...daca asta te poate ajuta gabi...
"COACAZELE ROSII (RUZINCILE, RIBIZLI)
(Ribes rubrum)
Daca fragii si zmeura au un caracter cvasiuniversal, fiind adecvate tuturor constitutiilor si unei game impresionante de boli, boabele rosii translucide de coacaze sunt un remediu care actioneaza mult mai “tintit”. Mai in gluma, mai in serios, poate fi numit fructul antilene ideal, cu gustul sau acru puternic, cu efectul sau de stimulent digestiv si drenor extrem de activ. Este o adevarata arma secreta a dietoterapiei in obezitate, in digestia lenesa si in bolile de piele, rebele la alte forme de tratament.
Cura cu coacaze rosii
Se face diferentiat, in functie de scopul in care sunt folosite:
- pentru persoanele lipsite de pofta de mancare, cu digestie lenta, astenice, vor fi consumate 50-100 g inainte de masa si aceeasi cantitate la sfarsitul mesei (la fel ca si portocalele, coacazele rosii consumate dupa masa nu incurca, ci din contra, stimuleaza digestia).
- pentru persoanele cu foame puternica, cu tendinta spre obezitate sau supragreutate, eventual cu gastrita, se recomanda consumul unor cantitati mai mari (300-500 g) inainte de fiecare masa, deoarece in cantitati mari coacazele rosii au efectul paradoxal de a inhiba secretia gastrica si de a taia foamea.
Sucul de coacaze rosii
Se obtine prin zdrobirea fructelor proaspete, urmata de stoarcere prin tifon. Se prepara intotdeauna cu cateva minute inainte de a fi consumat, pentru a nu se oxida ulterior. Se bea cate un pahar, cu un sfert de ora inainte de masa, fiind folosit mai ales ca tonic digestiv si decongestiv hepatic; este eficient si in dischinezia biliara si in migrenele asociate acesteia.
Cateva recomandari terapeutice
- Digestie lenta, indigestii frecvente, tranzit intestinal incetinit, convalescenta, inapetenta - se face cura cu coacaze rosii in varianta in care se consuma cantitati mici, maximum 100 g, inainte si dupa masa.
- Ingrasare, obezitate, gastrita - se consuma cantitati mari de coacaze rosii (peste 300 g) inainte de fiecare masa. De asemenea, sunt alimente excelente daca vrem sa mancam ceva in timp ce ne uitam la televizor, discutam si simtim nevoia sa “rontaim” ceva.
- Hepatita cronica, congestie hepatica, ciroza hepatica initiala, dischinezie biliara si tulburarile asociate - se bea un pahar de suc inainte de fiecare masa. Este bine sa se adopte si o dieta vegetariana cu multe salate si multe fructe. "
"COACAZELE ROSII (RUZINCILE, RIBIZLI)
(Ribes rubrum)
Daca fragii si zmeura au un caracter cvasiuniversal, fiind adecvate tuturor constitutiilor si unei game impresionante de boli, boabele rosii translucide de coacaze sunt un remediu care actioneaza mult mai “tintit”. Mai in gluma, mai in serios, poate fi numit fructul antilene ideal, cu gustul sau acru puternic, cu efectul sau de stimulent digestiv si drenor extrem de activ. Este o adevarata arma secreta a dietoterapiei in obezitate, in digestia lenesa si in bolile de piele, rebele la alte forme de tratament.
Cura cu coacaze rosii
Se face diferentiat, in functie de scopul in care sunt folosite:
- pentru persoanele lipsite de pofta de mancare, cu digestie lenta, astenice, vor fi consumate 50-100 g inainte de masa si aceeasi cantitate la sfarsitul mesei (la fel ca si portocalele, coacazele rosii consumate dupa masa nu incurca, ci din contra, stimuleaza digestia).
- pentru persoanele cu foame puternica, cu tendinta spre obezitate sau supragreutate, eventual cu gastrita, se recomanda consumul unor cantitati mai mari (300-500 g) inainte de fiecare masa, deoarece in cantitati mari coacazele rosii au efectul paradoxal de a inhiba secretia gastrica si de a taia foamea.
Sucul de coacaze rosii
Se obtine prin zdrobirea fructelor proaspete, urmata de stoarcere prin tifon. Se prepara intotdeauna cu cateva minute inainte de a fi consumat, pentru a nu se oxida ulterior. Se bea cate un pahar, cu un sfert de ora inainte de masa, fiind folosit mai ales ca tonic digestiv si decongestiv hepatic; este eficient si in dischinezia biliara si in migrenele asociate acesteia.
Cateva recomandari terapeutice
- Digestie lenta, indigestii frecvente, tranzit intestinal incetinit, convalescenta, inapetenta - se face cura cu coacaze rosii in varianta in care se consuma cantitati mici, maximum 100 g, inainte si dupa masa.
- Ingrasare, obezitate, gastrita - se consuma cantitati mari de coacaze rosii (peste 300 g) inainte de fiecare masa. De asemenea, sunt alimente excelente daca vrem sa mancam ceva in timp ce ne uitam la televizor, discutam si simtim nevoia sa “rontaim” ceva.
- Hepatita cronica, congestie hepatica, ciroza hepatica initiala, dischinezie biliara si tulburarile asociate - se bea un pahar de suc inainte de fiecare masa. Este bine sa se adopte si o dieta vegetariana cu multe salate si multe fructe. "