Acoperis suculent

Liviutz

New Member
Anul trecut am lansat o provocare colegilor de pe forumul Aztekium privind realizarea unui acoperis suculent, amenajare atat "trendy" cat si cu tenta ecologica, in Occident exista preocupare pentru experimente de acest fel.
Initial mi-am propus o lucrare mai ampla, cativa metri patrati ai unui acoperis cu tigla, dar cum n-am fost stimulat de concurenta colegilor mi-am coborat pretentiile la nivelul casutei catelusei familiei noastre -"Pufulina".
http://i443.photobucket.com/albums/qq15 ... nov062.jpg
Va prezint fazele realizarii unui asemenea proiect in viziunea mea, poate cineva accepta provocarea de a realiza o lucrare mai buna/mai mare si imi da replica !

1. Pregatire teoretica
Exista mai multe variabile la care trebuie sa va ganditi inainte de a purcede la executie:
a) Rezistenta mecanica a acoperisului-suport, solutii de izolare a acoperisului fata de actiunea radacinilor plantelor, modul de fixare a solului pe suprafata acoperisului, terminand cu modul de fixare a intregii "plantatii" pe acoperis, astfel incat sa nu alunece la intemperii.
b) Dimensiunea proiectului - suprafetele mai mari asociaza costuri mai ridicate si dificultati tehnice de executie. De asemenea, suprafetele aflate la oarecare inaltime ar putea ridica riscuri de securitate si acces ingreunat.
c) Panta acoperisului trebuie sa fie rezonabila, daca este prea mare se ridica probleme suplimentare de fixare si creste efectul de spalare a solului in urma precipitatiilor.
d) Orientarea fata de soare a acoperisului-gazda are importanta, pentru ca vara temperaturile se ridica mult si ar putea "praji" substratul-suport. Ar fi de dorit orientari estice sau vestice, cu "clima" mai moderata. Expunerea sudica ar putea fi contracarata prin grosimea mai mare a solului-suport si prin utilizarea unor specii suculente mai rezistente la conditii extreme.
e) Speciile suculente trebuie sa indeplineasca anumite conditii, in special sa fie "hardy" (adica sa reziste temperaturilor scazute de iarna), sa nu fie excesiv de invazive (ar fi o problema mai ales daca accesul la acoperisul suculent nu este facil), sa fie de aproximativ aceeasi inaltime la maturitate, sa reziste temperaturilor ridicate de vara, etc;
http://i443.photobucket.com/albums/qq15 ... nov037.jpg
2. Pregatirea acoperisului suport
La acest punct trebuie sa gasim solutii pentru evitarea degradarii acoperisului-suport.
- Daca intuiti probleme de rezistenta legate de greutatea suplimentara a solului de deasupra (luati in vedere greutatea in conditii de maxima umiditate !) ar trebui sa ranforsati acoperisul pe dedesubt.
- Trebuie sa gasiti o solutie de izolare a suprafetei acoperisului fata de actiunea radacinile plantelor, mai ales daca acoperisul este de lemn, carton, etc. Eu am folosit o bucata de policarbonat celular care mi-a ramas de la constructia serei.
- Daca acoperisul este la o oarecare inaltime, trebuie sa va ganditi si la un sistem de acces in siguranta, atat pentru executia lucrarii cat si pentru lucrari de intretinere ulterioare.
http://i443.photobucket.com/albums/qq15 ... nov041.jpg
3. Instalarea sistemului de retinere a solului in conditii de panta
Cu cat acoperisul are o panta mai mare, cu atat creste tendinta ca ploile sa spele solul incepand cu componentele cu granulatii mici. In "vest" exista un gen de "gratare" de plastic dedicate unei astfel de constructii, dar am vazut si unele pentru suprafete inierbate destinate unui trafic usor - par de asemenea potrivite.
Eu am folosit o solutie mai economica si mai "la indemana", 11 ladite de plastic pe care le-am taiat cu polidiscul astfel incat sa aiba suprafata uniforma, rezultand o inaltime potrivita, cam 12 cm. Am folosit ladite si nu lazi pentru ca este nevoie si de o rezistenta mecanica, daca dimensiunile "celulelor" sunt mai mici, deformarile marginilor sunt mai mici. Problema drenajului este rezolvata, laditele avand fundul si marginile perforate. Pentru fixarea mecanica a laditelor de plastic am folosit holsuruburi, care au intrat cu succes in acoperisul de lemn.
Cum va spuneam initial am dorit sa realizez o lucrare pe o suprafata acoperita cu tigla, planuisem sa inconjor acoperisul cu un fel de rama (de lemn sau chiar metalica), prevazuta cu traverse care sa fixeze randurile de ladite, dar in final m-am rezumat la ceva mai simplu..
http://i443.photobucket.com/albums/qq15 ... nov060.jpg
4. Instalarea solului si plantarea suculentelor
Aici am aplicat aceeasi solutie de la ghivecele cu cactusi, intai am turnat uniform un strat de pietris marunt, cu rol de drenaj.
Apoi am realizat un amestec format din pietris marunt, nisip si ceva humus (pamant de gradina) si l-am repartizat uniform lasand cam 1-2 cm pana la marginea superioara a laditelor. Am "semanat" si niste bucatele de stanca pentru a evita monotonia unui peisaj aplatizat.
A urmat apoi plantarea suculentelor, am avut la indemana specii de sedum si sempervivum. Unele aveau radacina, altele erau numai lastari "jumuliti" de prin stancariile amenajate in anii trecuti. La plantare am incercat sa pun speciile mai invazive pe margini, pe latura interioara am incercat sa le blochez expansiunea cu bucatele de stanca. Unele specii au tendinta sa "atarne", de asemenea le-am plantat la margine.
In final am presarat din nou pietris marunt pentru a limita efectul de spalare a componentei organice de catre ploi.
Desigur ca merg plantate mare parte din speciile hardy C&S, cu adaptare la regimul de insoleiere severa de vara (principalul risc), iar in scop estetic trebuie tinut cont de dimensiuni.
http://i443.photobucket.com/albums/qq15 ... nov097.jpg
5. Intretinerea acoperisului suculent
Ca si in cazul altor amenajari tip rock-garden, este necesara o supraveghere a evolutiei situatiei in timp. Cred ca in mod tipic, se ridica urmatoarele probleme:
- Spalarea unei parti a amestecului de catre ploi, in special in perioada imediat urmatoare finalizarii lucrarii (din cauza compactarii normale a solului, precum si din cauza evadarii particulelor marunte prin orificiile drenante). Daca adaptam dimensiunea orificiilor drenante ale suportului solului cu granulatia amestecului am putea reduce acest efect, dar cred ca tot va fi nevoie de mici ajustari de completare;
- Vesnica problema a vegetatiei spontane, adica a "buruienilor". Aici puteti limita mult neplacerile ulterioare daca utilizari numai ingrediente cvasi-sterile (pietris proaspat sortat - ideal roca concasata, nisip de cariera, componenta organica extrasa de la adancime, cam 40 cm);
- Viteza de dezvoltare a plantelor este diferita, diversele specii plantate intra in concurenta si in cele din urma unele pot disparea, de aceea sunt necesare interventii pentru tinerea amenajarii in parametrii doriti.
Desigur, in timp trebuie sa verificati si soliditatea constructiei, prevenirea infundarii jgheaburilor de eliminare a apelor pluviale, etc.

Spor la treaba !

PS: Iata cateva linkuri de ajutor in documentare:

http://www.greenroofplants.com/
http://www.sempergreen.com
http://www.charityguide.org/volunteer/f ... n-roof.htm
http://www.building-green.org.uk/category/green-roof/
http://www.livingroofs.org Independent UK resource for green roof information.
http://www.greenroofs.org Green Roofs for Healthy Cities. North America.
http://www.greenroofs.com The green roof industry resource portal. USA.
http://www.greenroofs.wordpress.com Green roofs Australia.
http://www.efb-bauwerksbegruenung.com EFB - European Federation of Green Roof Associations
http://www.igra-world.com Global networking for green roofs.
http://www.worldgreenroof.org Research network for green roofs and living walls.
 

victoria222

Active Member
Foarte frumos rezultatul final! :clap: Si eu am aplicat aceasta idee pentru a acoperi un capac de la canalizare, care se vedea urat in mijlocul gradinii:

Noi am urmarit ca intregul acoperis sa fie suficient de usor pentru a putea fi ridicat , atunci cand va fi nevoie de acces la tevile de dedesubt. De aceea, stratul de pamant este foarte subtire, cca 5 cm. Vom vedea la anul care din suculentele plantate (Sedum-uri si Sempervivum) vor rezista cu asa putin substrat.
 

Liviutz

New Member
Buna Victoria !

Grosimea optima a substratului unui acoperis suculent, stabilita experimental intr-un studiu dedicat, este 10 cm.

Daca este mai mica, s-ar putea sa fie ceva probleme vara cu deshidratarea - dar ma gandesc ca poti uda mai des...
 

victoria222

Active Member
Da, Liviu, am o sursa de apa chiar langa cutie. Zona unde se afla nici nu este insorita toata ziua. este umbrita pana la ora 10 si dupa ora 18. Dar cred ca o sa mai completez cu niste perlit, pentru ca nu am adaugat nisip (nu am avut la momentul respectiv) si pentru ca este usor si mai poate inalta substratul. Iti cer un sfat: la 5cm de pamant de gradina, cati cm de perlit pot sa adaug? (am doar sedum si sempervivum acolo)
 

Liviutz

New Member
@Victoria
Cum te gandesti sa adaugi perlitul, doar la suprafata ? Nu cred ca este o idee prea buna, este usor si va fi spalat/imprastiat de ploi/jet furtun, etc
Mai bine niste pietris marunt, dar la suprafata are mai mult rol estetic...
E bine ca ai umbra usoara, cea mai mare parte a suculentelor se dezvolta mai bine acolo !

Perlitul ar cam trebui evitat, tinde sa se ridice la suprafata amestecului - pentru drenaj la suculente este preferabila roca concasata, dar se gaseste mai greu.
Exista totusi o utilizare dezirabila a perlitului - la suculente sud-africane ! La mine au mers excelent in amestecuri cu perlit !

@Presco
Ai dreptate, am facut fotografiile toamna tarziu, imediat dupa realizare, in timp o sa arate mult mai bine ...
 

adrianam

Well-Known Member
Multumesc pentru idee!
Nu am pe ce acoperis sa pun suculentele dar voi face un strat inaltat din ladite de plastic, pe margine voi pune pietre sa nu se vada laditele si voi planta acolo toate suculentele rezistente pe care le am pe balcon deocamdata. Nu am pietris si nisip, dar poate reusesc sa fac rost pana la primavara. Si cred ca ar trebui sa pun sub strat si o folie de plastic sa nu il napadeasca rugii de mure si alte buruieni din pamant.
 

victoria222

Active Member
Nu cred ca pot pune pre mult nisip sau pietris din cauza greutatii. Anume pentru faptul ca e usor m-am gandit la perlit. Este o adevarata problema sa ridici lada aceia de fiecare data cand ai nevoie sa umbli la robinete (de acolo se inchide si deschide apa pentru robinetele de afara, lucru care se face iarna si primavara, ca sa nu crape din cauza gerului) Am ridicat-o deja de cateva ori si era ffff grea. Ma gandeam sa scot suculentele, sa refac substratul amestecand pamantul din lada cu perlit, iar apoi sa plantez suculentele inapoi. Acum insa stau pe ganduri. Mai bine las natura sa isi spuna cuvantul, adica sa se adapteze plantele la substratul subtire, si care vor rezista- acelea vor ramane, iar care nu- asta e. :D
 

elenafles

Active Member
O idee super plantarea in ladite! :clap: Multumesc.Ma gandesc sa o aplic pe un loc insorit unde nu pot amenaja ceva definitiv deocamdata.Plantand in ladite le pot muta fara ca plantele sa sufere :D
 

Liviutz

New Member
@Elena
Da, laditele au si avantajul ca pot fi mutate facil, de pilda daca nu ai la indemana plante "hardy" poti sa le retragi iarna la adapost, chiar una peste alta - apoi sa le reasezi primavara.
In context, va amintesc ca majoritatea suculentelor au crestere rapida si dinamica buna, in consecinta nu se "sinchisesc" daca le mutam mai frecvent, dar cactusi au inertie mult mai mare, e bine sa le gasim locul optim si sa evitam mutarea sau chiar miscarea ghiveciului fata de soare.

@Victoria
Am inteles situatia, in acest caz poti sa incerci amestecul cu perlit. O varianta este tocmai ce observau si colegele, daca utilizezi mai multe ladite ar fi mai usor de mutat. Marginile laditelor pot fi camuflate cu pietre..

@Adriana
Foarte bine punctat, pot fi amenajate si in gen rocarie, cu zone mai inalte, suprapuse, in trepte , etc.
 

elenafles

Active Member
Ma gandesc sa realizez, din plante suculente de talie mica, un "covor"verde stiind ca ele nu sunt asa pretentioase la schimbarea locului.
 

Aura

Member
Ce idee ingenioasa ! :D
Foarte interesant. Poti incerca si un perete vegetal..sigur ti-ar iesi ceva frumos :wink:

Aura
 
Sus