Proiect - tai sau nu tai?

DracuMic

Member
Am incercat ceva,a iesit cat de cat.l-am numit proiect.
Dar va rog ceva si pe voi Domnilor si Doamnelor, am impresia ca este cam incarcat de crengi si ar trebuii sa renunt la ceva,dar inca nu stiu la ce.
am stat si am analizat la ce crenguta sa renunt si inca ma gandesc sa nu fac vre-o greseala.Dupa constructie cam cum ar trebuii sa ramana copacelu,ma refer la piatra peste care este pus........
Daca va vine vre-o idee va rog spuneti-o sa nu ma apuc sa-l kilaresc fara noima.
 

vali

Active Member
Moderator
Re: :) Ma arde

DracuMic a spus:
am stat si am analizat la ce crenguta sa renunt si inca ma gandesc sa nu fac vre-o greseala.Dupa constructie cam cum ar trebuii sa ramana copacelu,ma refer la piatra peste care este pus...
Ca sa "nu faci vreo (nu e nevoie de cratima) greseala", cel mai bine ar fi sa nu renunti la nicio ramura... In momentul acesta ("moment" insemnand vreo 1-3 ani de-acum incolo, in functie de cum se comporta), cel mai bine ar fi sa nu-i faci nimic...
DracuMic a spus:
Dupa constructie cam cum ar trebuii sa ramana copacelu,ma refer la piatra peste care este pus........
Acelsai lucru... e posibil sa nu vad eu (dat fiind ca am o varsta, totusi)... Care "piatra peste care este pus"?... In imagine se vede un "ceva" (copacel) pus alaturi de o piatra.

In fine, ideea e ca in faza in care este copacelul, indiferent cum ar arata piatra si cat de aproape ar fi radacinile (chiar si in subteran), nu se vede nici o ramificatie a radacinii deasupra substratului.
Dar poate ca sunt eu chitzibushar (e unul dintre motivele pentru care evit sa scriu pe forumuri)...
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Hei, tu chiar vrei bataie! Mi-am exersat tehnicile zilele astea asa ca te poftesc in ring. :rofl: :wink:
 

DracuMic

Member
Vali nu stiu daca ai vazut topicul http://egradini.ro/forum/viewtopic.php?p=77833#77833 de unde am pornit pina unde am ajuns.
acolo intr-o poza se vede adancitura in piatra unde i-am pus radacinile.
le-am mai intins si pe linga piatra pentru o dezvoltare mai buna.
Aici sunt mai multe poze..... http://s259.photobucket.com/albums/hh29 ... c/Proiect/ ideea e ca nu stiu nimic dsp conifere si deaia cer ajutor,ma gandeam ca e prea ramificat si o sa creasca greu avand in vedere pamantul putin pe care-l are.

Sarumana Cornelia ce am facut de trebuiesc batut?
 

vali

Active Member
Moderator
DracuMic a spus:
Sarumana Cornelia ce am facut de trebuiesc batut?
La mine se referea... a sesizat ca ma mananca!

Cornelia, nu vreau bataie, vreau ban(i) :) .

DM-ule am spus ca ar fi bine sa nu renunti deocamdata la nicio ramura (chiar daca iti pare prea incarcat), gandindu-ma ca vrei sa dezvolti totusi acel trunchi destul de subtirel inca. Mai mult, acelasi lucru trebuie sa se intample si cu radacinile, mai ales daca spui ca sunt asezate si aranjate pe acea piatra pe care eu am crezut-o "langa".
La conifere, spre deosebire de foioase, planta are nevoie de toate frunzele (sau de cat mai multe frunze, altfel spus) pentru a se dezvolta, pentru a trece peste perioade de stres, pentru a-si reveni dupa o interventie, s.a.m.d. Orice taiere/tundere induce o perioada de stagnare. Acesta este si unul dintre motivele pentru care dupa o replantare, un conifer nu se tunde, ci i se lasa toate ramurile cu frunze pentru a-si reveni mai usor. La foioase, dimpotriva, se tunde planta (ma refer la cele care sunt inca in formare) pentru ca radacinile reduse cu ocazia replantarii sa poata duce.

Deci, daca vrei sa mai dezvolti planta, nu as recomanda tunderea sau renuntarea la vreo ramura (poti face asta si mai tarziu). De-aia spuneam de 1-3 ani in care sa-l lasi sa creasca. Daca consideri ca trunchiul este in parametrii doriti de tine, atunci e cu totul altceva si poti taia.
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Drace nu pe tine vroiam sa te bat. Pe stimatul Vali vroiam. Stie el, are bataia promisa de multa vreme. :) Si cu banii ... ce te opreste sa-i faci? 8)
 
hoinar a spus:
M-am uitat si eu atent la fotografiile domnului din Cluj cu ienuparul care ar avea radacinile peste piatra...
Pentr-u precizare ...nu este vorba de un ienupar, este un Chamaecyparis pisifera boulevard. Cunosc proectul din clipa startului...intradevar este un ROR. Nu cunosc detalii in legatura cu dispozitia(aranjarea ), radacinilor pe piatra...Ovidiu, ar fii bine daca ai da niste detalii in legatura cu acesta...
Vasile
 

DracuMic

Member

daca va uitati bine la pozele de mai sus,e un link acolo unde vedeti si piatra inainte sa fie pusa in vas si o sa mai vedeti si radacinile cand am inlaturat ghiveciul . fiind foarte multe le-am impartit peste golul acela din bolovan si pe toata baza vasului.in momentul in care voi inlatura pamantul "presupun" ca va ramane o incalcitura ciudata de radacini in scobitura respectiva.
am inlaturat putin pamantul sa vedeti radacinile cum pleaca,mai mult nu mai pot acum.
 
Bine mai Ovidiu...cand am cerut detalii eu nu m-am gandit sa dezgropi copacelul. Asa ceva sa nu mai faci de dragul a nimic si a nimanui :x :eek: .
Mie nu trebuia sa-mi demonstrezi ca e un ROR, stiu foarte bine ca este, eu vroiam doar sa stiu c-am cum ai aranjat radacinile...ajungea si o schita.
Vasile
 

vali

Active Member
Moderator
Senzatia de tensiune din acest topic a fost generata de mine, prin remarca
vali a spus:
Ca sa "nu faci vreo (nu e nevoie de cratima) greseala",[...]
care a fost sesizata ca ostila, dovada interventia prompta a Corneliei. In realitate, m-a distrat faptul ca in ciuda grijii de a nu gresi, greseala era deja prezenta, bine-nteles nu in legatura cu bonsaiul, ci in legatura cu adjectivul nehotarat :) . Daca m-as fi rezumat la a zambi singur in fata monitorului, nu era nicio problema... dar cand te mananca limba, se lasa cu usturimi in gat.

Revenind la problema principala ridicata de DM
DracuMic a spus:
Dar va rog ceva si pe voi Domnilor si Doamnelor, am impresia ca este cam incarcat de crengi si ar trebuii sa renunt la ceva,dar inca nu stiu la ce.
Indiferent de cum sunt dispuse radacinile (pe, langa, lipite, alaturi de piatra, etc.), raman la parerea ca indiferent cat de "incarcat" ar parea pomisorul la nivelul ramurilor, nu este momentul pentru o reducere atata timp cat se doreste ingrosarea in continuare a trunchiului. Pentru asta, are nevoie de crestere libera cativa ani. Daca grosimea actuala a acestuia este considerata ca satisfacatoare, atunci lucrurile stau altfel si se poate elimina ceea ce pare "surplus".

Vasile a spus:
Bine mai Ovidiu...cand am cerut detalii eu nu m-am gandit sa dezgropi copacelul.
Intr-adevar, nu era cazul. Problema ridicata de tine (tai sau nu) nu are nicio legatura cu faptul ca proiectul e un ROR sau altceva...

Cornelia a spus:
Stie el, are bataia promisa de multa vreme. Si cu banii ... ce te opreste sa-i faci?
:) Nu la acei bani ma refeream, ci la "ban" ca interdictie (cu pluralul "bani", daca tot e atat de flexibila gramatica limbii romane), care nu poate fi facut, ci se primeste "pentru merite deosebite" :p. Iar eu, se pare, merit...

Toate bune.
 

DracuMic

Member
stati mai oameni buni,ca nu l-am dezgropat,la fiecare stropire i fuge nisipul de pe radacinutele alea,doar l-am indepartat putin sa va faceti o idee.
ma scuzati de imaginile proaste pe care le-am facut,ma jucasem aseara cu aparatul si am uitat ca: ISO Equiv.: 1250.......in loc de 100.
 

vali

Active Member
Moderator
DracuMic a spus:
stati mai oameni buni,ca nu l-am dezgropat,la fiecare stropire i fuge nisipul de pe radacinutele alea...
Atunci treaba e chiar serioasa...
Ca este sau nu cu radacinile peste piatra, putin conteaza, principalul e sa-ti placa tie, nu trebuie sa convingi pe nimeni, iar eu nu insist. Dar daca-i fuge si pamantul de sub picioare, nu prea cred sa-i fie pe plac.
Incearca sa-l "ancorezi" cu ceva, fie un substrat mai fibros la suprafata, fie oarece muschi. Sau alte alternative (le vei descoperi in timp)...
Cred ca principalul este sa-ti ramana in viata cat mai mult. De aceea, trebuie sa gandesti pe termen lung: fiind un conifer destul de "fentos" cand e tinut in vas, ar trebui sa te preocupe mai mult sanatatea lui, decat aspectul de moment.
Si in primul rand, nu te grabi! Trebuie sa ai intai o baza pentru a putea sa construiesti ceva.
In mod normal, nu ti-as fi spus toate astea, fiind la curent cu faptul ca te-ai incumetat deja sa pornesti "de la samanta" cu alte exemplare, deci, rabdarea (si vreau sa spun RABDAREA) ar trebui sa fie implicita, in acest caz!
Dar din felul cum privesti lucrurile in acest topic, imi pare ca esti tentat sa fortezi un pic timpul. Acest copacel nu este inca "copt" pentru interventii majore.
Bine-nteles ca e doar parerea mea... Asa cum spunea cineva, la teorie stam cu totii extrem de bine, doar practica ne omoara. Si mare dreptate avea...

Spor.
 

DracuMic

Member
e greseala mea ca nu am specificat cat nisip fuge la udare.
e vorba de cateva graunte care dezgolesc baza tulpinii exact acolo unde incep radacinile,deaceea consider ca nu este o problema.
Domnu` Vali,referitor la rabdarea mea,sa stii ca am din belsug,uneori ma mir si eu de cata am si acum am inceput sa si inteleg mai bine ceea ce reprezinta pasinuea asta cu bonsaii.poate acum 3 luni eram mai nerabdator,dar dupa ce am vazut cum merge treaba am iteles ca timpul le rezolva pe toate.
Dar oricum va multumesc voua cei de pe forumul asta ca m-ati ajutat destul de mult pina acum.sunt cam dator si trebuie sa fac cinste :) :) :)
 

vali

Active Member
Moderator
DracuMic a spus:
e greseala mea ca nu am specificat cat nisip fuge la udare.
e vorba de cateva graunte care dezgolesc baza tulpinii exact acolo unde incep radacinile,deaceea consider ca nu este o problema.
Aia e cu totul altceva. Eu intelesesem ca ti se dezgolesc radacinile la fiecare udare si de-aia nu a fost o problema sa ni-l arati "cu pamantu'n vine".
DracuMic a spus:
Domnu` Vali,referitor la rabdarea mea,sa stii ca am din belsug,uneori ma mir si eu de cata am si acum am inceput sa si inteleg mai bine ceea ce reprezinta pasinuea asta cu bonsaii.
Asta nu poate decat sa ma bucure. Sa te tina D-zeu asa (chiar daca te dai drac! :) ).
Si nu te mai chinui sa tastezi acel "Domnu' "... un simplu"Vali" e suficient.
E valabil pentru toata lumea. :D
 
Sus