Gradina ta

mereu mai frumoasa


Ingrijirea trandafirului de ghiveci
si jardiniera

Iubit si apreciat inca din antichitate trandafirul a castigat in popularitate in anii '80 atunci cand s-au obtinut soiuri speciale care sa se dezvolte corespunzator in ghivece si jardiniere. Cu dimensiuni de 15 - 40 cm trandafirii pitici au flori cu forme si culori variate si un bun echilibru intre proportiile crengilor. Ca si trandafirii de gradina ei iubesc lumina si suporta cateva ore de soare direct in prima parte a zilei. In spatii protejate ei isi vor alungi crengile catre zonele mai bine luminate si exista riscul sa-si piarda florile si o parte din boboci din cauza luminii deficitare. Temperatura este un factor important pentru buna dezvoltare a unui trandafir si in mod special pentru un trandafir plantat in ghiveci. In mod evident, conditiile de mediu in spatii protejate sunt diferite de cele de gradina asa ca trebuie pastrat echilibrul fragil intre factorii de mediu.

Multi dintre posesorii de trandafiri de ghiveci se plang ca, la scurt timp dupa achizitionare, planta isi pierde frunzele si florile iar ei nu stiu cum sa procedeze pentru a remedia situatia. Aceasta deteriorare a plantei se datoreaza in principal schimbarii de temperatura, umiditate relativa si de intensitate a luminii. Apartamentele au temperaturi ridicate dar umiditate in aer aproape ca nu exista. Intensitatea luminii are valori rezonabile numai in dreptul ferestrei. Din nefericire tot in dreptul ferestrei este amplasat si caloriferul care degaja o caldura intensa si uscata.

De aceea, recomandarea mea este ca trandafirul sa fie amplasat mai degraba intr-un balcon inchis, daca el exista si daca temperaturile nu scad prea mult sub 10-12 grade C in perioada rece a anului. In plus, aerisirea se poate face mai usor iar umiditatea relativa se pastreaza in jur de 60%. Trandafirii pitici infloresc abundent, iar timpul necesar pentru dezvoltarea unui boboc pana la floare deschisa este atat de scurt incat va poate surprinde. Vara cand soarele arde cu putere e bine sa umbriti partial trandafirul pentru ca va duce rapid la evaporarea apei din sol si planta uraste in egala masura uscaciunea ca si apa care balteste. Florile si frunzele sunt de dimensiuni mai mici decat cele intalnite la trandafirii de ghiveci dar au aceeasi gratie. Perioada de inflorire este din primavara pana in toamna. Majoritatea trandafirilor la ghiveci se achizitioneaza la sfarsitul iernii si la inceput de primavara, dar o inflorire care se desfasoara iarna este una fortata. Lasati planta sa intre in ritm normal de inflorire in anul urmator achizitionarii ei. Aceasta inseamna ca iarna ii veti acorda o pauza binemeritata cu udare mai rara si temperaturi mai scazute (nu mai putin de 10 grade).

Avand un spatiu mic de desfasurare planta are nevoie de un sol de foarte buna calitate cu drenaj eficient dar care sa ramana suficient timp reavan. Ghivecele pot fi din ceramica sau din material plastic, dar e bine sa le alegeti in functie de conditiile de mediu pe care le aveti in spatiul de gazduire al trandafirului. Trebuie sa stiti ca un ghiveci din plastic este usor si ca apa nu se pierde prin peretii lui dar nu protejeaza deloc planta in cazul unor variatii mari sau bruste de temperatura. Ghivecele ceramice sunt mai grele si predispuse la spargere, mai ales daca aveti animale de companie in casa sau copii mici. Apa se pierde usor prin peretii lor si din aceasta cauza pamantul se usuca mai des si mai intens. El poate proteja planta de frig pe o perioada scurta. Udarea se face cu grija, asa incat pamantul sa fie mereu reavan. In cazul in care puneti apa prea multa radacina, ea o sa se scurga in tavita. N-o lasati acolo mai mult de 1-2 ore pentru ca va duce la putrezirea radacinilor si la aparitia unor mucegaiuri. Daca nu veti uda trandafirul suficient frunzele de vor vesteji, florile vor cadea si in scurt timp acesta va muri. In zilele calde, de preferat dimineata, ii puteti stropi pe frunzis cu apa dedurizata si la temperatura camerei. Atentie, nu trebuie sa abuzati cu dusurile. Aerisirea este foarte importanta. In cazul in care ea este insuficienta pot aparea diverse boli si daunatori care chiar pot distruge trandafirul. Cum am mai amintit, umiditatea relativa este un factor determinant. Pentru a putea s-o verificati in orice moment achizitionati-va din comert un dispozitiv adecvat.

Ingrasamintele folosite cu succes la trandafirul pitic sunt cele pentru plante cu flori. Daca ingrasamantul va fi bogat in azot, trandafirul dumneavoastra va creste rapid, dar asta nu inseamna ca va avea si multe flori. Cu alte cuvinte, raportul azot-fosfor-potasiu al ingrasamantului trebuie sa fie unul echilibrat. Ingrasamantul poate fi lichid, sub forma de pudra sau de betisoare. Fiecare are specificul sau si necesita un anumit timp pentru a fi asimilat. Dar niciodata un ingrasamant nu se aplica pe pamant uscat pentru ca efectiv va arde planta si o veti pierde. Ca si in cazul altor plante, ingrasamantul se administreaza la trandafir in perioada de maxima dezvoltare - de primavara pana toamna. Nu se pune niciodata iarna ingrasamant. Exceptie de la aceasta regula fac doar plantele cu inflorire naturala in aceasta perioada. Inmultirea se face prin butasi semilemnificati pe care ii puteti inradacina in banuti (pastile) de turba. Regulile sunt aceleasi ca in cazul azaleei. Va puteti proteja trandafirii pe timp de iarna punand ghiveciul in care se afla intr-unul mai mare si spatiul dintre ele il umpleti cu frunze sau paie. Daca aveti un trandafir-arbust plantat in ghiveci mare si vrei sa-l lasati afara pe timpul iernii trebuie sa-l protejati de vant, temperaturi scazute si radiatii solare cu crengi de brad.

Bolile si daunatorii cu care va veti confrunta sunt: fainarea, puricii, paianjenii, mucegaiurile. Fainarea se poate preveni prin aerisirea corespunzatoare a spatiului. Dar, in cazul in care aceasta apare poate fi recunoscuta datorita aspectului sau: pe flori, frunze si uneori pe tulpina apar suprafete acoperite de un praf alb. Nu se sterge cu usurinta si pentru combaterea lui este necesar un fungicid general si/sau translaminar. Puteti controla raspandirea bolii prin ruperea sau taierea partilor vatamate. Fungicidul se amesteca cu apa (proportia variaza in functie de fungicid si de gravitatea problemei) si se stropesc toate zonele afectate si cele tampon (pentru prevenirea raspandirii) cu solutia obtinuta.

Puricii apar in general pe boboci si ramificatii tinere. Pentru combaterea lor se folosesc insecticide. Mospilanul are rezultate bune in cazul multor paraziti ai plantelor. Paianjenii tes panze printre frunzele trandafirului mai ales daca planta este amplasata intr-o zona cu umbra deasa. Ei slabesc rezistenta plantei si-i dau un aspect inestetic. Exista si cazuri cand plantele mor subit din cauza paianjenilor. Pentru combaterea lor se poate folosi Mitac. Mucegaiurile pot fi prevenite printr-o udare echilibrata. Dar in cazul in care ele apar se recomanda indepartarea pamantului de la suprafata ghiveciului si inlocuirea lui cu unul proaspat. Exista nenumarate varietati, unele mai scunde altele mai inalte. Unele au crestere arbustiva, altele pendenta sau cataratoare. In functie de efectul decorativ pe care vreti sa-l obtinetiva alegeti o varietate sau alta. Puteti, de asemenea, sa faceti combinati de plante in ghivece mari si jardiniere dar trebuie sa tineti cont de necesitatile fiecarei plante in parte si de sincronizarea perioadelor de inflorire.Autori:
Cornelia Constantin (text)
FD Marketing (foto)

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Ultima actualizare: 6 feb. 2008


Copierea materialelor din acest site sau din albume este strict interzisa.
Nerespectarea drepturilor de autor se pedepseste conform legii.