Achizitii noi

pork

Member
Mare mi-a fost surprinderea cand am ajuns acasa de la facultate sa constat ca s-au deschis 4 florarii noi la mine in oras(unul mic). Si toti cu bonsai. Eh, dupa ce aproape toti ce i-am vazut erau pe moarte, cu pamantul uscat lemn :x , am gasit intr-o florarie si doi bonsai ce culmea erau udati, dar ironic, prea mult :rofl: . Nu sunt chiar cei mai grozavi, dar am avantajul ca pot lucra eu la formare (sau macar incerca :giggle: ).

1. Ulm chinezesc: 3 in ghiveci, 20 lei . Trebuie crescuti si modelati.

http://cs-pork.ro/imagehost/images/dqbt ... kiizj3.jpg (poza fata)
http://cs-pork.ro/imagehost/images/q9i5 ... p0a71a.jpg (poza spate)
http://cs-pork.ro/imagehost/images/c3ob ... w3iysb.jpg (poza sus)
http://cs-pork.ro/imagehost/images/2c64 ... 3hxjsi.jpg (poza sol)

2. Ficus retusa "tiger bark" - 30 lei

http://cs-pork.ro/imagehost/images/xzrh ... 33km6e.jpg (poza fata)
http://cs-pork.ro/imagehost/images/oum2 ... rd4dwk.jpg (tot fata)
http://cs-pork.ro/imagehost/images/i7mp ... ftukm1.jpg (poza lateral)
http://cs-pork.ro/imagehost/viewer.php? ... aw9x5e.jpg (poza crengute)
http://cs-pork.ro/imagehost/images/y21y ... 3qxbik.jpg (poza sol)
http://cs-pork.ro/imagehost/images/i17i ... 5eldzd.jpg (poza sol)


Bun, ce e clar e ca la ulmi n-au nicio forma, trebuie luat frumos de la 0. Ficusul, are trunchiul format, dar coroana nu prea si mai are si niste ramificatii lungute dar cu frunze la varf ce ma deruteaza.
INSA, problema cea mai grava si urgenta (asa mi se pare mie) e solul. Mai ales la ficus se poate observa clar mucegaiul de pe suprafata, mi se pare ca sta cam mult imbibat cu apa, si cel putin mie nu imi place deloc cum arata (pacat ca nu am o camera si am facut pozele cu telefonul). De asemenea, la ulmi, cel din mijloc nu prezinta muguri, cred ca e mort si as vrea sa il scot, eventual sa il pun singurel in caz ca mai are viata in el.
Prin urmare as vrea sa le schimb solul. Din ce-am citit, ulmul se impaca bine cu transplantarea si ficusul si el destul de ok.

As vrea niste sfaturi, explicatii cu ce pasi trebuie sa urmez. Cat si cum sa tai din radacini si ce sol sa folosesc. Dispun de perlit, muschi sphagnum si banuti de turba ce ii pot umfla in apa si pe urma sfarmita.

Va multumesc "in avans" :giggle:

P.S.: Si va impartasesc coltul meu din paradis:

http://cs-pork.ro/imagehost/images/lako ... kgso33.jpg
http://cs-pork.ro/imagehost/images/6vc8 ... ah0qb8.jpg
http://cs-pork.ro/imagehost/images/lfqe ... 95d9f7.jpg
 

lorisl

Member
si eu ma bucuram ca am gasit 3 ulmi la 70 de lei, mamaaaaaa ce profit trag aia de la magnolia de pe noi
 

pork

Member
Ei dar astia saracii ai vazut cum se prezinta. Cred ca au fost ok, dupa care "hibernat" fortat si acum au inceput din nou sa creasca. Iar cel din mijloc ma tem ca nu se ma "trezeste", DAR, sa privim partea buna: ma pot prosti eu cu modelatul si poate da Domnu' si invat ceva si de asemenea au fost ieftini.
 

pork

Member
Of....

Edit 21:30 :
Vazand ca nu raspunde nimeni in topicul asta, am searchuit putin guglesul si forumul aici de fata, mi-am luat inima in dinti si le-am schimbat substratul.
Bineinteles substratul vechi era compus din pamant(turba) si nisip, pe alocuri bulgari de lut. Substrat prins pe radacini.
Substratul nou l-am facut din perlit (cam 50%), turba(30-40%) si muschi sphagnum maruntit(10-20%).

1. Ficusul retusa

Prin multimea de radacini ce se strangulau una pe alta, avea o radacina mai grosuta si lunga de vreo 30 cm. Ce m-a socat oarecum e ca era facuta ghem(bobina aproape). Pt. mine semn clar ca asa era inainte sa fie pusa in vasul de vanzare si ca sa incapa, un nene le-a facut ghem si le-a trantit acolo...
Am scurtat putin radacinile lungi, fara ramificatii mai fine si cele care erau negre si uscate si l-am pus in substratul nou.

Poza: http://cs-pork.ro/imagehost/images/q0q6 ... cxvsd5.jpg

2 Ulmii chinezesti

Acelasi sol din pamant si nisip cu ceva lut la baza copaceilor, insa ceva mai intarit decat solul ficusului.
Am curatat pana la baza cu ajutorul unui betisor. N-am taiat din radacini deoarece mie nu mi s-au parut prea mari. Din 3 cati erau, am lasat doar 2 in vas.
Cel din mijloc, care cred ca e uscat, l-am pus totusi intr-un vas separat in speranta ca poate mai are ceva viata in el.

Poze:

http://cs-pork.ro/imagehost/images/7fv2 ... 718rpf.jpg

http://cs-pork.ro/imagehost/images/9nz5 ... ju3xz1.jpg

http://cs-pork.ro/imagehost/images/hkk8 ... 755wel.jpg

http://cs-pork.ro/imagehost/images/vbqy ... eyldsg.jpg

Ma bucur ca am reusit, sper sa fi facut o treaba buna si copaceii sa inteleaga ca e spre binele lor si sa nu faca "mofturi" :giggle:
Substratul e mult mai drenant ca inainte, apa curge suvoaie prin gaurile de la baza vaselor :)

Acum am alta intrebare, la care sper sa imi raspundeti :rugaciune:
Am voie sa ii tund putin? Pt. ca au niste lastari cam lunguti ce cresc aiurea.
Mie mi-au trecut prin cap urmatoarele doua variante:

1. Radacinile sunt "stresate" acum, asa ca mai putina materie de hranit le-ar ajuta.
2. Tunderea ar fi un stres in plus. (totusi nu e o tundere deloc masiva)

Acum nu stiu care din cele 2 variante sunt gandite bine :giggle:

Astept un raspuns va rog.
Multumesc.
 

pork

Member
Nu prea mai e nimeni dornic sa dea sfaturi...poate am fost prea insistent pana acum.
Cred ca am sa ii las o saptamana, o saptamana si ceva sa se obisnuiasca cu noutatile si am sa ii tund putintel. Sper ca actionez bine.
 

lorisl

Member
eu unu nu as taia lastarii dupa ce l-am chinuit cu replantarea.Lasa-i o vreme asa.nu uita ca cel mai important lucru ii sa ii ti in viata un an sau 2 si dupa sa te bagi serios in el.
Daca se intampla sa ii pierzi sa nu fi suparat, si eu am reusit sa omor un ulm, si majoratitatea de pe forum o reusit:D
Bafta cu ei
 

vali

Active Member
Moderator
Ca e cineva dornic sau nu sa dea sfaturi, e discutabil...

Intrebarile tale vizau oportunitatea unei replantari, atat la ulmi cat si la ficus... Iar astea erau pozele cu substratul:
pork a spus:
Tie cum ti se pare acel substrat? Trebuie, sau nu trebuie inlocuit? :?
Chiar eram si eu curios daca va putea cineva sa-ti raspunda...
 

pork

Member
Mie unul cum spusesem de la inceput mi s-a parut ca trebuia. Dar eu sunt un incepator dintre cei mai incepatori, de aceea cer pareri de la altii mai experimentati. Insa problemele principale in care am cerut sfaturi tineau de procesul ce trebuia sa il parcurg, plus alte cateva chestiuni cum ar fi daca e o perioada ok pt ce vreau sa fac s.a.m.d. , la acestea as fi avut nevoie de raspuns.

Dar am reusit intr-un final sa gasesc pe net si am rezolvat cel putin pentru moment problemele.
Pe viitor am sa incerc sa nu mai irosesc spatiul pe forum cu intrebari fara rost.
 

vali

Active Member
Moderator
Nu stiu daca s-a inteles ce-am vrut sa spun...
Intrebarea ta a devenit "fara rost" datorita faptului ca ai sustinut-o cu niste fotografii neclare. Din acele imagini nu-ti poti da seama nici macar de compozitia substratului, daramite de varsta acestuia si de necesitatea de a fi schimbat sau nu. Tu ti-ai putut face o parere, pentru ca-l aveai in fata ochilor! Cand ceri ceva, e de bun simt sa pui la dispozitia celor carora le faci solicitarea, toate datele problemei, astfel ca oamenii sa poata intelege ceva.
E ca si cum as intreba daca ma poate ajuta cineva sa-l identific pe individul din imagine http://super.nova.org/DPR/Backgrounds/BlueBlur.jpg iar apoi sa ma supar ca nu-mi raspunde nimeni...
Referitor la restul, perioada, etape de parcurs, etc., s-a raspuns de atatea ori pe acest forum la aceste probleme incat nu cred, zau, ca mai are cineva tragere de inima sa spuna acelasi si acelasi lucru pentru a mia oara... Stiam ca exista un buton "search" si ca functioneaza.

Evident ca pentru ulm nu este vremea replantarilor; evident ca daca e vorba de o replantare de urgenta, trebuie s-o faci oricum; evident ca in acest caz nu tunzi radacinile ca primavara. Evident ca la ficus astea nu-s valabile si ca se poate face replantarea oricand si se poate taia din radacini cat te lasa inima.
Dar, evident, toate astea sunt deja spuse aici pe forum.
 

pork

Member
Din pacate n-am posibilitatea de a face niste fotografii mai bune...
Iar cateodata te ajuta sa primesti un raspuns, macar: "Vezi ca s-a mai vorbit acolo" , cumva ca stii ca cineva e langa si la un impas ai unde apela. Dar cand vorbesti singurel, dupa care incepi sa cauti informatii si gasesti mai multe care se contrazic, iar altele nu le gasesti deloc, ti se cam duce entuziasmul.

Dar in fine, am inteles si eu gresit ce ai vrut sa spui, doar ca m-ar fi ajutat sa vad un raspuns oricum ar fi fost el. Important e ca am reusit si copaceii o duc excelent.
Scuzele mele daca am creat neplaceri.
 

vali

Active Member
Moderator
pork a spus:
Dar cand vorbesti singurel, dupa care incepi sa cauti informatii si gasesti mai multe care se contrazic, iar altele nu le gasesti deloc, ti se cam duce entuziasmul.
Entuziasmul nu ar trebui sa fie in relatie directa cu prezenta/absenta unora sau altora pe forumuri. De fapt, nu ar trebui sa depinda in niciun fel de forumuri sau, mai mult, de internet. Entuziasmul ar trebui sa fie alimentat de trairile pe care le ai atunci cand esti fata in fata cu planta, indiferent de succese sau insuccese. Bonsaiul este o activitate intima om/planta. In afara acestui cuplu, e flecareala. Si copaceii nu se fac pe forumuri sau in fata computerului. Pe forumuri ne adunam doar sa mai schimbam o vorba, o idee, o poza.
doar ca m-ar fi ajutat sa vad un raspuns oricum ar fi fost el
Personal, detest forumurile in care se dau astfel de raspunsuri, doar de dragul de a se vorbi. Pe egradini, indiferent in care sectiune vei intra, vei gasi raspunsuri la obiect si avizate.
Eu nu sunt un fan al forumurilor... dar asta a reusit sa ma tina legat, unul din motive fiind acela ca lumea vorbeste "pe bune", nu "din carti".
Scuzele mele daca am creat neplaceri.
Nu cred ca ai creat... La urma urmei, tu ai fost cel care s-a simtit frustrat...
 

pork

Member
Entuziasmul nu ar trebui sa fie in relatie directa cu prezenta/absenta unora sau altora pe forumuri
Nu prezenta sau absenta unora ci prezenta sau absenta unor sfaturi ca sa stiu ce sa fac.

De fapt, nu ar trebui sa depinda in niciun fel de forumuri sau, mai mult, de internet. Entuziasmul ar trebui sa fie alimentat de trairile pe care le ai atunci cand esti fata in fata cu planta, indiferent de succese sau insuccese. Bonsaiul este o activitate intima om/planta. In afara acestui cuplu, e flecareala. Si copaceii nu se fac pe forumuri sau in fata computerului
Departe de mine ideea de a creste copacei pe forumuri. Vreau doar sa invat niste chestii inainte de a le face pt ca sa nu "intru" in copacel ca un tatar.
Despre "alt" entuziasm vorbeam eu, in niciun caz n-am sa las copaceii pt ca nu mi s-a raspuns pe un forum.

Personal, detest forumurile in care se dau astfel de raspunsuri, doar de dragul de a se vorbi. Pe egradini, indiferent in care sectiune vei intra, vei gasi raspunsuri la obiect si avizate.
Pai tot la obiect as fi vrut si eu raspunsurile la inceput, dar ma ajuta si un "S-a vorbit acolo" (raspuns care pana la urma tot la obiect este). In plus, nu-mi place ideea de: "Vad ca intrebi, ceri ajutorul, dar trec mai departe".

Nu cred ca ai creat... La urma urmei, tu ai fost cel care s-a simtit frustrat...
De frustrare nu e vorba, poate putina dezamagire, dar oricum nu cred ca e relevant sau ca intereseaza pe cineva.
Important e ca n-am suparat pe nimeni si sper sa n-o fi facut.

Cred ca se poate inchide topicul, am sa gasesc pe undeva si despre problema cu lastarii.
 

Sash

Active Member
Pork... nu e cazul nici de suparari si cred ca nici de dezamagiri.
Hai sa-ti zic eu de ce n-am raspuns - esti de suficient timp pe forum cat sa cunosti functiunile acestuia (tip search pe care numai eu stiu de cate ori l-am mentionat), ambele specii sunt destul de "comune" si informatii despre ele erau multe (atat la fisa plantei cat si la topicurile respective), deci am considerat ca vrei ceva mai mult decat era deja. Iar ceva mai mult, cu pozele/detaliile pe care le-ai dat, eu sincer n-am stiut ce sa zic asa ca decat sa zic o prostie sau sa nu zic nimic am preferat sa tac.

Uite de exemplu la intrebarea cu lastarii - ambele specii sunt rezistente si suporta in general bine tunderile, insa daca plantele sunt stresate sau au nevoie de o perioada de adaptare mai bine amana tunderea... Adica in traducere libera - cum crezi tu si ce inspiratie ai/am scris 4 randuri fara sa te ajut de fapt cu ceva...
 

pork

Member
Ok, am inteles.
Cat despre tundere, am sa ii mai las ceva vreme sa se obisnuiasca cu noutatile si pe urma am sa actionez.
 

pork

Member
Bun, atunci merg pe mana ta(ulm chinezesc as fi vrut sa fie :) )
Eu ma tot chinuiesc sa compar cele 2 specii prin poze de pe gugles si ma cam lasa cu ochii in soare...
 
Sus