Gradina ta

plina de culoare


Jasmin - parfumul zilelor de primavara


Aveti un balcon sau o terasa insorita? Daca da, atunci nu trebuie sa va lipseasca Jasminul. Este considerata a fi o planta pretentioasa dar experienta personala spune ca nu-i deloc asa. Jasminul ne incinta cu frunzisul sau verde dar mai ales cu florile fragile in forma de steluta, grupate in inflorescente, care emana un parfum intens. La origine este o planta agatatoare dar care la ghiveci poate fi condusa sub forma de tufa, prin taieri care se aplica primavara devreme .

Este o planta originara din India si China, are nevoie de multa lumina si soare pentru o inflorire abundenta si trebuie udata din primavara pana toamna asa incat pamantul sa fie mereu reavan. Nu se supara nici daca o pulverizam cat mai des. Putem folosi orice fel de pamant dar care sa aiba un drenaj bun. La doi-trei ani primavara putem sa-i schimbam pamantul in intregime dupa ce o scoatem din "hibernare". Acest repaus de peste iarna inseamna temperatura de 15-16 grade si udare superficiala asa incat planta sa nu se vestejeasca. Daca isi pierde frunzele in aceasta perioada nu va speriati, planta nu a murit, numai se odihneste putin pentru ca sezonul viitor sa renasca mai frumoasa.

Dupa tunderea de primavara prin care ii corectam forma, ii vor da noi lastari pe care ii ciupim cand au 10-15 cm imediat deasupra unui nod .Astfel lastarii care vor creste dupa ciupire vor fi plini de flori, care ne vor incanta cu parfumul lor de primavara si pana vara tarziu. Nici inmultirea Jasminului n-ar tebui sa dea dureri de cap, pentru ca se inmulteste destul de usor primavara. Se folosesc butasi semilemnificati plantati in pamant de frunze amestecat cu nisip. Important este sa faceti pentru butasii pusi la inradacinat o minisera improvizata care sa-i asigure umiditatea permanenta. La temperatura de 20-22 grade ar trebui sa inradacineze in maxim 2 luni. Se poate folosi inmultirea prin butasi pana toamna dar sansele de reusita sunt mult mai mici

Pentru inflorire bogata o data la 3 saptamani, din aprilie pana in octombrie, Jasminului i se pot administra si ingrasaminte cu cantitati mici de azot (planta creste repede si fara ajutor). Primiti Jasminul in casa dumneavoastra si nu veti fi dezamagiti!


Autori:
Doina Ciobanu (text)
FD Marketing (foto)










Mai multe informatii
gasesti in forum:

Dezbatere despre Jasmin
Inmultirea la Jasmin
Jasminum nudiflorum

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Ultima actualizare: 19 feb. 2008


Copierea materialelor din acest site sau din albume este strict interzisa.
Nerespectarea drepturilor de autor se pedepseste conform legii.