Gradina ta

plina de culoare


Tibouchina, in continua transformare

Minunatia provenita din America de Sud a uimit toti marii gradinari prin frumusetea ei. In zonele cu un climat bland poate fi plantata in gradina insa la noi este tratata ca planta de interior si de terasa, in perioada calda.

Tibouchina ne ofera tot anul o paleta larga de culori, atat prin frunze cat si prin flori. Ea infloreste din mai si pana in octombrie. Abia imbobocita ne rasfata cu un roz intens, cand floarea ajunge la maturitate devine violet catifelat. Din mijlocul celor cinci petale se intind pistilele ca o invitatie pentru insecte. Frunzele catifelate sunt intr-o prima faza de un verde crud iar la maturitate ele devin verde inchis. Spre toamna, cand planta se pregateste de repaus, frunzisul se coloreaza in portocaliu si mai apoi in visiniu inchis. Iarna planta are nevoie de o temperatura minima de cca 10 grade. Udarea in aceasta perioada, cand planta traverseaza un repaus relativ, se face doar superficial. In caz contrar exista riscul ca radacinile sa putrezeasca. Necesita un pamant usor acid, ca multe alte plante din sortimentul horticol. Ingrasamantul se administreaza o data pe saptamana doar pe timpul verii, atunci cand Tibouchina se si dezvolta foarte mult.

Pentru o frumoasa ramificare se tunde drastic primavara. Dupa trecerea florilor este bine sa ciupim varfurile lastarilor deoarece in acest fel planta se va ramifica si va inflori mai bogat. Tibouchina poate fi condusa prin taieri sub forma de tufa sau de copacel. Lastarii ce raman in urma tunderilor se inradacineaza usor sub pet. Specialistii sunt de parere ca Tibouchina este o planta pretentioasa. Insa, nu merita oare sa ingrijim o planta, chiar si mofturoasa, pentru a ne bucura ochiul si sufletul cu frumusetea ei ?Autori:
Iudit Grecu (text)
FD Marketing (foto)
Mai multe informatii
gasesti in forum:

Dezbatere despre Tibouchina

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Ultima actualizare: 30 apr. 2008


Copierea materialelor din acest site sau din albume este strict interzisa.
Nerespectarea drepturilor de autor se pedepseste conform legii.