Plante atractive

pentru spatii largi si luminoase


Cymbidium - ploaie de flori, parfum si eleganta


Cine ar putea ramane indiferent la farmecul nemaipomenit pe care il au florile acestei orhidee?Fie ca sunt parte a unui buchet sau doar ca simpla floare, emana o frumusete nemaipomenita.Miresele o aleg in cea mai importanta zi din viata lor pentru a le calauzi si pentru a le aduce noroc.

Orhideele Cymbidium apar pentru prima data in scrieri in China si Japonia, in cantece populare chinezesti compuse inainte de perioada lui Confucius (551-479 iCh.). Prima lucrare scrisa despre Cymbidium a fost publicata in China in 1233 dCh si cuprindea descrierile a peste 22 specii de orhidee. Abia in 1799 Olaf Swartz a fost facuta o descriere mai amanuntita a acesteia ca de altfel si o clasificare a acestora. Orhideea Cymbidium a fost adusa in 1788 in Anglia de catre James Fothergill.La acea vreme exista o adevarata concurenta intre familiile aristocrate pentru a detine si cultiva cat mai multe specii de orhidee. Dar doar in anul 1899 s-a reusit cultivarea primului hibrid.

Numele Cymbidium provine din cuvantul grecesc kymbe, care inseamna barca si e legat de forma florii.Florile sunt foarte durabile in timp pe tija, uneori atingand si 3-4luni, daca planta este ingrijita cum trebuie si temperaturile nu sunt foarte ridicate. Frunzele au un aspect exotic, fiind foarte lungi si de un verde deschis.Este o orhidee impozanta care poate deveni extrem de mare in timp.Pentru cei a caror spatiu este vesnic o problema exista si varainta de Cymbidium-mini.Acestea au fost create prin incrucisarea speciilor de Cymbidium. devonianum si Cymbidium. Tigrinum dar din pacate nu pot avea decat florile decat in nuante de verde, galben sau maro.

Pentru o buna crestere si la fel pentru o buna inflorire are nevoie de multa lumina.Culoarea frunzelor va spune mereu daca aceasta beneficiaza sau nu de aceasta.Daca frunzele sunt de un verde deschis inseamna ca aceasta are suficienta lumina pe cand frunzele de un verde inchis denota insuficienta luminii. Tot un factor important in asigurarea infloririi este si temperatura.Vara ii place sa stea afara la umbra unui copac dar sunt specii care prefera si lumina directa a soarelui pentru cateva ore.Pentru a inflori are nevoie de diferente de temperatura dintre zi si noapte-lucru care se va intampla o data cu venirea toamnei.De aceea pentru a initia aparitia tijei florale este necesara mentinrea unei temperaturi de minim 10 grade Celsius intre zi si noapte pentru o perioada de cel putin doua saptamani.Daca plantele sunt tinute afara (lucru de altfel recomandat) aceste diferente de temperatura vor veni in mod natural.O data cu caderea primelor brume se va aduce in casa si se va instala intr-o camera a carei temperatura sa nu depaseasca 20 de grade. Necesarul de apa de care are nevoie este in functie de mediul in care este asezata.Vara,fiind in aer liber are nevoie de o udare la 2-3 zile pe cand iarna daca este tinuta intr-o camera racoroasa poate fi udata si o data la 10 zile.

Replantarea poate fi facuta in momentul in care dimensiunile plantei le depasesc cu mult pe cele ale ghiveciului.Totusi nu va grabiti foarte mult sa ii schimbati ghiveciul pentru ca prefera sa aiba radacinile inghesuite-lucru care de altfel si stimuleaza inflorirea. Perioada prielnica infloririi este decembrie-martie dar exista si specii care si in functie de conditiile oferite, pot inflori de 2 ori pe an. Este o orhidee extrem de rezistenta ca planta iar florile acesteia pot tine si pana la 2-3 luni.Acestea rezista foarte mult si taiate. Daca doriti sa aduceti un strop de eleganta si rafinament interiorului locuintei orhideea Cymbidium este alegerea cea mai buna.Autori:
Arselia Sipos (text)
Cornelia Constantin (foto)


Mai multe informatii
gasesti in forum:

Dezbatere despre Cymbidium

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Ultima actualizare: 13 ian 2011


Copierea materialelor din acest site sau din albume este strict interzisa.
Nerespectarea drepturilor de autor se pedepseste conform legii.