Plante atractive

pentru balcon, terasa si gradina


Eucomis, spectacol de toamna


Unic si ciudat - iata cuvintele care descriu aceasta planta mai putin obisnuita. Inrudit cu zambilele si crinii, planta isi incepe evolutia dintr-un bulb de 8-10 cm diametru. Din bulb iese o rozeta de frunze mari, late, cu textura moale, ascutite, ondulate pe margini, de cca. 12-35 cm lungime si 60-75 cm latime. Inflorescenta este un racem cilindric pe o tulpina groasa, pe care se afla pana la 125 de flori galben-verzui stralucitoare. Tija florala se termina cu un smoc de frunze. Aceasta inflorescenta face ca planta sa fie inalta cam de 50-60 cm. Florile apar spre sfarsitul verii de unde si denumirea de "autumnalis".

Eucomisul este o planta foarte potrivita pentru rocarii dar si pentru straturi, alaturi de alte plante ierbacee. Se mai poate folosi pentru borduri si pentru vase decorative mari. Plantat grupat Eucomisul poate produce un adevarat spectacol. Floarea dureaza in gradina mai multe saptamani dar si ca planta taiata rezista 1-2 saptamani. In gradina, dupa polenizare, florile capata culoarea verde iar inflorescenta ramine decorativa multa vreme, timp in care se formeaza semintele.

Eucomis autumnalis nu este o planta dificil de cultivat si nu cere mare atentie. Bulbul trebuie plantat la mica adancime in pamant fertil, in plin soare sau partial umbrit. Poate fi plantat si intr-un pamant mai sarac insa rezultatele cele mai bune se vor obtine intr-un pamint fertil. In fiecare primavara va trebui sa transplantam bulbul cu un compost de calitate, sa-l udam abundent numai pe perioada de crestere. Desi iarna intra in repaus Eucomisul suporta udarea cu conditia ca pamantul sa fie bine drenat. Este rezistent la ger si ar trebui sa supravietuiasca la o temperatura minima de - 7 grade C. In functie de temperatura minima de iarna din zona dumneavoastra va trebui fie sa-l protejati cu paie sau crengi, fie sa-l scoateti din pamant si sa-l pastrati ca pe orice alt bulb mai sensibil. In urmatorul sezon il puteti replanta in gradina fara probleme.

Planta se poate inmulti prin seminte, frunze si cultura in vitro. Semintele se seamana primavara la o adancime de cca 10 cm intr-o mixtura de semanat bine drenata. Germinarea dureaza 4-6 saptamani. Bulbii tineri rezultati pot fi plantati in gradina in al treilea an, cand cei mai bine dezvoltati vor inflori. Este posibil insa ca inflorirea sa se produca dupa 4-5 ani la bulbii obtinuti din seminte. Obtinerea de Eucomis in vitro se face prin bucati de frunze pastrate la umiditate constanta si intr-un amestec special de pamant. Este o metoda rezervata specialistilor.Autori:
Angela Draganoiu (text)
FD Marketing (foto)


Mai multe informatii
gasesti in forum:

Eucomis ca planta de gradina

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Ultima actualizare: 13 aug. 2008


Copierea materialelor din acest site sau din albume este strict interzisa.
Nerespectarea drepturilor de autor se pedepseste conform legii.