Gutui

robo

Member
Buna!
Stiu ca gutuiul nu e cel mai potrivit pentru bonsai, dar asta am si oricum va fi taiat la primavara...

Cam aceasta ar fi forma aproximativa la care as vrea sa ajunga :D
http://www.bonsai.co.uk/images/D/DSCF8979-01.JPG
sau
http://www.bonsai.co.uk/images/P/DSC01306.jpg

Va rog sa-mi spuneti parerea, daca ar putea iesi ceva sau nu (eu asta cred...ca ramificatiile suficient de groase incep prea sus).
Care lastari ar fi mai potriviti ?
Dupa cum se vede si in poze, la baza aproape toti sunt uniti...se poate taia doar unul fara a-l afecta prea mult ?


Asta este gutuiul din care au iesit lastarii (presupun ), care se afla in apropierea unei fantani.
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Salut , pai o sa ai nevoie de o cada pe post de ghiveci la atata pom :marfa: (asta daca il pui intreg )

Cred ca va merge , dar sa ai grija la radacinile mici si nu la cele mari care nu sunt foarte utile la hrana :clap:
 

robo

Member
:rofl:
Nu il pun tot, si oricum, direct in pamant am de gand sa il plantez pana mai creste si se formeaza cat de cat...
Multumesc, voi avea grija
 

danero2004

Well-Known Member
Moderator
Dupa ce scoti un pui , sa l pui intr-o galeata de formare si dupa sa incepi lucrarile de "sculptura"

succes :cool:
 

ovidiu1964

Member
eu unu, as lua drujba si as tunde cam la 50 -60 cm de la pamant si l-as scoate intreg, abia apoi se vede cum arata si partea de sub pamant, poate ulterior merita si un vas cat o vana :D
 

vali

Active Member
Moderator
As merge pe varianta lui Ovidiu, dar cu mentiunea ca as taia la max.30 cm. In primavara as "salta" planta si as inspecta bolul de radacini. Este foarte posibil sa ai acolo un material care sa se preteze mult mai bine pentru un multi-trunchi. Adica ceva de genul http://www.flickr.com/photos/flatbushga ... 358926096/
Pentru a obtine (din materialul pe care-l ai la dispozitie) ceva cat de cat apropiat de silueta copaceior din linkurile furnizate de tine, ai nevoie de ani buni de taieri succesive pe oricare dintre acele trunchiuri tubulare.
Toate sunt drepte si lipsite de conicitate, deci indiferent pe care l-ai alege, pentru a pune ceva miscare in linia trunchiului, ar trebui sa-l scurtezi drastic, sa astepti sa apara lastari din zona taieturii, sa alegi un nou lider pe care sa-l dezvolti pana la un punct, apoi sa-l scurtezi si pe acesta, din nou sa astepti sa apara lastari din zona taieturii, din nou sa alegi un lider pe care sa-l dezvolti pana la un punct, apoi iar sa-l scurtezi si pe acesta si tot asa. Cand vei fi terminat cu asta, vei putea spune ca ai un trunchi si te vei putea concentra pe obtinerea structurii primare a ramurilor.
Dupa parerea mea, nu vei ajunge in acest punct mai devreme de 4-5 ani de lucru, direct in pamant. Daca te grabesti sa-l pui in vas (chiar daca e vorba de "o cada") perioada se poate dubla, iar rezultatul va fi net inferior calitativ.

Principala ta problema nu este ca specia nu s-ar preta la miniaturizare, ci ca materialul tau de pornire este unul care ma duce cu gandul la un drum lung si anevoios.
Bonsai frumosi din gutui se pot face:
http://produktbilder.bonsaischule.de/2a ... t_Laub.jpg
http://www.bonsai-info.net/baumschule/b ... nga-01.jpg
 

robo

Member
Multumesc pentru raspunsuri.

Presupun ca si calitatea pamantului in care il plantez conteaza... pamantul aici are cam 50cm-70cm de sol negru si restul ceva pamant galben, argilos. Asta ar incetini cresterea, nu ?
Nu stiu daca as vrea sa incep direct cu un bonsai asa mare, cu "multi-trunchi"... pana acum am mai avut doar o carmona care a murit intr-o luna - doua.
Mai am o idee, marcotajul aerian, sa incerc sa gasesc o ramura care are o structura buna (pe acest "pui" sau pe gutuiul mare).
Cum ar fi ?
 

vali

Active Member
Moderator
robo a spus:
Presupun ca si calitatea pamantului in care il plantez conteaza...
INTOTDEAUNA!!! :) Indiferent ca vorbim de vas sau direct in curtea din spatele casei. Dar, trebuie sa ai in vedere ca: daca in curtea din spatele casei faci o groapa adanca de 50 cm si cu acelasi diametru in care pui planta cu radacinile fasonate si umpli spatiul cu un amestec format din pamantul ala negru de care zici tu + pietris in granulatie de 3-8 mm si gutuiului ii merge bine, asta nu inseamna ca daca vei folosi acelasi amestec pentru a-l planta in vas, ii va merge la fel de bine.
Faptul ca sub 50cm adancime ai un pamant galben, argilos, s-ar putea sa fie in favoarea ta (de fapt, SIGUR!). Nu va incetini cresterea, ci va forta radacinile active sa se formeze doar (sau cu predilectie) in spatiul de suprafata, in cei 50 cm adancime. Unii se chinuie sa puna placi de gresie sau tigle sub planta, pentru a impiedica radacinile sa se duca prea adanc... La tine (data fiind structura pamantului) lucrul asta se intampla "by default".
robo a spus:
Nu stiu daca as vrea sa incep direct cu un bonsai asa mare, cu "multi-trunchi"
OK! Nu incepe! Dar asta era "Varianta Demo", sau cea usoara, vis-a-vis de materialul pe care-l ai. Daca crezi ca e mai usor sa faci un moyogi (adica siluetele copaceilor din link-urile tale) din ce arati in imagini, din partea mea, no problem.
Eu nu spun ca "tre' sa faci asa si nu altfel" :). Eu doar m-am uitat la imagini si m-am gandit ce ar iesi mai usor din ce am vazut acolo. In afara de asta, am luat in calcul si potentialul plantei tale, ca intreg! Ma refer la tot snopul de trunchiuri care se vede. E evident ca, daca vrei, poti face orice din ele. Ideea e: in care dintre variante folosesti la maxim potentialul plantei brute? In care dintre variante poti pastra cat mai mult din caracterul nativ al exemplarului? Intotdeauna pune-ti intrebarea: Ce vrea el sa se faca atunci cand va fi mare? Bonsaii cei mai frumosi nu se fac pentru ca "asa vrei tu!" si alegi tu pentru planta... In cazuri de-acestea, intotdeauna se vede ca e fortat. Bonsaii cei mai frumosi sunt aceia in care se vede (se simte) ca ati lucrat impreuna, om si planta.
robo a spus:
pana acum am mai avut doar o carmona care a murit intr-o luna - doua.
Te-am luat! :rofl: Mie mi-au murit mai multi! :)
robo a spus:
Mai am o idee, marcotajul aerian, sa incerc sa gasesc o ramura care are o structura buna (pe acest "pui" sau pe gutuiul mare).
Cum ar fi ?
Ar fi bine. Problema e... de fapt e doo :giggle: 1. La gutui, marcotajul aerian se face, ca la majoritatea speciilor, la sfarsitul primaverii, deci ai timp ca pana atunci altceva sa-ti atraga atentia; 2. Cu cat tronsonul de marcotat are un diametru mai mare in zona de inelare, cu atat sansele de reusita sunt mai mici :(
 

vali

Active Member
Moderator
Pana la primavara, daca esti interesat, da-mi o adresa de e-mail si-ti pot trimite doua carti in format electronic despre bonsai.
Acum am constatat ca doar doua mai am in romana :? :(
 
Sus