Soare: cat si cum, la stapelii

marean

Active Member
Am schimbat si eu acum 1-1.5 luni pamantul si ghivecelul la stapelia mea cea micuta,iar de 2 saptamani am scos-o pe mini-balconul meu improvizat si vad ca-i place,deja a inceput sa lastareasca!
Totusi ,am observat ca varfurile sunt putin rosiatice,ceea ce stiam ca denota prea mult soare...mie mi se pare ca soarele e chiar bland acum,locul e unul cu expozitie NV,deci nu ar trebui sa fie asta.
Are cinava vreo idee?
 

rodica05

Member
Marean, este intr-adevar de la soare. Faptul ca s-au inrosit nu inseamna ca le merge rau, ci din contra! Asa ca, bucura-te!

Rodica
 

marean

Active Member
:wink: Multumesc!
Este primul an cand o scot 'afara' ,de obicei o tineam pe geamul interior al ferestrei,insa acuma parca isi da drumul la crestere mai frumos!
 

sorina

Active Member
S

Stapeliile mele stau asa : una sub vita de vie si una unde soarele bate pe ea doar dupamasa . Sa le maut mai in soare ?????
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Bridget a spus:
si eu am mutt-o la semi-umbra in balcon. eu oricum nu am soare direct acolo, insa mai intind cateodata un prosop mai mare pe sarma, si-atunci chiar nu mai vede soarele. :) dar se pare ca-i merge de minune!
 

gino

Member
La subiectul asta e de discutat. Voi aduce detalii despre speciile pe care le am in colectie, din observatii personale, pentru ca nu toate au aceleasi cerinte fata de soare.
 

sorina

Active Member
Ai putea sa faci o mica clasificare, in functie de pozitia lor fata de soare , te rooooogggg :!: Pentru ca si eu sunt convinsa ca asa e dar nu stiu care ..... cum ?????
 

cory_helen

Active Member
pot sa las afara stapelia pe timp de iarna? am asezat-o in balcon... si as vrea sa o las pe loc... pana la cate grade rezista?

mersi frumos... :D
 

gino

Member
Nici o planta din familia Stapeliilor nu rezista peste iarna afara in conditiile de la noi, indiferent de amplasarea geografica.
Cea mai rezistenta este de departe Stapelia variegata, testata de mine mai multe ierni consecutiv intr-o veranda inchisa cu un singur rand de geamuri, unde au fost si temperaturi nocturne sub zero dar pe o perioada scurta de timp. Si asta in conditiile in care substratul era total uscat.
Aceasi rezistenta o are si Stultitia hardyi, si ea testata in aceleasi conditii.
In schimb Caralluma hesperidum are probleme si la temperaturi de 7 - 8 grade cu plus. 12 - 15 grade ar fi ideale pentru ea.
Sa vorbim acum despre expunere, pentru ca asta este subiectul topicului, chiar daca de acum in colo trebuie sa ne pregatim de iarna, din nefericire...
Conditiile la care voi face referire in continuare sunt cele de exterior.
La modul general se poate rezuma asa :
-Stapeliadele de talie mare agreaza soarele din plin, avand usoare probleme de etiolare in cazul in care sunt obligate sa vegeteze la umbra.
Si aici vorbim despre :
-Stapelia grandiflora; nobilis; flavirostris; comparabilis; keithii; flavopurpurea; getlefii; variegata...etc.
-Huernia zebrina; megacarpa; keniensis; rubra;...
-Stapeliadele de talie mijlocie si mica, pot sa vegeteze in plin soare, dar si usor, sau partial umbrite, fara ca acest lucru sa afecteze cresterea sau inflorirea normala a plantelor.
Totusi coloritul lastarilor va fi usor alterat in raport cu aceleasi specii care beneficiaza de soare mai mult.
Aici se pot incadra :
-Duvalia ( toate speciile ); Piaranthus ( toate speciile ); Huernia ( cele de talie mijlocie si mica ); Orbeopsis; Stapelianthus; Echidnopsis; Edithcolea; Tavaresia; Tromotriche...etc
Tot aici putem vorbi si de Asclepiade mai putin cunoscute in Romania, deci foarte rare in colectii si de aceea foarte apreciate.
Dar apreciate si pentru formele lor iesite din comun.
-Larryleachia; Pectinaria; Pseudolithos; Rhytidocaulon; ...
Am doua plante de Larryleachia de foarte putin timp ( cateva luni ), una dintre ele a si inflorit...
Nu stiu foarte multe lucruri despre ele, dar avand in vedere forma, este cat se poate de clar ca astfel de plante agreaza soarele din plin.
In concluzie : dati cat mai mult soare Stapeliadelor voastre.
Va vor rasplati cu prisosinta.
 

gino

Member
Multumesc Angela, nu vreau sa ...epatez. Ci doar sa raspund in limita a ceea ce stiu. Atat !
 

cory_helen

Active Member
revin cu alta intrebare, gino... te rog sa-mi spui si mie care ar fi semnele ca e prea frig pentru stapelia... o am in balcon inchis, dupa cum am mai spus...

si o mai ud inca o data pe saptamana... oare fac bine? citesc cu mare interes postarile tale, pentru ca a inceput sa-mi placa aceasta planta si vreau sa o tin in viata...

mersi frumos... :D
 

cory_helen

Active Member
am mai citit si o sa mai citesc ... promit... sa nu mai pun intrebari de gaga...
mersi... sper sa nu te supere aceste intrebari de incepatoare in ale stapeliilor...

:wink:
 

gino

Member
Pentru ca esti din Bucuresti, imi este cu mult mai usor sa-ti raspund, raportandu-ne la conditiile meteo, desigur.
Semnele caracteristice, in cazul unor temperaturi scazute in aceasta perioada, sunt usor de sesizat.
Lastarii incep sa se zbarceasca, chiar daca in sol mai exista urme de umezeala. Planta sesizeaza temperaturile scazute si incepe treptat sa elimine apa din lastari. O data cu zbarcirea, lastarii nu-si mai pastreaza pozitia verticala si incep usor sa se aplece pe marginile ghiveciului.
Stapelia variegata poate sa suporte in conditii de sol uscat, pana la minus 10 grade.
Din pacate nu am o fotografie ca sa exemplific fenomenul, dar voi face in iarna asta.
Parerea mea este ca udarile ar trebui rarite sau chiar sistate pana in primavara.
Daca ai o fotografie recenta a plantei, te rog sa o afisezi...
 

cory_helen

Active Member
da, am sa fac maine poze, pe lumina... ma temeam de asta... :(

am vazut ca unul dintre lastari s-a cam stafidit si s-a lasat pe marginea ghiveciului... oare e momentul sa o aduc undeva in interior? :?:

am sa ia maine o decizie in privinta ei... am in balcon hoya si e ok, am tradescantia si e foarte bine...

de asta ma gandeam ca e ok si pentru ea... :D
 

cory_helen

Active Member
ba da, este inchis, dar nu cu termopan, doar cu cornier si intra frigul... din pacate, nu am un termometru in balcon, dar am sa iau cat de curand...

ok, gino, vb maine mai concret... o seara placuta iti doresc... :D
 

andre

Member
Se pare ca avem aceleasi conditii de iernare. Si eu le tin in balcon inchis cu cornier si un singur rand de geamuri. De fapt este o logie, asa ca am geamuri numai la exterior. Din cauza ca mai raman spatii libere intre corniere, mai ales la ferestre, le infund niste carpe ca sa nu intre frigul pe acolo si sa fie afectate plantele care le afla in imediata apropiere.
Anul trecut au fost cam 10 grade, sdaca nu si mai mult in zilele insorite, desi orientarea este spre nord si nu bate soarele in ele.
Daca iti cumperi un termometru vei vedea ca sunt conditii optime. Cand ti se va parea prea frig in balcon, deschide usa de la camera si se mai incalzeste. Si oricum va trebui deschisa usa din cand in cand ca sa ai ventilatie si sa nu fie un spatiu permanent inchis.
http://shaman.sunphoto.ro/cactusi_la_ie ... FFOVHEIYDN
 
Sus