Gradina ta

plina de culoare


Sanderssonia – "clopotei de Craciun” in plina vara

Florile ca niste lanterne portocalii sau ca niste clopotei ale Sanderssoniei sunt admirate in toata lumea. Se mai numeste „christmas bells” pentru ca in mediul ei natural (sudul Africii) infloreste in decembrie- ianuarie. Are tulpini verticale, arcuite sau curgatoare care pot ajunge la 1 m lungime. In pamant are un rizom stolonifer bine inradacinat, din care primavara va creste un nou rizom si tulpina anuala a plantei. Frunzele lanceolate sunt asezate alternativ de-a lungul tulpinii si seamana cu cele de Gloriosa.

Elegante, florile apar de-a lungul tulpinii la axilele frunzelor si se deschid pe rand, de la baza plantei in sus, in toate nuantele de portocaliu. Fructele sunt capsule ce contin foarte multe seminte mici si tari, de culoare maro. Pentru cultivare se recomanda vasele cu diametru de 25 cm, la baza carora punem 2-3 cm de pietris asigurindu-i astfel un drenaj bun. Pamantul trebuie sa aiba reactie usor acida si sa fie drenat asa incat radacinile sa poata respira. Doua treimi din vas se umple cu pamant, se fixeaza in centru un suport pe care se vor lega delicatele tulpini, apoi se vor aseza 3-5 rizomi maturi in 1-2 cm nisip de rau, in pozitie orizontala. Rizomii trebuie sa fie manuiti cu atentie pentru ca sunt destul de fragili. Apoi vasul se umple cu pamant si se aseaza in asa fel incat sa aiba soare dimineata si umbra dupa amiaza.

Planta este cultivata cu succes si in emisfera nordica, cu conditia ca radacinile inactive sa fie pastrate uscate in timpul lunilor de iarna. Sanderssonia se inmulteste prin seminte care au o putere mare de germinare, dar inflorirea va avea loc abia dupa trei ani. De aceea se recomanda inmultirea prin divizarea rizomilor, care inainte de plantare vor fi tratati cu un fungicid (de ex. Kaptan). Vara, frunzulitele tinere pot fi atacate de afide, dar cu insecticidul potrivit scapam planta de musafirii nepoftiti. Mucegaiul si putrezirea rizomilor sunt alte inconveniente care apar in cultivarea acestei plante delicate, dar daca ii asiguram conditiile necesare, ne va incanta cu minunatii ei clopotei in plina vara.Autori:
Doina Ciobanu (text)
FD Marketing (foto)


Mai multe informatii
gasesti in forum:

Sanderssonia

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Ultima actualizare: 12 feb. 2008


Copierea materialelor din acest site sau din albume este strict interzisa.
Nerespectarea drepturilor de autor se pedepseste conform legii.