Ajutor! Deversare de reziduuri petroliere in curte

Mali_

Member
In urma furtunii de joi seara, sistemul de canalizare a refulat si mi-a aruncat in curte reziduuri petroliere, eu cred ca este pacura. In jurul gurii de canalizare din curte, pentru ca era foarte aproape de casa, aveam pusi doar trandafirii cei mai frumosi si mai parfumati. Fiind cantitate de apa foarte mare, mi-a imprastiat aceasta pacura in gradina. Am mutat o parte din flori, o parte le-am aruncat si pe o portiune am luat stratul de pamant de la suprafata si l-am inlocuit. Problema este ca trandafirii mutati erau in plina vegetatie si acum vad ca se ofilesc. Ce le pot face? Si ce pot face ca sa mai repar ceva?
 

mg

Member
Pamintul este contaminat . Ar exista niste solutii de neutralizare dar nu se gasesc asa usor . Cel mai corect ar fi sa anuntati garda de mediu , primaria , apoi sa cereti despagubiri celor vinovati . Daca v-a refulat canalizarea dvs , trebuie sa montati o clapeta antirefulare , pt viitor.
 

Mali_

Member
Am anuntat garda de mediu vineri dimineata, dar nu s-au obosit sa se deplaseze. De luni incep cu plangeri peste tot: la garda de mediu, la primarie, la societatea de apa si canal si, eventual, la procuratura. Din nefericire, nimic din toate astea nu imi va aduce plantele inapoi. Dincolo de efortul financiar, este vorba despre munca si sentimentele investite.
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Mali ce floricele ti-au fost afectate? Exact. Poate avem cum sa te ajutam s-o iei de la capat.
 

Mali_

Member
Cornelia, multumesc mult de tot pentru gandul bun, la acelasi lucru s-a gandit si mirela06. Deocamdata nu stiu exact ce va supravietui si ce nu. Am pierdut sigur gladiole albastre, 2 hibiscus syriacus, o lonicera (nu sti sigur daca roz sau galbena), doi trandafiri (nu stiu sigur ce erau, stiu doar ca ii pastrasem pentru langa casa pe cei mai frumosi). si astept sa vad daca supravietuiesc toate plantele din fotografia asta pana la trandafirul rosu, un trandafir Rhapsody in blue, un trandafir Reine des Violettes (de care imi pare cel mai rau pentru ca apucasem sa si promit butasi din el), un Sutter's Gold care de-abia pornise in vegetatie si avea bobocei, unul caruia nu ii stiu numele , un urcator de anul trecut pe care eu il banuiesc ca este new dawn si multe altele: pe unele le-am mutat si astept sa vad daca isi revin; bujor, tamarix, hibiscus syriacus, hortensie roz, hortensie spre grena, un crin de la tine, Cornelia, altele le-am lasat pe loc si incerc sa indepartez pamantul si sa sper ca vor supravietui.
Oricum, pana nu scap de pacura asta din curte nici nu ma pot gandi sa pun alte flori.
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Hortensie roz am eu la serviciu. Incerc sa-ti prind. O sa vad si crini daca pot sa-ti fac rost. In toamna cel mai probabil. Anunta-ne cand ai reusit sa cureti locul si te apuci iara de gradinarit. Bafta.
 

Mali_

Member
Si era sa uit gradinita mea de plante aromatice, acum intr-o noua prezentare, cu aroma de pacura. :)
 

Mali_

Member
Multumesc din suflet! O sa ma rog sa nu moara din ele si sa reusesc sa scap de mizeria asta din curte! Multumesc mult, Cornelia, esti o draguta, ca intotdeauna!
 

mirela06

Active Member
Eu iti pot da butasi de trandafiri. Sa-mi spui cind este curat totul sa pot trimite.Oricum am adresa ta. Astept doar semnalul. Imi pare rau si ma doare sufletul de ce lovitura ai primit :(
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Mali_, de la mine butasi de trandafiri din tot ce am si lonicera.
Iti tin pumnii sa minimizezi pierderile...
 

gradinar1

Well-Known Member
Moderator
Cu mare placere, vorbim pe MP si-mi spui cand sa-ti trimit plantutele...bafta si nu te necaji numai ca obligatoriu pune in practica solutia oferita de mg- clapeta antirefulare.
 

Mali_

Member
Culmea este ca am clapeta inca de cand am facut canalizarea (acum un an cand ne-am mutat la casa), dar istetii de mesteri au uitat sa o puna si de atunci ma tot duc cu vorba ca vin sa o puna. Numai eu stiu de cate ori i-am asteptat. :x
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
:eek: eu acum am citit ce dezastru :cry: .
Este musai sa insisti cu reclamatiile.Cu aceste "organe " sa faca cite ceva nu poti sa faci altfel decit sa ii toci marunt la capatina :mrgreen:

Te ajut si eu cu ce pot.E suficient sa imi scrii un mp.Trandafiri de care doresti cu placere.Evident si seminte de diverse si lonicera si......nu stiu ce ai mai vrea :? .
 
A

Anonymous

Guest
Mali_ a spus:
Am anuntat garda de mediu vineri dimineata, dar nu s-au obosit sa se deplaseze. De luni incep cu plangeri peste tot: la garda de mediu, la primarie, la societatea de apa si canal si, eventual, la procuratura. Din nefericire, nimic din toate astea nu imi va aduce plantele inapoi. Dincolo de efortul financiar, este vorba despre munca si sentimentele investite.
exista un detergent antiulei
se numeste "turbooil" garda de mediu apare cand tu deversezi si te poate amenda,nu cand trebe sa vina sa constate si sa-shi bata ei capul
salariile si primele lor depind de cate amenzi dau ,nu sa rezolve problema si sa piarda bani
daca te intereseaza scrie-mi in Pm si itzi dau mai multe date despre firma si substantza
 

Mnina

Well-Known Member
Moderator
Imi pare rau de incidentul produs in gradina ta.Anunta-ma cand se reabiliteaza gradina si sarim in ajutor cu plantute.
 

Mali_

Member
As avea si eu o intrebare: cam in cat timp se cunoaste efectul pe care il are pacura asupra plantelor? Eu am mutat ce am putut, dar mai sunt plante care au ramas. Am scos un strat de pamant de la suprafata si urmeaza sa il inlocuiesc cand voi gasi o sursa de pamant. :) Dar deocamdata plantele ramase par bine. Oare sa ma bucur, sau sa mai astept?
 

irinabv

Active Member
Moderator
Pai intr-o saptamana eu cred ca ar fi murit deja plantele daca erau afectate. Parerea mea. Daca ai actionat repede si le-ai udat bine dupa aia, probabil ca n-a avut timp pacura sa le afecteze.
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Si eu m-am gindit la fel..........Pina acum cred ca ar fi dat ceva semne de pre-deces :mrgreen:
 

Mali_

Member
Plantele mele incep sa isi revina. Gladiolele, chiar daca au pacura pe partea de jos a frunzelor, au inflorit: , o dalie din ghiveci vad ca infloreste in continuare si spre marea mea bucurie incep sa isi revina trandafirii pe care i-am mutat: , dar si Rhapsody in Blue pe care nu l-am mutat pentru ca nu mai aveam nicio speranta si la intoarcerea din concediu m-a intampinat cu o ramura noua si cu bobocei . Iar hortensia pe care o credeam roz a supravietuit mutarii si a inflorit ALBA si m-a facut foarte fericita . Pana acum au murit cateva gladiole, un tamarix si doi trandafiri. Cred ca e destul de bine pentru ce a fost acolo. Va multumesc tuturor ca ati fost alaturi de mine, ca mi-ati oferit sprijin si ajutor. A insemnat enorm pentru mine.
 
Sus