Gradina ta

mereu mai frumoasa


Spanzul, culoare in gradina de iarna-primavara

Helleborus sau Spanz cum i se mai spune popular este o planta prea putin raspandita pentru cat de frumoase pot fi florile sale. Iarna se comercializeaza sub forma de planta la ghiveci, pentru ca sunt multe varietati care nu trec de 30 cm inaltime. Problema cu ele este ca indata dupa ofilirea florilor incep sa cada frunzele de la baza iar daca sunt tinute la caldura tulpinile se arcuiesc nu tocmai placut. Americanii ii spun „trandafirul de Craciun” dar Helleborus nu are nici o legatura cu simpaticul tepos. El este ruda cu alta planta indragita: Ranunculus (popular Piciorul cocosului).

Ca planta de gradina poate fi ireprosabila. In mod surprinzator el infloreste foarte devreme primavara cand zapada inca nu s-a topit (rezista bine la inghet). Frunzisul este si el decorativ si cu aspect pielos. Unele varietati degaja un parfum deosebit. Datorita acestui aspect an de an tot mai multi pasionati si-l planteaza in gradina. Daca iti alegi atent varietatea poti obtine un punct de atractie fara mare efort. Plantarea lui se face in general in locuri cu soare direct dar nu toate varietatile reactioneaza la fel de bine. De aceea este indicat sa afli ce varietate ai pentru a-i gasi locul potrivit in gradina. Este rar atacat de daunatori. Mai degraba puteti avea necazuri din cauza bolilor fungice (din acest motiv toate frunzele vestede sau ingalbenite se indeparteaza).

Spanzul este raspandit in mod natural in toata Europa si Asia insa, daca faceti o comparatie intre varietati, veti vedea ca cele hibride sunt absolut spectaculoase. Daca va incanta florile verzi-verzi sau grena aproape negru cu diverse zone mai inchise sau mai deschise, atunci neaparat sa va cumparati aceasta planta. Pe langa utilizarile decorative, Spanzul este folosit si pentru proprietatile sale medicale.Autori:
Cornelia Constantin (text)
FD Marketing (foto)


Mai multe informatii
gasesti in forum:

Discutie despre Spanz

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Ultima actualizare: 7 ian. 2008


Copierea materialelor din acest site sau din albume este strict interzisa.
Nerespectarea drepturilor de autor se pedepseste conform legii.