Gratioasa

in ghivece suspendate


Alsobia catifelata


Alsobia este o planta de talie mica, cu crestere pendenta, ce ajunge doar la o inaltime de 0,50 m. Lastarii cad gratios peste marginile ghiveciului. Asadar, e bine sa o plantam intr-un ghiveci cu gura mai larga dar nu prea adanc si asezat in asa fel incat sa nu fie in soare direct. Alsobia este o planta cu crestere lenta, deci va umple treptat vasul in care e pusa, inmultindu-se prin stoloni precum capsunii. De fapt, acesti stoloni se separa de planta mama si se folosesc pentru inmultire. Inradacinarea dureaza si 2 luni in conditii bune (primavara-vara) iar pamantul folosit trebuie sa contina si o cantitate mica de nisip.

La alsobia trebuie sa avem mare grija cu udarea. Fiind o planta mica necesarul de apa este pe masura ei, asa ca nu-i putem impune un ritm de udare similar altor plante. Udarea se face moderat si daca iarna o trecem printr-o perioada de repaus atunci diminuam si cantitatea de apa administrata. Daca sufera din cauza lipsei apei frunzele se brunifica initial dupa care se vestejesc si cad. Daca este udata excesiv baza tulpinilor sau radacinile putrezesc sau planta moare. De aici si concluzia ca este mai bine s-o lasam putin mai neudata decat s-o inecam. Niciodata nu trebuie sa lasam apa sa balteasca nici in ghiveci, nici in tavita de scurgere. Iarna va intra in repaus dar la inceput de primavara va incepe sa creasca si sa infloreasca. Are flori ca niste clopotei catifelati si zdrentuiti la margini. Florile au 2-3 cm in diametru si sunt practic duble ca dimensiune in comparatie cu frunzele. Florile sunt de un alb imaculat de cele mai multe ori dar sunt si varietati punctate cu maro sau purpuriu.

Din pacate pe piata noastra nu exista nici o varietate de Alsobia asa ca daca va doriti aceasta planta nu ramane decat varianta obtinerii ei prin schimburi cu alti pasionati sau sa o importati din tari precum Marea Britanie sau Statele Unite. Acest lucru presupune sa va asumati batai de cap, cheltuieli si multa rabdare in recuperarea plantelor dupa lungul drum parcurs.


Autori:
Oana Diana Vlad (text)
FD Marketing (foto)

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Ultima actualizare: 13 mar. 2008


Copierea materialelor din acest site sau din albume este strict interzisa.
Nerespectarea drepturilor de autor se pedepseste conform legii.