Ficus-Material bun.!

DracuMic

Member
Pentru toti care vor sa faca un bonsai,care cred ca au rabdare sa faca un bonsai,am ales una din speciile interesante si relativ docile.
E vorba de un Ficus Benjamina (varietatea casanta pentru cunoscatori).
L-am luat acum cateva zile nu neaparat ca as fi avut nevoie de inca un lemn prin preajma,dar mia tras cu ochiul si nu a fost nici scump prea rau la cum arata.
nu am o poza foarte buna sa va arat cum arata dar cred ca va faceti o idee de aici

Dupa vre-o 2 zile de lasat in pace,nici macar udat m-am pus cu sabia de ninja pe el si l-am kilerit.Deabea atunci am aflat ca am luat chiar unul care are crengile destul de sensibile,daca tragi mai tare de ele se crapa de toata frumusetea(Vali stie :rofl: ).ma incantase faptul ca era plin de radacini aeriene dar din pacate toate erau uscate.
Dupa ce l-am tuns putin a ajuns sa arate asa


Incepe sa se simta o forma de viitor copacel.....
acum doar anii sa mai treaca si sa speram ca fac ceva frumos din el.!
 

vali

Active Member
Moderator
Sa-ti traiasca „ciufulitul” :)
E un F. benjamina Rianne si, intr-adevar, ai impresia ca-i din sticla. Daca atingi ramurile mai groase de 5 mm si incerci sa le indoi, plesnesc.
N-am cum sa uit aceasta varietate, pentru ca am „antecedente” cu ea :) .

Deci, sa-nteleg ca mai mult de 2 zile n-ai rezistat? :rofl:
Si vad ca ai reusit si sa-i prinzi si „motzul” cu o agrafa :). Oricum, pe asta va trebui sa-l tii in frau mai mult din foarfece... daca e de legat, e bine sa pui sarma doar pe ramurile foarte tinere.

Asa ferchezuit cum arata in a doua poza, parca mai vine si el de-acasa :)

Sa va distrati bine impreuna!
 

DracuMic

Member
zimi si mie ce te face sa crezi asta?
mi sa parut ca inca ar mai fi trebuit sa tai inca o creanga.
daca-i lasam mai multe crengi mi se parea prea incarcat ....
si raportat la inaltime eu zic ca sunt cam in grafic.
sunt curios sa vad ce zici
 

alien.alin

Member
pai, parerea mea e cam asta:

din cate am observat, cred ca incerci sa aplici ca si stil, stiul vertical drept...bun...aici nu e nici o problema...

dar eu mi-am format o parere proprie legata de acest stil. ca ramuri trebuie sa existe pe o suprafata de 3/4 din copacel...oricum, din cate am inteles, bonsaiul o sa mai cerasca, si atunci s-ar putea remedia problema.

repet, este doar o parere proprie, nu trebuie s-o iei de buna :)

spor
 

DracuMic

Member
ok....te inteleg dar pe un forum parerile trebuiesc spuse ca deaia e forum.
asta e prima tundere,poate o sa mai fie cat de curand,ma gandesc sa-i mai si scurtez varful dar asta inca nu stiu......
sunt curios cum se va comporta la mina acasa tinand seama ca e luat dintr-o sera unde a avut umiditate si caldura controlate.
vedem cum merge treaba pe viitor.
 

alien.alin

Member
pai, mi-ai cerut parerea, ti-am dat-o :) sper sa nu existe suparare

cat despre bonsai, mai lasa-l cateva zile pana sa-l tunzi iar...lasa-l sa-si revina...
cel putin o luna ar fi indicat sa mai astepti...sa vezi cum a reactionat la prima taiere...nu de alta, dar sa nu te pripesti...
referitor la temperatura si umiditate...as merge la acel magazin sa aflu care sunt conditiile acolo si sa incerc si acasa sa-i pun la dispozitie aceleasi conditii, urmand ca in timp sa-l fac sa se adapteze la conditiile normale de acasa...
 

DracuMic

Member
asta nu-i o problema.......oricum vreau sa-l duc la birou unde muncesc,acolo are mai mult soare. Sper sa nu apuce colegii de ciupit frunze ca atunci i si pun la defoliat.
Din punctul meu de vedere ficusii sunt niste specii destul de rezistente....azi am defoliat unul fara frica.vreau sa-l prinda februarie cu frunze noi si sper cu mai multe crengute.
 

DracuMic

Member
Defolierea reprezinta inlaturarea totala sau partiala a frunzelor unui copacel.
Avantajul e ca dupa defoliere frunzele vor creste mai mici ca dimensiuni si se va ramifica mai mult.Asa se fac ramificatiile fine pe copacei.
E foarte importnt ca defolierea sa se faca doar pe o planta sanatoasa,asa se elimina orice risc provocat de pierderea frunzelor.bine-nteles ca exista si perioade optime pentru defolieri la fiecare specie in parte.
Defolierea se mai aplica si in cazul in care vrei sa ingrosi o crenguta adica crenguta care vrei sa se mai ingroase ramane cu frunze pe ea iar celelalte din copacel le defoliezi,asa se vor canaliza mai multe substante hranitoare pe zona cu frunze si cresterea va fi mai intensiva ca la zonele fara frunze.
e un intreg roman descris prin lume despre defoliere,cand si cum,ideea e sa respecti cativa pasi importanti si restul vine de la sine.!
 

Sash

Active Member
Multumesc.
Am priceput...cred. Am un hibiscus unde cred ca as putea folosi asta dar o sa deschid topic separat sa va cer sfatul.
 

vali

Active Member
Moderator
DracuMic a spus:
Din punctul meu de vedere ficusii sunt niste specii destul de rezistente....azi am defoliat unul fara frica.vreau sa-l prinda februarie cu frunze noi si sper cu mai multe crengute.
Asa este, ficusii sunt greu de omorat, chiar daca noi mai reusim din cand in cand s-o facem :) (deci, ar trebui sa ne mandrim! :rofl: ).
Legat de defolierea pe care zici ca tocmai ai facut-o, daca ai urmarit doar sa improspatezi frunzisul, e OK. Fiind un evergreen, durata de viata a unei frunze poate fi de 3-4 sau chiar mai multi ani. Cand vrei sa faci ”o renovare” si sa induci un nou flux de energie pentru sezonul viitor, poti face o astfel de defoliere, pentru ca planta in primavara (la start) sa aiba ”o bucatarie” noua, gata de pregatit papa cu un randament ridicat.
Totusi, dat fiind faptul ca operatia se face intr-un moment in care planta e intr-o relativa stagnare, bashca zilele scurte si lumina insuficienta, e posibil ca frunzele nou-aparute sa aiba o suprafata mai mare decat cele date jos, iar capacitatea plantei de a produce ramificatii fine si dese sa fie cam mica...
E posibil ca rezultatul vizat de tine sa fie obtinut abia la o urmatoare defoliere, prin vara. Pana atunci, cu ajutorul frunzisului proaspat, planta isi va aduna puterile, astfel ca la viitoarea defoliere (cand si conditiile vor fi propice) isi va putea permite sa faca o droaie de frunze mai mici, o sumedenie de ramificatii fine (din axila fiecarei frunze taiate) si distanta internodala mult mai mica. :D

Legat de ficusul Rianne, mie nu mi se pare ca este prea chelit jos... Daca ar fi fost dupa mintea mea, cred ca ar fi aratat cu mult mai rau acum, iar Flo ar fi spus iarasi ”lasa-l domnule mai drept, nu-l mai indoi atat! lasa-i ramurile in pace, nu-l mai taia asa rau” :rofl:
Pe mine ma intereseaza in special, cum arata nebari-ul acestui ficus (daca arata :) ), iar daca nu, formarea unuia ar fi urmatorul lucru la care m-as gandi!
 

flo_flu

Member
vali a spus:
Daca ar fi fost dupa mintea mea, cred ca ar fi aratat cu mult mai rau acum, iar Flo ar fi spus iarasi ”lasa-l domnule mai drept, nu-l mai indoi atat! lasa-i ramurile in pace, nu-l mai taia asa rau” :rofl:
lasa-l mai, nu-i mai da idei, ca asta repede le pune in practica. Si ma cara cu el in baumaxx sa-si ia drujba... :)
 

DracuMic

Member
Asa asa faceti voi misto de buruiana mea......sa vedeti ce ma inverzesc de suparare si ma pornesc pe voi.!
Florine tu esti victima clara......imi iau ierbicid in buzunar cand vin la tine.
Domnului Cornel i dau onoarea sa il tunda si sa aplice inelul pentru un nou nebari, cam prin martie cand da coltu la iarba in Cluj.
Dusmanilor ce sunteti.....v-am taiat de la portia de fasole cu carnati.!
 

vali

Active Member
Moderator
flo_flu a spus:
lasa-l mai, nu-i mai da idei, ca asta repede le pune in practica.
:rofl: :tavalit:

Florine, eu scap usor: leg doua inele de sarma, tai o creanga sau doua (apropo, sa chemi si televiziunea Ovidiule, ca doar aia ma stiu de nea Cornel :rofl:) dar tu... Vezi sa-i faci controlul la poarta cand o mai veni la tine, ca auzi ce-l taie capul... sa vina cu prafuri in buzunar :rofl: .
 

Sash

Active Member
Si eu care credeam ca voi aici discutati de lucruri serioase :)
M-au mancat azi destele si mi-am luat un micut ficus. Nu reusesc sa-mi dau seama de care este si nici camera n-are bateriile incarcate ca sa va intreb. Frunzele sunt normale, verzi si scoarta are niste punctulete/dungulite albe. Ce mi-a placut e faptul ca are ramurelele suficient de groase si de flexibile cat sa pot sa incerc sa le leg si sa le reorientez. Ca inca nu stiu cum e alta poveste :)
Cum reusesc sa-i fac niste poze il postez spre identificare si sugestii.
 

Sash

Active Member
Da, seamana un pic mai mult! Neam cu al lui YAN este. Si dupa cum vad si in poza se preteaza la legari :)
Multumesc mult!! Acuma stiu ce sa caut :D
 

Sash

Active Member
Asa arata impricinatul:



De indoit trunchiul nu cred ca am cum ca-i prea scurt, dar ma gandeam sa ii aduc cateva ramuri la orizontala. Ceva sugestii?
 

alien.alin

Member
exact la fel e si ficusul meu...si aceasi problema o am si eu...

o rezolvare la mine a fost ca aveam 2 ramuri chiar aproape de sol, si am incerct sa le fac radacini aeriene...sa speram ca voi reusi...alte sugestii legate de coroana inca nu am...nici eu nu stiu ce sa-i fac...

dar poate vin colegii cu idei
 
Sus