Gradina ta

plina de culoare


Varietati atractive de Clerodendron


Daca nu ati avut inca sansa sa va intalniti cu cosarul cel aducator de noroc, va sfatuiesc sa mergeti repede la florarie sa cumparati un Clerodendron - floarea norocului. Asa veti deveni cei mai norocosi gradinari, deoarece aceasta planta satisface pana si cele mai pretentoase gusturi. Pana acum se cunosc circa 400 de specii de Clerodendron. La noi in tara se pot achizitiona relativ usor 4 dintre ele. Unele sunt plante de interior, altele pentru gradina.

Clerodendron ugandese este originar din Africa tropicala si este decorativ datorita formei florilor - ca niste fluturasi bleu-albastrui. Aceasta varietate este mai degraba o tufa putin ramificata cu varfuri usor pendente si se adapteaza la conditiile de apartament. Este mare iubitoare de lumina dar nu soare direct, iar iarna sa nu fie lasat la mai putin de 15 grade Celsius (plantele mature suporta o temperatura minima de 10 grade). O alta varietate foarte intalnita in gradinile noastre este Clerodendron bungei. Ea este originara din China si poate ajunge pana la 2,5 m. Florile sale sunt de culoare rosie in forma de stea si parfumate. Clerondendronul thomsoniae provine din Africa occidentala si este un arbust mereu verde, care poate ajunge pana la 4 m inaltime. Florile sunt in forma de lanterna alba la exterior si rosie in interior. Se adapteaza, de asemenea, foarte usor ca planta de ghiveci, dar pentru aceasta trebuie sa avem grija sa o tundem primavara pentru a nu creste excesiv. E posibil sa se comporte aproape ca o atarnatoare in cazul cresterii in apartamente. Este o planta delicata care doreste lumina filtrata si nu rezista la mai putin de 16 grade C. Clerodendron fragrans este un arbust mai rar la noi. Are dimensiunile intre 0.5 si 3 m. Este o planta foarte delicata, cu tulpini inalte, florile in interior sunt albe si rosii in exterior si este o planta perfecta pentru interior.

Toate speciile de clerodendron despre care am vorbit sunt mari iubitoare de apa, dar sa nu exagerati cu udarile deoarece apa baltita duce la putrezirea radacinilor si, implicit, la moartea plantei. Substratul trebuie sa fie format din pamant de gradinala adaugam un pic de nisip, pentru a realiza un drenaj mai bun. Ghivecele nu trebuie sa fie mai mici de 15-20 cm, iar de la an la an, sa avem grija sa le mutam in ghivece mai mari daca au crescut, deoarece sunt plante care doresc spatiu pentru a se extinde. Nu necesita ingrasamant suplimentar. Eu sper ca v-am convins sa cumparati cat de curand aceasta planta: este usor de intretinut si are o lunga perioada de inflorire.


Autori:
Oana Diana Vlad (text)
FD Marketing (foto)










Mai multe informatii
gasesti in forum:

Clerodendron

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Ultima actualizare: 18 feb. 2008


Copierea materialelor din acest site sau din albume este strict interzisa.
Nerespectarea drepturilor de autor se pedepseste conform legii.