Gradina ta

plina de culoare


Delphinium, balerina din gradina

Delphinium sau Nemtisorul este o planta de gradina foarte indragita datorita florilor sale elegante aflate pe varful unor tulpini gratioase. Pentru ca sunt plante inalte ele dau verticalitate si se folosesc atat in gradinile informale cat si in ghivece de dimensiuni mai mari, cu care se pot decora terase si balcoane. Gama cromatica este in continua crestere datorita hibrizilor ce se obtin an de an: alb, mov, bleu, roz, grena si nenumarate nuante. Exista chiar si varietati cu flori duble si bicolore.

Este o planta putin pretentioasa dar cele mai frumoase flori le are daca este plantata in pamant fertil si expusa in plin soare. Se adapteaza relativ bine la uscaciune dar nu agreaza apa care se acumuleaza uneori la radacina. Raspunde bine la ingrasaminte pentru ca datorita cresterii rapide este mare consumatoare de minerale. Pentru a stimula aparitia de noi flori cele trecute se indeparteaza. Din cauza ca este o planta de talie inalta este sensibila la vanturile puternice care ii pot frange tulpina. Acesta este motivul pentru care ea se planteaza in preajma unor arbusti care s-o protejeze si niciodata in preajma unui zid (inchipuiti-va plantele lovite sistematic de zid !). Pentru un efect decorativ placut este indicat sa plantati grupat.

Nemtisorul are o perioada lunga de inflorire, dar toamna tarziu dupa ce s-au trecut si ultimele flori este indicat ca tulpinile sa se scurteze pana la 5 cm de sol. Are o buna rezistenta la inghet si se spune chiar ca temperaturile scazute din timpul iernii ajuta la o inflorire abundenta in timpul sezonului cald. Daca totusi va temeti sa nu degere, puteti aplica un strat de mulci care sa protejeze tufa proaspat tunsa.

Inmultirea plantei se face prin separarea unei tufe mature sau prin seminte. Maturizarea plantelor obtinute din seminte dureaza 2-3 ani, timp in care este indicat sa fie pastrate in ghivece. Dupa ce planta este bine adaptata la conditiile din gradina se muta la locul definitiv. Distanta intre plantele mature poate fi si de 1mp pentru ca daca sunt prea aglomerate nu se mai pot dezvolta corespunzator : infloresc putin si sunt predispuse la boli. Fainarea este boala cel mai des intalnita la aceasta planta � un mov in plus pentru o buna aerisire. Melcii, omizile si limacsii pot sa atace si ei stricand frumusetea plantei, insa daca stiti care pot fi problemele cu siguranta puteti gasi si solutii. Mai pot avea loc atacuri ale acarienilor care distorsioneaza plantele insa nu se poate spune ca este vorba de un lucru frecvent. Orice fel de plante ati avea in gradina e bine sa aveti mereu la indemana trusa cu substante fitosanitare pe care sa le puteti administra la nevoie.
Autori:
Cornelia Constantin (text)
Terry Dowdeswell (foto)
http://www.delphinium.co.nz

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Ultima actualizare: 4 apr. 2008


Copierea materialelor din acest site sau din albume este strict interzisa.
Nerespectarea drepturilor de autor se pedepseste conform legii.