Pervazul si balconul tau

plin de culoare


Schlumbergera infloreste abundent

Schlumbergera este unul dintre cactusii tropicali cei mai raspanditi la noi. Comuna pe piata noastra este varietatea cu flori siclam, dar in ultimii ani au aparut si varietati cu flori albe, galbene, portocalii, rosii. Desigur, cu cat culoarea este mai intensa cu atat florile sunt mai interesante si mai atractive pentru pasionatii de gradinarit. Se intampla frecvent ca aceste culori neobisnuite ale florilor sa fie usor instabile, capatand in timp tente de siclam. In constanta culorilor conteaza intensitatea luminii, temperatura si compozitia solului. Popular plantele se numesc "nu ma deranja" pentru ca sunt sensibile la schimbarile de amplasament. Pe drumul dintre magazin si casa, expuse la socuri de diverse naturi, plantele isi pierd frecvent florile, dar nu va panicati. Daca veti avea grija de plante ele vor produce noi boboci in relativ scurt timp.

Care sunt conditiile optime de vegetatie pentru aceste plante? Pe perioada de iarna au nevoie de temperaturi de 10-15 gr. C, cu umiditate mai degraba in atmosfera decat la radacina. De fapt, cauza mortii plantelor nu poate fi decat excesul de apa administrat la radacina. Gasiti-i un amplasament din care sa nu fie nevoie s-o mutati niciodata asa incat sa va bucurati de valuri de flori in fiecare sezon. In conditii optime, plantele au capacitatea de a inflori chiar si de 3 ori pe an. Temperatura moderata indicata mai sus permite florilor sa aiba o durata mai lunga de viata. Nu se recomanda tinerea lor pe pervazul unei camere incalzite peste iarna. Aerul uscat afecteaza florile care se trec mai repede, e posibil sa apara brunificari ale cladodiilor (frunzele) sau chiar sa cada cladodiile tinere si bobocii in formare. In plus, caldura usuca repede pamantul poros continut de ghiveci impunand un ritm de udare nesanatos (udarile frecvente secatuiesc solul de minerale).

Vara, daca aveti cum, lasati Schlumbergerele in aer liber si in amplasament partial umbrit. Adora aerul prospat, soarele moderat si ploaia. De fapt, ploaia ajuta plantele sa genereze o inflorire vara, care este destul de neobisnuita. Florile vor fi mari, nenumarate si in culori intense. In principiu, plantele se descurca bine si fara ingrasamant, avand un ritm moderat sau rapid de crestere. Administrati ingrasaminte de tip stimulator de inflorire NPK 7 sau 10, numai in cazul in care plantele sunt mici sau anemice sau daca au avut de suferit din diverse cauze. Sorele puternic de peste vara poate produce arsuri pe frunze, motiv pentru care e bine sa le gasiti un loc in asa fel incat sa aiba soare numai dimineata. Inmultirea se face prin separarea tufelor mari sau prin inradacinarea lastarilor. Metodele clasice functioneaza aproape pe toata durata anului, dar cele mai bune rezultate se obtin primavara. Nu este indicat sa folositi ghivece mari sau tipuri de soluri care retin multa apa. Dupa cum spuneam, apa in exces poate sa omoare plantele. Majoritatea varietatilor infloresc in perioada rece din an, motiv pentru care li se mai spun si "Craciunite".


Autor:
Cornelia Constantin (text si foto)Mai multe informatii
gasesti in forum:

Schlumbergera

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Ultima actualizare: 10 mai 2011


Copierea materialelor din acest site sau din albume este strict interzisa.
Nerespectarea drepturilor de autor se pedepseste conform legii.