anknic a spus:
eu ceaclama ii zic la 7 frati (sau hagima)...asa ii zicea si doamna de la care am neamul.
Ceapa ceaclama este un soi de ceapa care se obtine din seminte (nu arpagic) si este altceva decat '7 frati'. Se cultiva mult in zona Buzaului si Dobrogea.
Dar, cautand pe net am gasit urmatorele tipuri de ceapa
1. Ceapa comuna -Allium cepa- Ceapa din arpagic care e trienala, ceapa ceaclama si ceapa de apa care sunt bienale.
- Cea din arpagic are nevoie de 110-130 de zile si e superioara calitativ celorlalte la pastrarea pentru iarna.
- Ceapa ceaclama, cea care se seamana direct, are nevoie de 130-150 zile si in sistem casnic nu se cultiva.
- Ceapa de apa are nevoie de 150-170 zile, implica mai multa munca, se seamana la brazda si se planteaza la locul de cultura dupa 40-50 de zile.
2. Ceapa de Egipt sau ceapa Rocambole cum i se mai zice. Allium cepa f. proliferum
E perena, dureaza 7-8 ani o cultura, iese inaintea cepei comune, nu face seminte ca cea comuna, ci bulbili aerieni ca usturoiul.
3. Ceapa eşalota, vlasita, ceapa hasme, hagima sau ascalona, 7 frati dupa denumiri. Allium ascalonicum.
Se poate trata ca si cultura perena sau anuala. Bulbii au o foarte buna capacitate de pastrare si sunt mai iuti. Asta infrateste ca usturoiul, pui un bulb si el face 3-5-25 de frati.
4. Ceapa de iarna, ceapa cioreasca sau cepsoara. Allium fistulosum
Cultura se face prin seminte semanate direct, prin rasad sau prin despartirea tufei.
5. Ceapa margaritar sau rakkyo. Allium ampeloprasum
Se cultiva pentru frunzele verzi si bulbii mici care arata ca arpagicul. Asta e celebra la conserva in otet. Are aceeasi tehnologie ca si cea esalota.
6. Ceapa de tuns. Allium schoenomprasum
Se cultiva pentru frunzele fine folosite la ornamentarea aperitivelor sau ca planta floricola. Cultura dureaza 4-5 ani
7. Ceapa chinezeasca Allium tuberosum
Despre asta n-m gasit nimic
Revenind la eşalota sau, daca vrei '7 frati', am gasit urmatoarele
- Este o ceapa de frunze, dar si de bulbi. Daca e plantata in toamna (e foarte rezistenta la ger -20 C) se recolteaza primavara pentru ceapa verde si in iunie pentru ceapa uscata. Daca e plantata primavara se recolteaza pentru ceapa uscata in iulie august.
- Daca tunzi frunzele pentru a avea ceapa verde (stufat), acestea se regenereaza, dar nu se mai fac bulbi
- Pui un bulb in pamant si acesta infrateste, ca usuroiul. Daca pastrezi toata tufa, atunci te alegi cu un numar mai mare de bulbi, dar mici. Daca raresti tufa, atunci bulbii ramasi cresc mai mari si ce scoti, mananci ca ceapa verde. Se recomanda ca jumatate sa se scoata pentru consum (verde)
- Bulbii (in specils cei mai maricei) pot fi consumati ca cei de ceapa obisnuita. Sunt folositi in multe retete frantuzesti
- N-am gasit mentiunea daca face flori sau nu. Daca la Gabiuta infloreste, posibil ca ea sa aiba ceapa de tuns.