Am in studii de ceva timp o noua metoda de butasiire si de inradacinare a butasilor de diferite plante , in special plante exotice
Metoda este demunita - Metoda de inradacinare cu ou
Metoda e simpla :
- intr-un sticla de 2 l se fac gauri destule pentru o scurgere ff eficienta
- se iau 2 parti perlit si se amesteca cu 1 parte pamant de cactusi (florimo premium sau mai bun)
- se umple prima treime din recipient cu acest sol
- acum se adauga oul care TREBUIE sa fie INTREG si cat de cat proaspat si se aseaza culcat in mijloc
- se adauga batul de sustinere a butasului care adaugat mai tarziu ar putea perfora oul.
- se umple apoi si restul de recipient cu acel mix , urmarind ca de la buza pana la sol sa ramana macar 2 cm dar suficient sa acopere butasul
- se uda temeinic cu APA CALDUTA tot mixul complet
- se lasa sa se scurga apa in exces si se lasa 15 minutte sa intre apa in tot solul
- se pregateste butasul prin umezire si apoi pudrare cu compusi rizogeni si se introduce in recipient la 5-7 cm in acest mix , lasand un spatiu intre capatul butasului si ou.
Apoi se plaseaza intru-n loc cu lumina filtrata si caldura necesara butasului
Cam asta e metoda , cred ca se pot folosi si oua de prepelita sau ceva mai mici pentru butasi mai mici , viteza de inradacinare e super excelenta , iar masa de radacini este comparativ cu 100% mai multa decat in metoda clasica.
Probabil veti zice ..CUM!?!
E simplu , un ou este format din
- Pori - undeva la 9000 pe un ou de gaina de marime medie
- Oul contine o membrana care permite transferul de apa si nutrienti cu mediul inconjuratori
- 95% din coaja oului este formata din Carbonat de Calciu si multe minerale dar si proteine solubile
- Albusul continut in ou , are in componenta CO2 care este eliberat in atmosfera cu timpul
- Galbenusul contiine proteine vitale dar si complexul de B12( f bun la plante) dar si A-D-E , contine fier , Luteina ca antioxidant si multe alte minerale
- Ambele contin sulf , un element bun de controlat PH solului
CO2 eliberat de ou este folosit de planta care in acest moment nu are radacini sa absoarba cele necesare cresterii si ajuta la formarea radacinilor de baza din testul bazal al plantei.
Odata cu eliberarea CO2 oul si cu terminarea fazei de decompunerea a albuslui incepe si eliberarea "hranei" continute de galbenus care devine astfel un fel de fertilizator cu reactie indelungata (imi vine in cap acum Osmocote)
Nu e de uitat ca si butasul va produce mai multe flori , mai rapid decat in alte cazuri si acestea vor fi mai bogate.
A...si sa nu uit , nu puneti oua "calcate" ca s-a putea sa aveti si un "butas" de gaina
Succes tuturor si bafta la butasire
Metoda este demunita - Metoda de inradacinare cu ou
Metoda e simpla :
- intr-un sticla de 2 l se fac gauri destule pentru o scurgere ff eficienta
- se iau 2 parti perlit si se amesteca cu 1 parte pamant de cactusi (florimo premium sau mai bun)
- se umple prima treime din recipient cu acest sol
- acum se adauga oul care TREBUIE sa fie INTREG si cat de cat proaspat si se aseaza culcat in mijloc
- se adauga batul de sustinere a butasului care adaugat mai tarziu ar putea perfora oul.
- se umple apoi si restul de recipient cu acel mix , urmarind ca de la buza pana la sol sa ramana macar 2 cm dar suficient sa acopere butasul
- se uda temeinic cu APA CALDUTA tot mixul complet
- se lasa sa se scurga apa in exces si se lasa 15 minutte sa intre apa in tot solul
- se pregateste butasul prin umezire si apoi pudrare cu compusi rizogeni si se introduce in recipient la 5-7 cm in acest mix , lasand un spatiu intre capatul butasului si ou.
Apoi se plaseaza intru-n loc cu lumina filtrata si caldura necesara butasului
Cam asta e metoda , cred ca se pot folosi si oua de prepelita sau ceva mai mici pentru butasi mai mici , viteza de inradacinare e super excelenta , iar masa de radacini este comparativ cu 100% mai multa decat in metoda clasica.
Probabil veti zice ..CUM!?!
E simplu , un ou este format din
- Pori - undeva la 9000 pe un ou de gaina de marime medie
- Oul contine o membrana care permite transferul de apa si nutrienti cu mediul inconjuratori
- 95% din coaja oului este formata din Carbonat de Calciu si multe minerale dar si proteine solubile
- Albusul continut in ou , are in componenta CO2 care este eliberat in atmosfera cu timpul
- Galbenusul contiine proteine vitale dar si complexul de B12( f bun la plante) dar si A-D-E , contine fier , Luteina ca antioxidant si multe alte minerale
- Ambele contin sulf , un element bun de controlat PH solului
CO2 eliberat de ou este folosit de planta care in acest moment nu are radacini sa absoarba cele necesare cresterii si ajuta la formarea radacinilor de baza din testul bazal al plantei.
Odata cu eliberarea CO2 oul si cu terminarea fazei de decompunerea a albuslui incepe si eliberarea "hranei" continute de galbenus care devine astfel un fel de fertilizator cu reactie indelungata (imi vine in cap acum Osmocote)
Nu e de uitat ca si butasul va produce mai multe flori , mai rapid decat in alte cazuri si acestea vor fi mai bogate.
A...si sa nu uit , nu puneti oua "calcate" ca s-a putea sa aveti si un "butas" de gaina
Succes tuturor si bafta la butasire