Gradina ta

mereu mai frumoasa


Scheme cromatice
pentru amenajarea gradinilor


Asa cum se intampla si in amenajarea interioarelor, culoarea ofera gradinilor atmosfera dorita. Caldura este data de culorile deschise, vibrante precum rosu, roz deschis, galben, oranj si auriu. Culorile reci precum albastrul, purpuriul, violetul alaturi de alb si alte nuante pale ofera o atmosfera calma, linistita. Alternanta acestor culori poate face ca o zona puternic luminata de soare sa para rece si un spatiu ingust sa para mai spatios. Sunt mai multe scheme de culori care se pot aplica: monocroma, policroma, complementara si analoaga. Schemele monocrome folosesc o singura culoare dar intr-o varietate de forme, texturi si foliaje. De exemplu: un efect de bordura roz se poate realiza amestecand mai multe plante anuale precum Nicotiniana, Cosmos si Cleome, alaturi de plante bulboase precum Crinii si Daliile si de plante perene ca Geranium, Campanula si Dianthus.

Insule de culoare
Daca doriti sa amenajati o insula de culori pale puteti combina trandafiri cataratori din varietatea New Down de un roz pal inconjurati de o bordura de Impatiensis alb. Pentru persoanele care din cauza programului incarcat nu-si pot admira gradinile decat pe inserate schema cromatica ideala este albul pur. In lumina artificiala florile albe sunt linistitoare, elegante si, frecvent, foarte frumos parfumate. Schemele policrome abunda in culori atat puternice cat si pale, discrete. Pentru o schema policroma reusita trebuie sa tineti cont de principiile de baza privind combinarea culorilor. De exemplu, evitati apropierea dintre doua culori puternice. Pentru obtinerea unui efect elegant si decorativ separati-le cu alb delicat.

Culori contrastante
Schemele complementare folosesc culori opuse: rosu-verde, galben-violet, oranj-albastru. Gradinarii care vor folosi aceasta schema vor obtine un efect dramatic bazat pe contraste. Combinati de exemplu Campanula albastru inchis cu Crini oranj sau geranium rosu care sa contrasteze cu foliajul de un verde puternic. Pentru schemele analoage se folosesc combinatii discrete de culori invecinate. De exemplu daca alegeti sa folositi nuante de roz puteti sa va incantati ochii cu o combinatie de Dianthus, Nicotiniana si Phlox. Chiar si in combinatii limitate, culorile au efecte dramatice daca sunt folosite in grupuri sau pe suprafete mai mari, asa cum apar ele in natura. Indiferent ce schema veti folosi nu trebuie sa fiti dezamagiti daca explozia de culori va dura un interval scurt. Ganditi-va bine de la inceput ce fel de plante veti folosi. In general, plantele perene sunt mai putin frustrante decat cele anuale. Frunzisul unor plante cu care se amenajeaza gradinile poate fi rosu, alb, gri, argintiu sau purpuriu, verde foarte inchis sau maroniu. Varietatile variegate sunt deosebit de atragatoare. Pe tot parcursul anului gradinile se bazeaza si pe foliaje interesante, pe forme si texturi neobisnuite.



Autori:
Cornelia Constantin (text)
Morguefile (foto)

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Ultima actualizare: 20 dec. 2007.


Copierea materialelor din acest site sau din albume este strict interzisa.
Nerespectarea drepturilor de autor se pedepseste conform legii.