Orhidee

florifere


Cattleya, flori parfumate si incantatoare


Nu cred ca exista cineva care sa fi vazut pe viu sau poate doar in poze, o orhidee Cattleya si sa nu se fi indragostit de aceasta. Toate orhideele emana frumusete si eleganta, insa, dintre toate acestea Cattleya a fost aleasa ca fiind regina lor. Si nu e de mirare pentru ca are toate atuurile necesare.

Se spune despre Cattleya ca este una dintre orhideele indelung cultivate. Cele mai cunoscute specii sunt: Brassavola, Encyclia, Laelia si Sophronitis. Acestea au fost incrucisate timp de aproape 200 de ani si de aici rezulta sute de hibrizi - unii mai frumosi decat ceilalti. Ca si specie Cattleya este iubita atat pentru florile ei mari cat si pentru parfumul pe care acestea il emana. Exista si specii sau hibrizi care nu au florile parfumate insa frumusetea lor alunga orice impediment. Parfumul de cattleya seamana de multe ori cu cel al zambilelor sau al narciselor. Orhideele Cattleya sunt originare din zone precum America de Sud - Argentina, Bolivia, Paraguay si Mexic. Sunt orhidee epifite de aceea iubesc umiditatea, dar in acelasi timp, au nevoie si de o buna aerisire a radacinilor. Deoarece traiesc in zone muntoase sunt obisnuite cu lumina moderata dar nu cu soare direct. Acesta le poate arde frunzele.

Sunt specii de Cattleya unifoliate(au doar o singura frunza) si bifloiate (cu doua frunze). Ambele tipuri au pseudobulbi (loc in care isi aduna necesarul de apa si nutrimente) iar tija florala rasare, de regula, din mijlocul acestora. Inflorirea se realizeaza o singura data pe an, variind in functie de specie doar anotimpul. Mai nou, exista si hibrizi care pot inflori de doua ori pe an. Pentru a va bucura cat mai mult timp de aceste frumuseti nu trebuie decat sa respectati niste pasi simpli in ingrijirea lor. Pentru a inflori au nevoie de diferente de temperatura dintre zi si noapte; se uda cand substratul este bine uscat, deoarece apa in exces duce la moartea plantelor.

Iubesc lumina si au nevoie de ea pentru inflorire insa va trebui sa le feriti de soarele direct de vara. Puteti sa le scoateti afara cand e vreme buna - intr-o veranda acoperita. O data la 2 saptamani in perioada de crestere puteti sa udati Cattleya cu un ingrasamant specific orhideelor, iar iarna o data la 4-6 saptamani pentru a-i asigura doza necesara unei bune cresteri. Mai mult decat atat - conform celebrului citat al scriitorului Marin Preda, "daca dragoste nu e, nimic nu e" - si ele au nevoie de un strop de iubire si atentie pentru a va rasplati cu flori parfumate.
Autor:
Arselia Sipos (text si foto)
Mai multe informatii
gasesti in forum:

Fisa plantei si dezbatere despre Cattleya

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Ultima actualizare: 27 iul. 2011


Copierea materialelor din acest site sau din albume este strict interzisa.
Nerespectarea drepturilor de autor se pedepseste conform legii.