Tehnici de plantare pe stanca

Salut tuturor :)
Apelez la toata lumea :) , cine stie ,cunoaste link-uri cu tehnici de plantare pe stanca i-as fii foarte indatorat daca l-ar posta.
Multumesc...
Vasile
 

DracuMic

Member
nu stiu sait dar am ceva carte care explica destul de bine modul de lucru..
cu ghivece ce se desfac progresiv moduri de legare...etc
Daca vrei copiez ceva de acolo pentru ajutor......
Si mie-mi surade asemenea idee dar n-am gasit inca bolovanu potrivit.! :evil:
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
E interesant pentru toata lumea cred daca ai posta asa ceva.Nu numai pentru bonsaisti :oops: .Deosebit ce sa zic?Am vazut numai poze :( si m-am intrebat de multe ori tehnica acestei "chestii"....... :mrgreen:
 
Salut Ovidiu :)

Da, tehnica de care vorbesti tu se foloseste la bonsai ai caror radacini sunt expuse, adica '' root over rock'', stilul si tehnica la care ma refer eu de obicei, si pot spune ca intodeauna, are radacinile ascunse in stanca, foarte rar sunt expuse, chinezii folosesc axcest stil numit penjing, multumesc pentr-u oferta, ma intereseaza si tehnica ''root over rock'' asa ca poti trimite materialul.
Gabiuta draga :D , am o adresa link undeva, doar trebuie s-o caut fiindca desteptul de mine am reinstalat Win duminica trecuta si am uitat sa salvez favoritul, credema ca am pierdut cel putin vreo 70 de adrese, stiu ca exista, va trebuii sa le caut, cu adresa asta de care pomeneam am noroc pentr-u ca stiu unde s-o caut, o postez, putina rabdare doar :)
Vasile
 
Gabiuta, cum am promis iata si linkul, sunt niste imagini fantastice :)
http://www.plot55.com/penjing/#Penjing
Ma roade de un timp o intrebare sau putem spune si o curiozitate, de ce voi ''florarii'', e un cuvant urat dar si noua ni se spune bonsaisti nici asta nu-i mai frumos, dar ma rog :rofl: , deci, de ce voi va limitati cunostintele in cresterea florilor doar la acel ghiveci sau stiu eu un vas mai esteti, nu ca n-ar fii frumoase, deperte de mine acest gand,unele sunt chiar superbe, dar sunt posibilitati nelimitate de a va arata gustul estetic. Vine primavar, ar trebuii sa initiati un fel de ''intrecere'' ,''Cea mai frumoasa gradina cu flori'' desigur nu ceea din fata casei :rofl: ci una in miniatura, va trebuie un vas plat, de exemplu cum ar fii tavile de plastic ce se pun sub givecele XXL, de dimensiuni mai mari, in care ati putea crea o gradina cu flori, miniaturizata fiecare pe gustul lui si dupa simtul artistic propriu, desigur avand in considerare cerintele biologice ale plantelor. Va puteti ajuta de tot feluri de materiale, piatra lemn,nisip etc. Credetima ca la sfarsitul concursului veti fii mai bogate cu o ... bijuterie vie. De castigat ar avea toata lumea, nu cred ca ar fii locul 1,2 sau 3.
Trebuie sa incercati, credetima va fii o indeletnicire placuta...
Vasile
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Tu or vrei sa ne imbolnavesti de "bonsaita"? :mrgreen: .O stincarie intr-o farfurie :!: Splendid,splendid!!!

Stiu si ai dreptate in ceea ce spui.Dar in "farfurii" cum am vazut in citeva din pozele de pe linkul pus de tine se pot pune cactusi si suculente.Eu chiar am citeva luate din Praktiker .Sunt si decorative si eficiente pentru acest tip de plante.
Ce te faci insa cu radacinile plantelor cultivate de noi,florarii :) .Si nu e cuvint urit,pot spune ca ne mindrim cu el ca si voi cu bonsaii :rofl: .
Putem sa punem pietre decorative,cochilii de melci cu forme ciudate,plante companion sau........diverse alte "dracovenii" care sa anime putin pamintul din jurul plantei respective.
Uneori trebuie vase foarte adinci pentru plantele mari :D .Putem pune ghivece mici pe tavi de bonsai inconjurate de pietre si muschi.Insa majoritatea plantelor noastre au nevoie de ghivece adevarate :rofl:

Iti multumesc ca mi-am incintat ochii si sufletul cu aceste poze.Se dovedeste inca odata ca bonsaiul este arta si.........multe altele care au mai fost spuse si nu le repet.
 

DracuMic

Member
Gabiuta....si noi avem aceleasi Ghivece ca voi....numai ca nu le aratam,nu din rusine ca-s vechi si fara culoare....in ele cresc si radacinile"florilor" noastre.....ca pomisorul pina ajunge in faza de bonsai trebuie sa creasca si sa suporte taierile;fara o radacina puternica nu s-ar putea ajunge la asta..!
Vasile
da un click aici: http://www.bonsai-wbff.org/article2mk.shtml
Spune ceva acolo....ia vezi te ajuta!
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Banuiesc ca asa e....... :) .Dar la noi ramin :rofl: .Asta e singura mica-mare diferenta :oops:
La voi e arta si minune la noi .............numai minune :D
 
Buna Gabiuta :)

La voi e arta si minune la noi .............numai minune


Si inca ce minune :!: :!: :!:
Foarte frumos spus :D
Nu vreau sa va inbolnavesc de ''bonsaita'' si de vre-o nici o boala, poate e vina mea, suntem obisnuiti, adica noi cei care facem bonsai, sa modificam acel copacel, dupa voia lui si gustul nostru artistic( nu intodeauna :? ) asa ca mi-a venit ideea aceea cu tavi mini gradini cu flori sau colturi de gradina, nu prea ma pricep la flori dar stiu ca sunt si specii mai pitice si foarte frumoase, ex. trandafiri pitici, si inca multe altele... dar probabil vorbeste bonsaistul din mine... asa ca nu trebuie sa fiu luat chiar serios in seama...
Vasile
 

DracuMic

Member
:rofl: Asa e Vasile vorbea bonsaistul din tine.....trebuia sa dai si tu exemplu o viorea,o panseluta......tu hop la tufa de trandarfiri pitici :rofl: :rofl: :rofl: pun pariu ce deja iti imaginai cum so tunzi sa dea bine ochiului..!
Lasa-le dom`le in pace daca nu vor nu vor.....dar hai sa tragem noi o gradinuta dinasta si sa le dam poze :) :) sa vezi dupaia ce nebunie va fi printre ele...!
 
Asta e Ovidiu, n-am ochi decat pentr-u cele lemnoase... ce sa fac. Ideea s-o facem noi nu erea,... ma mai gandesc :wink:
Vasile
PS. Multumesc de link... e folositoare...

Iata o super stancarie 8)
http://www.felab.com/images/encounter03 ... 5a_jpg.htm
si inca una :)
http://www.felab.com/images/encounter03 ... 9a_jpg.htm
Pentr-u cei care iubesc plantele de ghiveci:
http://www.bonsai-nbf.org/site/exh-kusamono.html
Si o adevarata feerie de culori(sunt bonsai :wink: ):
http://www.bonsai-nbf.org/site/exh-satsuki_azalea.html
Si niste ikebana:
http://www.bonsai-nbf.org/site/exh-ikeb_sogetsu.html
http://www.bonsai-nbf.org/site/exh-ikebana_6-25-07.html
Si in final ''Flori in piatra'''
http://www.bonsai-nbf.org/site/exh-chrys-moon.html
 
Floria... promit ca eu nu plec... poate doar cu picioarele inainte :evil: :rofl: :rofl: :rofl: ...dar si atunci ma vor duce :(
Eu ma plimb printre asemenea imagini de vre-o doi ani, am vazut cu miile, dar credema, inca, nu am realizat nici pe un sfert ce minunatii vad :eek: ...
Vasile
 

vali

Active Member
Moderator
Vasile, din cate am inteles, pe tine te intereseaza tehnici de obtinere a unui "sekijoju" (radacini in stanca) si nu a unui "ishi-tsuki" (radacini pe stanca). Intr-adevar, stilurile sunt frecvent confundate, chiar si pe site-uri de specialitate si, sincer, nu inteleg de ce...

Cateva link-uri spre tehnici de obtinere a unui bonsai ishi-tsuki:
http://www.bonsai4me.com/AdvTech/ATRootoverrock.htm
http://www.bonsai4me.com/AdvTech/ATrootoverrock2.htm
http://www.bonsaisite.com/root.html
http://www.bonsaiforbeginners.com/root-over-rock.html
http://www.bonsaiprimer.com/styles/rock/rock.html
http://www.absbonsai.org/articles/rock.html
http://www.fukubonsai.com/3a2i1.html

Cateva filmuletze cu "o idee" despre cum s-ar realiza un sekijoju:
http://www.bonsaifarm.tv/content/view/33/37/
http://www.bonsaifarm.tv/content/view/34/37/
http://www.bonsaifarm.tv/content/view/35/37/

http://www.bonsaifarm.tv/content/view/59/37/
http://www.bonsaifarm.tv/content/view/60/37/
Chiar daca unele filme par puerile, recomand sa vizionati tot ce este in sectiunea "beginnervideo" de pe www.bonsaifarm.tv (si nu numai; prima serie "The World of Bonsai" este superba).
Lindsay Farr este unicul furnizor de informatii video gratuite, deci, profitati.

Sper sa fie de ajutor tuturor celor interesati.
 
Buna Vali :)

Multumesc, multumim de link-uri, le cunosc, pentr-u toata lumea... sunt foarte educative. Da pe mine ma intereseaza tehnica ''sekijoju'' si chiar nu inteleg cum se poate confunda cu ishi-tzuki, sunt doua tehnici vizibil deosebite. Mamaaa... ce mari si tari ne dam cu aceste tzuki si juji :rofl: :rofl: :rofl: . sa vezi ce primim de la Dracu micut.
Multumesc inca odata Vali
Vasile
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Ba vreeeeeeeeeeeeeeeeeeemmmmmmmmmmmmmmmmmm!
Hai la ....cum ai zis?Gradinuta dinasta?Ce mai e si aia?Se poate cu viorele,lalelute si crinisori? :oops: :) :oops:
Cu azaleeele m-am lamurit.Cu "sculptura " in lemn iarasi.
Dar vedeti ca mai putine femei si mai ales barbatii care au timp fac migalelile astea divine?
Crezi ca daca dam o fuga intre oala cu ciorba si bucata de lemn putem face si o ikebana si un desert? :mrgreen:
Eu ma multumesc deocamdata cu privitul ca plivitul ma asteapta in curind.Deci timp :ioc :(
 

DracuMic

Member
Sa vedeti ce-o sa ma invidiati peste 2 ani cu ficusul meu.!(asta numai daca rezista) ca azi cred ca l-am nenorocit pe saracu,vedeti ca am inceput sa am si eu curaj :)
 
Ovidiu,... curaj... ai, dar n-ai vrea sa-mi creionezi putin ideea ta referire la ce ai facut tu acolo, ideea ca ansamblue buna, dar cum se prezinta toata treaba... vor trece mai bine de doi ani pana sa se vada niste rezultate. Tu acuma ai facut un fel de padurice de benjamina, da exista acest stil, numai ca tu l-ai facut combinat, acest stil se bazeaza pe faptul ca mai multi copacei cresc din aceasi radacina, in momentul de fata, tu ai crengutele acelea ridicate inspre verticala de pe un trunchi comun, cum apar ele acum in acel lemn, dupa parerea mea, nu vor forma niciodata radacini, poate peste multi ani radacini aeriene. Daca ai renunta la acel lemn si ai planta, desigur apropiind putin viitorii copacei intre ei, peste cativa ani ai obtine un grup de benjamina din aceasi radacina de toata frumusetea. Lasand-ui sub aceasta forma, stiu ce o sa obtii... dar nu-ti spun... te las sa-ti savurezi reusita sau doamne feri esecul.
Oricum, te felicit nu pentr-u curaj... ci pentr-u faptul ca ai realizat ca trebuie sa faci pasi.
Din acest experiment o sa inveti multe, foarte multe...
In bonsai reusesti daca mergi tot inainte, cu rabdare, cu multa rabdare...
Vasile
 
Buna Gabiuta :)

Tu chiar crezi ca eu am timp ? Ma scol dimineata la 5.30 ca sa am timp sa-mi ud plantele, la sevici incep la ora 8 si termin la 18.30, mai am treburi pe acasa, cam doua ore pe net si dorm in jur de 6-7 ore pe noapte... am timp liber :rofl: .
Omul a aruncat o pana in sus... pana luata de vant a cazut incetisor pe pamant, omul a zis,... eu sunt mai greu ca si aceasta pana, deci nu voi zbura niciodata... zburam,si cauza e ca nu ne-am facut mai usori decat o pana, ci faptul ca natura ne-a inzestrat cu ceva pe care pana nu o are... inteligenta... daca vrem ceva, si o vrem cu ardoare... de oprit nimic nu ne poate :!: :)
Vasile
 
Sus