Plante atractive

pentru pervaz, balcon si terasa


Dipladenia, trompete stralucitoare si catifelate


Denumita mai nou Mandevilla, dupa descoperitorul ei, Henry Mandeville, un mare iubitor de natura si gradinarit, frumoasa planta de care va voi vorbi astazi, isi are originea in Bolivia si Brazilia. Ce este spectaculos la aceasta planta? Floarea, care este mare, in forma de trompeta dantelata, catifelata, de culori de la rosu aprins la roz si alb, cu un parfum placut si persistent. De aici si denumirea populara de iasomie braziliana. Perioada de inflorire se intinde din aprilie pana in toamna. Florile tin si o saptamana, mai ales daca vremea este mai racoroasa.

Planta perena, cu frunzele mereu verzi, Dipladenia poate fi cultivata si ca planta de ghiveci si ca planta de gradina, cu unica conditie ca toamna, cand temperaturile incep sa scada, sa o scoatem din pamant si sa o asezam la adapost, la caldura si lumina. In conditii de apartament, cel mai indicat este sa fixam in ghiveci o scarita sau un tutore, pentru a da posibilitatea plantei sa se infasoare si sa creasca, ea avand o puternica tendinta sa se "agate" de ceea ce gaseste in jur. Daca nu facem acest lucru vom avea surpriza sa o gasim incalcita de perdea sau de alte plante.

Dipladenia face fata cu succes caldurilor toride de vara. Este o planta mare iubitoare de soare. Insa pe cat de mult iubeste soarele, pe atat de mult doreste si umiditate ridicata in perioada de vara. Aceasta dorinta a ei o putem indeplini, pe langa udarile zilnice, cu pulverizari de apa pe frunze si chiar, oferindu-i o tavita cu pietre de argila vesnic umede pe care sa asezam ghiveciul. Sa fiti totusi atenti la cantitatea de apa, nu lasati pamantul baltind, caci in timp poate duce la putrezirea radacinii. Toamna se scurteaza crengutele pentru o lastarire mai bogata si se diminueaza udarile pentru ca planta se pregateste treptat de repaus. Acesta este momentul in care necunoscatorii isi omoara plantele cu udari abundente. Ei nu tin cont de etapa prin care trece planta.

Iarna e indicat sa lasam planta sa se odihneasca, sa-i oferim lumina si temperatura nu mai mica de 14 grade celsius si sa o udam rar. In acest fel ea va intra cu forte proaspete in primavara. Solul cel mai indicat este cel de tip acid. Nu cumparati orice fel de sol si de oriunde. Verificati pH-ul solului ca sa va asigurati ca e potrivit si amestecati-l cu o mana de nisip, care ajuta la o buna drenare a apei. Retineti faptul ca toate partile plantei sunt toxice, deci nu lasati animalele de casa sau copii sa o "guste". Ca posesoare de Dipladenia, va recomand acesta planta pentru frumusetea florilor ei. O gasim in florarii incepand cu luna mai sau iunie.Autori:
Oana Diana Vlad (text)
FD Marketing (foto)

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Ultima actualizare: 13 aug. 2008


Copierea materialelor din acest site sau din albume este strict interzisa.
Nerespectarea drepturilor de autor se pedepseste conform legii.