ţestoşi. Altă belea! Dar tratamentul de spălare cu apă + săpun + spirt, dacă îl foloseşti contra lânoşilor, ar trebui să le vină de hac şi ţestoşilor.

Multă baftă şi spor la treabă!
 

Floria

Active Member
Bine ca m-ai avertizat Diana, am controlat toate plantele din balcon si cum se mai incalzeste le voi stropi pe toate. Acesta este un pui din Leandrul meu. Uite ca sanatos este !
 

diana999

Active Member
multumesc Adina. Nu stiu ce sunt, o sa mai studiez dar deocamdata le-am facut o baita cu mospilan. Primului i-am schimbat si pamantul.

Floria,ma bucur pentru puiutul tau. Este frumos si sanatos. Si ai mei sunt bine doar cei doi mai mari au probleme. Cu ce le vei stropi te toate? Daca nu-s indiscreta :oops:
 

Floria

Active Member
In mod normal vara le fac dus iar iarna, celor are au frunzele lucioase le sterg frunzele cu un tampon demacheant inmuiat in lapte. Fac asta la Ficus, Dracena, Leandru, Strelitia, Mandarin, Clivia, Amarillis, Calla, Spatiphylium. Nu-ti spun ce luciu capata !!!
Pentru ca m-am speriat de acesti daunatori, le voi stropi in luna Mai cu apa de var foarte limpede (daca o lasi mai mult timp se limpezeste apa si varul cade la fundul vasului )sau cu apa cu putin sapun sau detergent de vase. Totul este sa nu le stropesti frunzele cand este soarele puternic, risti sa se pateze.
 

sannamaria

Well-Known Member
Moderator
Diana ! cauta la fito Actara e foarte bun si se poate pune si in apa cu care uzi planta !se repeta de doua -trei ori tratamentul !
 
Sus