polemici vechi

vali

Active Member
Moderator
Silviu,
Cand am facut aluzie la jocul de carti si cartea din maneca, am raspuns in gluma la o intrebare pe care am considerat-o o gluma.

Dar daca e sa vorbim serios pe acest subiect (ca tot ati deschis Cutia Pandorei), as spune ca pentru a putea sa alerg, trebuie intai sa-nvat sa merg... Si asta n-ar trebui sa fie valabil numai pentru mine. Lucrurile trebuie luate pe rand si facute la timpul lor.
Eu, si-asa sunt nemultumit de felul in care merge treaba cu bonsai-ul la noi, de felul in care se precipita unii cu lucruri ce ar trebui lasate sa dospeasca si de felul in care lasa altii lucrurile sa treneze, lucruri ce ar trebui accelerate. Sa scot ACUM o carte despre bonsai (facand abstractie de doza de nesimtire pe care ar trebui sa o am), n-ar insemna decat sa ma raliez la tendintele actuale.
Din alt punct de vedere, eu apreciez increderea pe care o aveti voi in cunostintele mele despre bonsai, dar nu-mi este suficienta... In primul rand, trebuie sa fiu EU sigur ca ceea ce as scrie (daca as scrie) ma reprezinta pe mine, experienta mea cu bonsaii creati de mine, ci nu experienta mea de „navigator” pe internet sau stiu eu ce alte surse de documentare...

Nu neg faptul ca-mi adun (de ceva vreme) materiale, in EVENTUALITATEA ca va veni vreodata si momentul aparitiei unei asemenea carti... La fel, nu neg faptul ca am cochetat cu aceasta idee, tot de ceva vreme. Dar: MAREA problema consta in faptul ca mie, ca urmare a directiei in care a luat-o bonsai-ul la noi – si nu numai atat – dar ca urmare a faptului ca aceasta directie s-a dovedit a fi constanta, mi-a cam disparut „entuziasmul juvenil”. A trecut destul timp de cand a inceput sa ne placa sa ne numim „o comunitate bonsai” (eh, suna frumos, nu?). Dar realitatea este ca suntem bonsaisti nu numai fara bonsai (asta e cert!), ci – mai grav – suntem bonsaisti fara a sti cum se folosesc sculele bonsai, fara a sti la ce folosesc anumite accesorii bonsai, fara a sti din ce si cum sa facem un amestec de sol. Si dac-ar fi numai asta... dar ne si place sa ne vaitam ca nu avem scule, ca nu avem accesorii, in conditiile in care cel putin jumatate din noi ne facem vacantele pe afara, lasand la o parte posibilitatea achizitionarii online la niste preturi deja mai mult decat accesibile. Parerea mea e ca nu avem dorinta! NU VREM sa facem lucrurile asa cum ar trebui facute, iar cand cineva ne atrage atentia, ne place sa ne vaitam...

O carte despre bonsai... si mai ales, scrisa acum si de mine... :rofl:
Cred ca n-ar fi decat inca o palma peste obrazul celor ce privesc serios bonsai-ul, ma refer la cei din tara, si o garantie pentru cei din exterior ca in Romania, intr-adevar, lucrurile se fac pe dos (semnale deja sunt, dar inca sunt si dubii).

Condensand cele de mai sus, raspunsul e scurt:
1. Nu sunt pregatit pentru asa ceva;
2. Nu exista public caruia sa i se adreseze o asemenea carte.
 

Simona D.

Member
Vali draga, eu intotdeauna "te citesc" cu interes si placere. Tot timpul mai invat cate ceva, mai asez o caramida la temelia pregatirii mele ( teoretice cel putin ) in tentativa de a-mi "crea" candva un bonsai al meu propriu, pornind de la un lastar :)
Nu stiu cat de pregatit te simti tu pentru a scrie o carte, insa, poti sa-ti spun ca har pentru scris ai :) daca si pana eu ca-s tolomaca la subiectul bonsai, citesc cu placere si inteleg ce vrei sa spui :)

Felicitari pentru noua ta "creatie" ! :clap:
 

vali

Active Member
Moderator
Simona,
faptul ca tu ma citesti cu placere, sau faptul ca sunt citit cu placere, nu poate decat sa ma bucure...
Dar faptul ca "am har la scris" sau ca, asa cum spui tu:
Simona D a spus:
daca si pana eu ca-s... "beep"... la subiectul bonsai, citesc cu placere si inteleg ce vrei sa spui
nu este suficient pentru a ma determina sa fac ceea ce se propunea mai sus.
Doar cu harul, as putea sa m-apuc sa scriu o carte de bucate, astfel incat sa nu mai fie nevoie sa gatiti ce cititi acolo, pentru ca v-ati satura doar citind :), nu?.

La bonsai insa... lucrurile stau cu totul altfel. Poti sa citesti tone de carti, chiar in fata vasului cu planta in cauza. Degeaba! Asta nu va creste asa cum vrei tu doar din citit. Pana nu pui mana unde trebuie, degeaba...

Ne place sa ne uitam la asiatici, la ceea ce fac, ne place sa le vedem realizarile ca pe ceva "misterios", din alta lume...
Totul se rezuma la un singur cuvant: SERIOZITATE (eventual si-al doilea: RESPECT) .
 

DracuMic

Member
cum spunem noi ardelenii:
tulai doamne ce subiect am deschis iara :mrgreen:
se pare ca in ultimul timp pe unde trec eu cu tastele in spatele meu potopul,vorbele dospite si coapte la foc mic.de cateva zile am mai inceput intr-un loc o mica disputa.
promit sa nu mai pun intrebari grele :)
Vali.....eu o luasem in gluma cu cartea......Poate gresesc,am impresia ca te-ai ambalat putin pe subiectul asta....imi pare rau ca am facut asta.
imi cer un milion de scuze :)
wow nene cata dreptate ai tu acolo....vorbe grele.....care pe mine ma fac sa ma gandesc la una-alta.!
 

Simona D.

Member
Vali, te inteleg, dar eu, doar iti puneam in vedere ca ai un fan, indiferent ca hotarasti sa scrii acum sau peste 30 de ani :)

Poate te conving sa faci niste video clipuri cand "lucrezi" pe copacei :? :)
 

vali

Active Member
Moderator
Haideti, ca din “avantul meu tovarasesc” s-a ajuns la altceva… Eu uit (de cele mai multe ori) ca fac parte dintr-o cu totul alta generatie...

Luandu-le pe rand:
1.DM-ule, nu am de ce sa ma supar, crede-ma… Eu am luat intrebarea ta ca pe o gluma (nici nu ma asteptam la altceva din partea ta) si am raspuns ca atare.
2. Desi Silviu “a plusat”, nici nu-mi trece prin minte sa ma supar pe el ...Gradul sau de bun-simt e greu de atins de altii (ba chiar si de mine, inca ma chinui).
3. Tot ceea ce am „dezvoltat” in raspunsul meu, profitand de intrebarile puse mai mult sau mai putin in gluma, se refera la parerea mea (PROPRIE) despre ceea ce se crede ca inseamna „bonsai”, la noi. Si „profitand” de atmosfera creata, nu puteam sa ma abtin si sa nu-mi expun punctul de vedere. De fapt, nu prea ratez astfel de ocazii... Dar asta nu inseamna ca ar trebui sa tineti seama de el.
DracuMic a spus:
Poate gresesc,am impresia ca te-ai ambalat putin pe subiectul asta....imi pare rau ca am facut asta.
DM-ule, tu ma cunosti (sau incerci s-o faci) de prea putin timp... Crede-ma: nu ai absolut nicio vina... In ceea ce priveste subiectul (nu ma refer la „cartea bonsai”, ci la starea activitatii bonsai in Romania), nu m-as putea „ambala”, pentru simplul motiv ca in acest sens sunt „turat la maxim” in permanenta si nu iert nicio ocazie de a-mi expune parerea (indiferent ca afecteaza pe cineva, sau nu). Deasemeni, nici nu ma intereseaza daca am dreptate, sau nu; eu spun ceea ce simt... Dar cum pana acum nu s-a gasit nimeni care sa-mi demonstreze ca "vorbesc aiurea", eu tot spun, in continuare...
4.Imi cer scuze fata de fondatori si administratori, daca vorbele mele au fost generatoare de valuri (tsunami-uri sau valuri mareice de o mai mica intensitate, etc...). Stiu ca dorinta primordiala a initiatorilor acestui forum a fost ca „invazia bonsai” pe acest forum sa nu genereze probleme similare celor aparute pe site-urile (asa-zis) specializate.
Deci, imi cer scuze daca tocmai eu sunt cel care le generez.
Dar avand in vedere ca bonsai nu avem, bonsaisti nu exista, site-uri specializate nici atat, puteti da vina pe o singura persoana!


Simona D a spus:
Vali, te inteleg, dar eu, doar iti puneam in vedere ca ai un fan, indiferent ca hotarasti sa scrii acum sau peste 30 de ani
Simona, iti multumesc :)... Sper ca peste 30 de ani sa mai fiu aici si (macar!) sa mai stiu de ce se face lumina dimineata :rofl: .
In privinta videoclipurilor cu formarea copaceilor, e o idee...
 

Simona D.

Member
vali a spus:
Simona, iti multumesc :)... Sper ca peste 30 de ani sa mai fiu aici si (macar!) sa mai stiu de ce se face lumina dimineata :rofl: .
In privinta videoclipurilor cu formarea copaceilor, e o idee...
:tavalit: :tavalit: :tavalit:
Ai vazut filmul "50 First dates" ? O idee ce te-ar putea ajuta sa-ti amintesti de ce se face lumina dimineata, daca vreodata vei uita :wink: :)
 

silviu

New Member
Eu nu am vrut neaparat sa plusez ideea cu publicarea unei carti. Mi-am exprimat si eu admiratia fata de tine si ceea ce faci. Ai capacitatea de a face o carte in acest domeniu, nu neaparat ca ar si trebui s-o faci.
Dar daca ai face-o, te-ai descurca fara probleme si mie mi-ar face placere sa o citesc si sa incerc sa aplic cele spuse de tine.
Inteleg ca nu e acum momentul, dar nu izgoni de tot ideea de a face o carte :D
 

vali

Active Member
Moderator
Nu "o izgonesc", Silviu! Dar decat sa o scriu, mai bine ne intalnim si "ti-o povestesc". :rofl: .
Lucrurile "live" sunt intotdeauna mai altfel, au un farmec aparte (in cazul de fata, fiind vorba de bonsai - si pentru povestitor, si pentru cei ce asculta) :wink:
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Hai mai Vali, tii lumea in sah! Spune-le ce faceai acum vreo ... 2-3 ani! (acum sa te vad pe unde scoti camasa). :oops:
 

vali

Active Member
Moderator
:rofl: Chiar ma intrebam cand ma vei "arde" cu chestia asta.

Pai nu vad de ce-ar trebui sa scot camasa...
Intr-adevar, acum vreo 2-3 ani, vorbeam (eu si cu tine) pentru prima oara despre oportunitatea unei carti bonsai scrisa de un roman, pentru romani. Tot pe atunci, in paralel cu articolele scrise pe ici, pe colo, am inceput s-o si structurez. Unele capitole sunt mai avansate, altele au ramas chiar si acum la stadiul de titlu, si-atat. O varianta de "cuprins" mi se pare ca ai vazut si tu, la vremea aceea...
Dar am recunoscut deja ca am cochetat cu ideea si ca am inceput sa strang materiale, de ceva vreme.

Atunci insa, nu aveam de unde sa stiu ce turnura nefericita va lua activitatea bonsai la noi, nu aveam de unde sa stiu ca toate lucrurile la care speram nu se vor materializa, nu aveam de unde sa stiu ca si peste 2-3 ani (adica pana azi) vom ramane tot la stadiul de diletantism cu pretentii.

Asa ca, ma pup singur de cate ori ma vad in oglinda pentru faptul ca nu am insistat si nu am inaintat pe ideea aparitiei cartii. Probabil ca tot bonsaii m-au ajutat si in aceasta privinta. Ei te invata sa ai rabdare, sa judeci lucrurile pe toate fetele inainte de a lua o hotarare si de a face o miscare.

Nu spun ca nu exista speranta, Doamne fereste! Sunt tineri seriosi si talentati care (desi aparent tacuti sau absenti) vin tare din urma si de la care ma astept sa am ce invata, peste cativa ani.
Decizia de a continua (sau nu) cu lucratul la carte, depinde de felul in care vor evolua lucrurile.
Deocamdata, asa cum spuneam, nici eu nu sunt pregatit (si nu ma refer numai la experientele mele cu bonsaii) si nici nu vad cu ce, sau pe cine, ar ajuta o astfel de carte. Cine vrea sa citeasca, gaseste tone de informatie peste tot. Trebuie numai sa caute.

PS: ca un exemplu, alaltaieri am dat jos 30 MB de text, informatii despre bonsai, manuale pentru incepatori si intermediari, de pe un torrent.
Lectura de vacanta...
Deci, nu se poate spune ca e greu. Principalul e sa vrei :D .
 
Imi cer scuze fata de fondatori si administratori, daca vorbele mele au fost generatoare de valuri (tsunami-uri sau valuri mareice de o mai mica intensitate, etc...). Stiu ca dorinta primordiala a initiatorilor acestui forum a fost ca „invazia bonsai” pe acest forum sa nu genereze probleme similare celor aparute pe site-urile (asa-zis) specializate.
Deci, imi cer scuze daca tocmai eu sunt cel care le generez.
Dar avand in vedere ca bonsai nu avem, bonsaisti nu exista, site-uri specializate nici atat, puteti da vina pe o singura persoana!

Nu am stiut ca aceasta "invazie" a asa numitilor " bonsaisti", care dupa spusele lui Vali, nici nu exista, poate creea vre-o problema de or-ce gen pe acest forum, similara sau nu cu cel de pe forumul BCR( deealtfel nici nu stiu daca acolo a existat vreo problema, poate dupa unii ...da)...nu am stiut ca eu, care totusi incerc sa ma ocup cat pot de serios de bonsai, desigur fara cunostinte necesare(inca...dar cu trecerea anilor, sper) nu pot sa-mi zic bonsai-ist...pentr-u ca la noi nu exista :?: :!: ..., site-uri specializate nici pe atat :? ...ce fac eu sau altii, e probabil doar un dor nebun de a chinuii plantele...un gest de sadism fata de ele...acest lucru nu am stiut :eek: .
Dupa unii se discuta prea mult si se face putin...da e adevarat...dar fara discutie nici Cele 10 porunci nu ar fii aparut, nu ar fii fost scrise.
Dar credetima se mai si lucreaza din cand in cand...

Domnule Vali Scordaliu...cele scrise si spuse de catre dumnevoastra in randurile de mai sus, sunt,daca nu o ofensa, dar cel putin o totala desconsiderare fata de cei care incearca sa faca bonsai, e adevarat dupa posibilitatile actuale,care predomina in aceasta tara. Totusi, e bine sa stiti ca si in Romania incepe sa se nasca o miscare bonsai, adevarat e doar un prunc, dar s-a nascut...si asta conteaza.
Nu astept, si nici nu vreau vreo replica la cele scrise de catre mine, dar cum se spune,intr-o tara democratica toata lumea are dreptul sa-si exprime parerea(in limita decentei desigur...nu cred ca am depasit-o).
Aceasata este parerea mea...
Ca sa mai raresc putin aceasta invazie a "pseudobonsaistilor", nu voi mai aparea pe acest forum,... dar din moment ce nu ma pot numii "bonsaist", nu mai are rost sa-mi pierd vremea pe aici...
Mi-a parut foarte bine ca am putut activa pe acest forum, atat cat am facut-o, mult s-au putin...sunteti o comunitate grozava, e bine, foarte bine...ramaneti in continuare tot asa.
Va doresc tuturor numai bine ...si plante sanatose .
Vasile
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Vasile cred ca ai inteles gresit. Nu e Vali genul care sa jigneasca pe cineva. Insa, cu totii il stim ca pe un perfectionist, vesnic nemultumit de ceea ce este. Pana la urma nu e nimic rau in a dori mai mult, mai frumos, mai organizat. Hai nu te supara din atata lucru. Chiar n-a zis nimic care sa sune a desconsiderare. El e pretentios si atata tot.
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Hoinar cred ca exagerati. Se spune ca fiecare om e unic si cred cu tarie ca e asa. Intr-un grup nu exista exceptionali, suficienti sau alte categorisiri. Exista un grup care trebuie sa functioneze ca atare, cu bune si cu rele. Eu una va respect pentru rabdarea de care dati dovada cu pomisorii, dar aceeasi rabdare trebuie folosita si cu oamenii. Pana la urma daca n-ar fi oamenii, n-ar mai exista nici arta. Haideti sa nu punem accentul pe diferente, care pana la urma sunt normale (daca am fi toti la fel ne-am plictisi de moarte!) ci pe faptul ca exista un punct comun. Acceptati faptul ca fiecare e in felul lui si bucurati-va ca va plac la toti bonsaii. Nu e chiar asa de greu.
 

vali

Active Member
Moderator
Spuneam mai demult aici http://www.egradini.ro/forum/viewtopic.php?t=3401
vali a spus:
Am constatat (in timp) ca am uneori darul de a da nastere la polemici sau de a le amplifica fara rost, asa ca incerc sa evit.
Cu parere de rau, se pare ca inca e valabil ceea ce spuneam acolo.
Desi folosesc (preventiv :rofl: in mod excesiv ghilimelele in posturile mele, se pare ca totusi, acestea sunt greu de observat...

Nu ma intelegeti gresit, nu-mi pun cenusa in cap... Raman la parerea mea, ca mai avem de tras pana sa putem vorbi de bonsai la modul serios. Si in general, raman credincios convingerilor mele exprimate anterior.
Atata doar, ca-mi pare rau (pentru utilizatorii egradini) ca discutia din acest topic a refulat si a-nceput sa fermenteze.

Dar, asa cum spuneam, bonsaii ne fac mai buni... sau, cel putin, asa ar trebui... chiar daca pentru asta, uneori, mai trebuie sa iasa la iveala si latura noastra mai putin frumoasa.

Vasile, iti respect dorinta si nu dau nicio replica.
 
Sus