Plante atractive

pentru gradina si ghivece


Irisii, florile ce dau distinctie oricarei gradini


Totul a inceput cu o fetita mica, dulce, cu ochisori albastri precum florile de iris, pe nume Iris, cum altfel !?! Apoi totul a venit firesc: documentare, instruire, cautare, achizitie, plantare, ingrijire, inflorire, admiratie, dragoste. Sau dragostea a fost prima pe lista? Cred ca da.

In trei ani am aflat multe, foarte multe despre aceste nobile flori si inca mai am multe de invatat. Exista atat de multe soiuri si varietati, forme, dimensiuni, si culori incat cu greu m-am putut hotari pe care sa le aleg pentru micuta mea gradina. Asa incat am pus cate putin din fiecare, dar cu un accent mai pronuntat asupra irisilor de talie mica, Pumila sau Barbata Nana, care cresc doar pana la 20-30 cm si inveselesc gradina inca din luna aprilie si irisilor de talie inalta, Germanica sau Barbata Elatior, cu tije florale de pana la 150 cm, in extraordinar de multe si uimitoare combinatii de culori.

Florile imense, ce se misca in bataia vantului, asemeni aripilor unor fluturi uriasi ma incanta in fiecare primavara, in luna mai, impreuna cu trandafirii. Combinatia este fantastica, de-a dreptul ireala. Pe langa irisii rizomatosi, mentionati mai sus, am plantat si bulbosi: irisi Hollandica si irisi Reticulata. Asa am flori de iris in gradina incepand din luna martie si pana in luna august, cand reinfloresc irisii Germanica remontanti. Irisii sunt plante iubitoare de soare si caldura, rezista mult mai bine la seceta decat la umezeala. Vor inflori si la semiumbra dar nu la fel de bogat, avantajul fiind ca florile vor dura mai mult. Florile de irisi pot fi utilizate si ca flori taiate, iar frunzele, printre care si unele variegate, se pot folosi la realizarea unor minunate aranjamente florale. Pe piata noastra de flori nu se gasesc prea multe varietati de irisi, pentru procurarea lor se poate apela doar la cultivatori din afara tarii, din pacate.

Daca te gandesti ca irisii sunt plante perene, nu necesita irigare pe vreme de seceta, nici protectie iarna pe vreme geroasa, se inmultesc usor si unele soiuri reinfloresc si toamna, nu stiu ce te-ar putea opri sa-i ai in gradina. De asemenea exista soiuri cu inflorire timpurie, medie si tarzie, lucru care face ca perioada in care ne bucura cu minunatele flori sa fie foarte lunga. Chiar si cei care nu au gradini, dar au o terasa sau un balcon deschis, pot aseza prin aranjamentele din ghivece cativa rizomi de irisi. Eu sunt pe veci indragostita de irisi mei si de micuta mea Iris si va pot spune doar atat: dragostea pentru irisi este contagioasa, garantat!

Autori
Ramona Alisie (text si foto)
Mai multe informatii
gasesti in forum:

Dezbatere despre Irisi

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Ultima actualizare: 15 mai 2011


Copierea materialelor din acest site sau din albume este strict interzisa.
Nerespectarea drepturilor de autor se pedepseste conform legii.