Rodiul

Chiquitita

Member
Ai sa te miri si tu de cat de repede creste. Am tuns in primavara cam jumatate din cat e acum, e adevarat unele crengute nu erau stufoase. Daca il pui in loc insorit o sa creasca ca "din apa". sa ai grija la vara sa il pulverizezi ca am observat ca paianjenul rosu e taaare pofticios(nemernicul :x )
 

YAN

Member
Chiquitita a spus:
Vara trecuta l-am pulverizat doar cu apa preventiv, chimicale doar daca apar daunatorii.
O sa incep si eu campania de pulverizare . Ai idee cam in cat timp infloreste rodiul ? Adica mai exact sunt sanse sa il vad cu flori pe balcon ? :D
 

Chiquitita

Member
Hai sa iti zic istorioara rodiului meu; eu cand l-am primit, era un lastarel fara prea multe ramificatii laterale. Nu ma pricepeam eu foarte tare asa ca l-am tinut intru-un loc umbrit. A crescut foarte mult in inaltime - e cel de langa Aphelandra .
Asa ca l-am taiat. Intre timp am facut sapaturi pe net si am vazut ca ii place la soare, asa ca in consecinta l-am mutat. Asta se intampla anul trecut. Pur si simplu a "explodat". a scos lastari noi, s-a inaltat iar prin vara era plin de floricele.
Asa arata :D anul trecut

Afacut flori fara exagerare pana prin noiembrie - decembrie chiar :wink:
 

bandi87

Member
am avut o discutie la inceputul acestui topic cu vali...ca urmare rodiul meu a fost abuzat foarte rau :rofl: ...in fine...el este bine mersi si crengutele taiate de pe el si puse in apa au facut radacini.

Itrebarea ar fi...acum in ce sa mut butasii? Pamant normal? turba? nisip? perlit? sau ceva amestec? :?
 

ghimpe--

Member
Un rodiu tanar (anul acesta a scos capul din samanta) trebuie "taiat" sau trebuie lasat sa se dezvolte. Am mai multe bucati, 2 dintre ei au cate o ramificatie de jos si se pare ca mai cresc si alte ramificatii. Au o inaltime de aproximativ 25cm. Astept ceva sfaturi, multumesc.
 

vali

Active Member
Moderator
ghimpe-- a spus:
Un rodiu tanar (anul acesta a scos capul din samanta) trebuie "taiat" sau trebuie lasat sa se dezvolte.
Presupunand ca aceasta e o intrebare :) (al dreaq sunt :rofl:) , personal as recomanda sa fie lasat in pace pana incepe sa se lemnifice, indiferent de faptul ca are sau nu ramificatii.
De obicei, asta inseamna pana in primavara urmatoare (daca ”a scos capul din samanta” in primavara aceasta) :D . In acest timp, radacina va avea timp sa se fortifice (Hmm, jmeker sunt: ”in acest timp, va avea timp”... da' merge si-asa). La urma urmei, de sanatatea si vigoarea ei depinde dezvoltarea plantei, in viitor.
Asta nu inseamna ca daca il tunzi e obligatoriu sa moara.
Dar, fiind vorba de o planta tanara, e bine sa fie lasata in ritmul ei, sa nu fie tunsa, sa nu fie mutata din vas, sa nu sufere schimbari majore de mediu, etc.

Dupa ce incep sa apara semne de lemnificare pe trunchi (rigidizarea, inchiderea la culoare a scoartei si exfolierea acesteia) se poate muta planta si chiar e indicat sa fie pusa intr-un substrat mai ”nisipos”, cu PH-ul de la neutru spre slab alcalin si intr-o zona mai insorita (e topit dupa soare :D). Udarea poate fi si ea redusa (treptat) pe masura ce planta se dezvolta, rodiul nefiind o specie ”moarta dupa umezeala”, ba dimpotriva. Deasemeni, nu se da in vant nici dupa pulverizarea frunzelor...
De fapt, daca e udat prea mult, rodiul spune singur: imediat apar portiuni moarte la varful frunzelor (iar primul lucru la care se gandeste posesorul, e acela ca ar fi vorba de vreo ciuperca).
 

vali

Active Member
Moderator
bandi87 a spus:
na sa ma fac si eu nesimtit :) ...deci in ce sa bag butasii cu radacini? :rofl:
Ca sa fiu si eu nesimtit, in continuare, ti-as spune sa-i bagi in ce-l bag eu pe Basescu in fiecare seara, cand ma uit la "Stiri" si dau de el! :rofl:
Dar cum butasii n-au nicio vina, iar eu nu tin neaparat sa fiu nesimtit :) , poti sa-i bagi in ce spuneam mai sus: un substrat mai nisipos (adica > 50%), usor alcalin, iar lumina sa fie din belsug (soare direct), dar trecerea la lumina puternica sa fie facuta gradual.

Indicat e nisipul calcaros (pentru un PH peste neutru).
 

bandi87

Member
deci nisipul care se gaseste la magazinele cu animale e bun?..stii care se pune sub curu' pisicilor...

si c u ce sa-l amestec? perlit?...turba?
 

vali

Active Member
Moderator
bandi87 a spus:
deci nisipul care se gaseste la magazinele cu animale e bun?
Dupa parerea mea, nu e bun! Foarte, adica FOARTE rar gasesti la pet-shop granule pentru litiera care sa nu contina bentonita. Asta, datorita calitatilor sale absorbante si a faptului ca odata imbibate, granulele adera formand mici conglomerate ce se pot lua usor din litiera. Dar radacinilor nu le-ar conveni treaba asta.
Daca ma gandesc bine, doar de 2 ori am gasit argila pura (cruda, adica fara sa fie arsa) pentru litiera. Si asta in ani de zile. Deci, nu merita.
Daca mai punem la socoteala ca in 99% din cazuri granulele sunt parfumate, colorate, amestecate cu fel de fel de aditivi, e clar de ce nu merita.

Daca ai perlit, OK, amesteca-l cu turba! E perfect pentru butasi, la orice planta.
Eu am spus de nisip, gandindu-ma la cel de constructii, pentru ca e ieftin, se gaseste peste tot, iar rodiului chiar ii prieste. Il cerni, pastrezi granulele de 2-3 mm (n-are rost sa folosesti granulatie mai mare, pt ca vorbim de butasi), il clatesti bine si il amesteci cu turba, pamant de flori, sau ce ai la indemana. In ciuda faptului ca toti comerciantii spun ca e nisip de rau, contine suficient calcar incat sa fie un pic peste neutru (PH-ul). Iar rodiul, buxusul, teiul, etc. apreciaza un substrat mai alcalin.
 

ghimpe--

Member
Vali, multumesc pentru raspuns (si scuze pentru lipsa semnului "?" :oops: )

Daca ii punem nimis calcaros nu cumva cadeam in extrema cealalta (adica un sol alcalin)?

Daca faramam coaja de ou si o punem deasupra pamantului ajuta la ceva? :mrgreen:
 

vali

Active Member
Moderator
ghimpe-- a spus:
Vali, multumesc pentru raspuns (si scuze pentru lipsa semnului "?" :oops: )
Cu placere si no problem :) , imi place sa fiu mai chitzibusar cateodata si sa ma mai prostesc si io... da' sunt inofensiv :p

ghimpe-- a spus:
Daca ii punem nimis calcaros nu cumva cadeam in extrema cealalta (adica un sol alcalin)?
La un amestec de 60-70% nisip pt constructii si 30-40% turba, nu exista niciun pericol. Nu ridica PH-ul foarte mult, ci abia daca il tine peste 7. Eu il folosesc la rodii mei de ani de zile, pentru ca am observat ca se simt mai bine in el decat in alte substraturi mai ”pufoase” (cu mai multa turba), sau in cele ”clasice” pt bonsai, care au o granulatie mult mai mare. Asta e valabil mai ales la plantele tinere!
E-adevarat ca rodiul poate creste bine-mersi si-n pamant de flori sau turba mai multa. Dar daca-i place sa simta nisipul printre degetele de la picioare, de ce sa nu-i facem hatirul? :D

Cat despre oua, lasa-le sub closca :rofl:

Toate bune.
 

bandi87

Member
era timpul deja sa pun cateva poze cu evolutia rodiului "abuzat"....

dupa o discutie mai indelungata cu vali(la inceputul topicului) am ales sa tai mai multe crengi din rodiul adus din croatia. Crengile le-am pus in apa iar ce a ramas din rodiu...l-am lasat sa se descurce..

Cred eu ca el s-a "descurcat" destul de bine :) ...deocamdata sunt multumit cu evolutia lui..prin toamna o sa mai tai inapoi din el. Inainte sa intrebe cineva de ce am lasat crengile sa creasca asa de lungi...le-am lasat fiindca scopul meu deocamdata este sa creez un trunchi cat mai grosl. Deci acele crengi lungi sunt niste ramuri de sacrifiu...bla bla bla...al doilea motiv este dorinta de a avea flori. Daca tot taiam inapoi din el..nu imi facea flori deloc. Spre surpriza mea! tot nu a facut flori :x ..dar o surpriza si mai mare a fost cand am vazut ca crengile puse la inradacinat..au facut flori!! :|

iata si pozele..deci UPDATE:

cum arata in primavara:


cum arata acum:


butasii care au dat radacini (+floare):
 
Sus