Taierile practicate in pomicultura

valy

Member
Achimenes, am prin gradina 2 gutui, 1 par, 1 visin, 1 piersic, 2 ciresi si 2 caisi batrani. Pot sa fac la ora asta vre-o taiere la ei?
 

ACHIMENES

Member
anasstasia a spus:
Am cumparat o casa la tara, iar acolo am si un mar. Nu am vazut sa aiba si fructe, a crescut vita de vie in el, iar el arata cam asa:
http://image96.webshots.com/196/6/44/68 ... Dcd_fs.jpg

Stiu ca e greu de vazut, pentru ca nu i-au cazut frunzele, insa nu stiu ce sa-i fac, cum sa-l tai sa arate si mai bine si sa si rodeasca.
Multumesc.
Ce ai tu acolo seamana mai mult a balarie decat a pom :rofl: :( e foarte mult de munca la el ca sa-l aduci pe linia de plutire :)
 

valy

Member
ACHIMENES a spus:
valy a spus:
Achimenes, am prin gradina 2 gutui, 1 par, 1 visin, 1 piersic, 2 ciresi si 2 caisi batrani. Pot sa fac la ora asta vre-o taiere la ei?
La primavara este mult mai bine :D
De acord. Abia astept sa le cada frunzele sa pot sa le fac stropirea de toamna. Am 1 gutui la care cred ca a intrat arsura bacteriana in el. Poate reusesc cu tratamente si taieri sa il scap. E tanar saracu' :)
 

valy

Member
ACHIMENES a spus:
Daca este Erwinia mai bine cauti altul iar pe cel care-l ai il scoti sa nu se imprastie boala. :(
Eu zic ca e arsura tata zice ca e cancer. Experienta e de partea lui, dar simptomele zic ca eu am dreptate. Acum nu mai conteaza daca nici una nu se poate trata. Ce zici?
 

anasstasia

Active Member
ACHIMENES a spus:
anasstasia a spus:
Am cumparat o casa la tara, iar acolo am si un mar. Nu am vazut sa aiba si fructe, a crescut vita de vie in el, iar el arata cam asa:
http://image96.webshots.com/196/6/44/68 ... Dcd_fs.jpg

Stiu ca e greu de vazut, pentru ca nu i-au cazut frunzele, insa nu stiu ce sa-i fac, cum sa-l tai sa arate si mai bine si sa si rodeasca.
Multumesc.
Ce ai tu acolo seamana mai mult a balarie decat a pom :rofl: :( e foarte mult de munca la el ca sa-l aduci pe linia de plutire :)
Nu contest, dar ce pot sa fac? sa tai tot ce prind? sa las crengile groase si atit?
 

osa

Member
Am si eu cativa pomisori in gradina, plantati anul trecut si s-au prins.La cateva dintre ele, cinci la numar, in primavara aceasta, ar trebui sa le aplic taieri de formare. Am cumparat eu cateva carti din domeniu, de unde am inteles teoria, insa la partea practica, am nevoie de ceva ajutor. Cum in zona noastra nu sunt, cel putin eu nu cunosc, pomicultori, ma gandeam unde altundeva as putea sa gasesc indrumarea corecta si necesara decat aici, pe forum. Am rasfoit farumul si nu am gasit exemplificat taieiri de formare, de aceea m-am decis sa postez in acest topic.
Astfel, am un visin, un cires, doi pruni, doi peri, doi meri, un gutai si un mosmon. Ultimii trei, le-am plantat anul trecut in toamna.
In poza de mai jos e visinul, iar in poza, am marcat cum m-am gandit eu sa tai pomul:



Cu rosu am marcat pe unde as taia si ce as taia.
Cu galben am incercuit tepusele, cu care nu stiu ce sa fac anul acesta. Sa le tai, sau sa le las sa creasca?

Mai am un mar, care, dupa parerea mea a crescut cam incorect, asta, fiindca nu i-am taiat varfaul corect la plantare:



Ca sa nu creasca aiurea, m-am gandit ca la primavara, in ciuda faptului ca am deja lastari anuali, sa il tai, pentru ai oferi o noua re-pornire, corecta, de aceasta data:



Tot cu rosu am marcat pe unde l-as taia.
Voi, ce ma sfatuiti, sa tai pomisorul, sau sa il las sa creasca in continuare asa cum e acuma, si abea anul viitor in primavara sa ii aplic taieiri de formare. Avand in vedere ca, anul acesta, nu prea am ce taia la el.

Mersi de sfaturi, si scuze de postul lung.
Mai am cei doi pruni si cei doi peri la care ar trebui aplicate taierile de formare. Astia sunt mai complicati. S-ar putea sa am nevoie de sfatul vostru si la acesti pomisori.
 

pupu

Member
departe de mine gandul ca as fi vreun specialist in taieri de pomi pt formare, pt asemenea sfaturi mai asteapta sfaturi ca sigur ele or sa vina, tot ce pot sa-ti spun eu doar din scurta mea experienta cu pomii fructiferi e ca la primii mei pomi nu m-a lasat sufletul sa-i tai (in primul an) si acum am niste vlajgani lungi la care trb sa ma sui cu scara pt diverse tratamente, erau asa ca marul tau.

acum depinde si de tipul de pom fructifer, daca e cu crestere viguroasa sau nu. crestere viguroasa=creste mult in inaltime

daca vrei sa poti umbla lejer la ei inca vreo cativa ani, sa poti sa-i tunzi/stropi sau culege fara scara atunci, in primavara, cand nu mai e pericol de inghet iesi in gradina la scurtat de "bete" cam 50-60 cm de la sol/balot.

din ce ai tu acolo cei mai "crescatori" pe inaltime sunt ciresul (mai ales), merii si poate si prunii, dar repet depinde de soiul lor (era bine daca pastrai eticheta cu care i-ai cumparat) . stiind soiul fiecaruia poti mai usor sa afli cum sa-l ingrijesti si la ce sa te astepti.

oricum pana la primavara mai e timp destul si sigur vor mai fi colegi de forum mult mai experimentati ca mine care te vor invata cum si ce sa faci.
 

osa

Member
Asta as dori sa obtin ei eu: sa am pomi care sa nu creasca foarte mult in inaltime, ca sa fie mai accesibil la cules :)
Doar despre visin mai tin minte ca e "Ciganymmegy", si perii, care sunt "Conference". La restul, nu le stiu numele.

Sunt tare nerabdator sa citesc parerile colegilor care au aplicat si au experienta in taierile de formare.
Multumesc in avans!
 

osa

Member
sicora fabian a spus:
Osa, de la nivelul la care vrei sã înceapã coroana, lasã trei crenguþe, la toþi! Atât. Curaj!
Da, asa zice si teoria, oarecum.

Acuma, intrebarea e la marul meu, pe care am prezentat-o in poze cu cateva posturi mai sus: avand in vedere ca coroane mi se pare ca incepe sa se formze cam sus, judecand dupa crengutele de un an, ar trebui sa il tai, asa cum (mi-)am propus?
Probleme as mai avea si la pruni, la care am deja coroanele formate destul de frumos, insa, sunt cam inalte. Cu ele ce sa ma fac? Deseara voi face cateva pozele cu ele, poate ma puteti sfatui.
Ideea e ca atunci cand am cumparat primul set de pomisori, nu m-am documentat destul in privinta formarii coroanelor, nu mi-am inchipuit ca e o chestiune atat de importanta. Nealocand atentia necesara, cel putin la pruni, acestia, au cam luat-o razna.
In plus de asta, nu as vrea sa am probleme cu viitorii vecinii cum ca atarna crengile la ei, sau mai stiu eu ce alte obiectii ar mai putea avea.
Si aici am gafat un pic, fiindca am plantat pomii prea aproape de gard, cam la 1-1,5m. Nu as vrea sa ii replantez, sa ii mai indepartez de gard, fiindca cresc destul de greu, din cauza solului extrem de prost pe care il am: foarte lutos. Ma bucur si asa ca s-au prins. In primavara asta le voi administra ingrasamant de grajd, am vorbit cu cineva si se pare ca voi avea parte de gunoi de la oi. Toamna, am pus ceva complex N-P-K.

Asa de mult imi doresc sa am o mica livada in gradina. Imi plac foarte mult pomii.Scuze de postul lung! :D
 

sicora fabian

Active Member
La care-s lângă gard, lasă 2 lăstari de jos, paraleli cu gardul. Va da lăstari şi de mai jos şi-ţi vei alege de acolo la cealaltă primăvară. Nu lăsa lăstari spre gard, căci aceştia vor fi viitorul schelet! Fără milă.
 

pupu

Member
osa ai vazut ca daca ai rabdare apare si artileria grea?

urmeaza-le sfaturile si daca te incurci mai cere!

ai rabdare si citeste cam toate posturile despre pomii fructiferi, fiecare experienta scrisa aici pe forum iti poate da o idee pt livada ta

nu uita si de prietenul google, pt parul tau vezi aici

sau in general sfaturi pomicole
 

osa

Member
Da, vad ca vine artileria, incet, dar sigur :) si cu informatii folositoare.

Prietenul comun, google, e mereu aproape de mine, si tot timpul pregatit cu informatii utile, ba mai mult, am descoperit ca si youtube poate fi un prieten de nadajde in ceea ce priveste aceasta tema, doar ca trebuie cautate cuvinte cheie in germana sau engleza.
Ideea la mine este ca din lipsa de experienta si lipsa de persoane cu experienta in pomicultura, mi-e cam frica sa intru cu firezul in pomi.
Insa, incet, incet, se contureaza cam cum ar trebui sa fac. Mai mult, ma motiveaza destul de mult gandul ca va trebui sa invat singur cum se fac taierile de formare. Cand zic singur, trebiesc intelese alaturi de mine, evident, si informatiile de pe acest forum, si cele gasite in sursele de amintit mai sus.
 

ghia_don

Active Member
Osa, toti am invatat asa...ma refer la noi, amatorii...
Sa ma fi vazut pe mine invirtindu-ma in jurul pomilor, cu cartea in mina, sa pot "vizualiza" mai bine teoria. Ridea sotul de mine, spunund ca ce-i asa greu, pui mina pe fierastrau si tai copacul...la rotund :rofl: .. N-a trecut mult si am inteles care-s sarpantele, care-s ramurile concurente, ce-s alea tepuse si care-s muguri de floare si care de frunza. Acum iti aleg dintr-o privire lastarii si ramurile care trebuie taiate. Important este sa ai si scule bune cu care sa lucrezi usor si sa nu ranesti prea tare lemnul.
Iti doresc succes...dar daca prinzi drag de "meserie", succesele nu vor intirzia sa apara :D ..
Si inca ceva...spune o vorba ca daca vrei livada si ti-e mila sa tai, fructe nu vei minca prea curind :wink: ...
 

pupu

Member
munca si rabdare, de fapt multa munca si multa rabdare .....

pomii fructiferi isi arata valoarea abia dupa 3 - 4 ani, asa ca mai ai timp berechet sa inveti, sa gresesti si s-o iei de la capat
 
Sus