Zona speciala cu bulbi - ce facem dupa ce se trec florile?

tzep

Well-Known Member
Moderator
Re: Zona speciala cu bulbi - ce facem dupa ce se trec flori

Gabiuta, aici tu mi-ai luat-o inainte cu vorbele :hug: , asa ca tac eu si-l aplaud pe Horea! :clap:
Cu astfel de oameni gradinaritul se transforma intr-o arta. :hipnotizat: :visator:
 

veretregn

Active Member
Re: Zona speciala cu bulbi - ce facem dupa ce se trec flori

Gabiuta a spus:
Horea sunt in admiratia ta pentru pasiunea imensa ce o ai pentru natura la modul general nu numai flori si plante.Pentru gradinarit per total. :clap:
Cit timp insa dedici acestui hobby?Ca banuiesc ca nu e o meserie.Incluzind si timpul dedicat documentarii?

Un off topic doar cu intrebare si raspuns (eventual).
Felicitari inca odata :rose:
Offtopic.

Tot timpul dispobil. Nu am un job stabil si lucrez ca si freelancer in traduceri pentru niste americani. Treaba mi-o fac noaptea pentru ca am o predispozitie pt insomnie, iar gradinaritul ziua.

Nu este o meserie este o dependenta incarcata cu mici succese si mari frustrari. Pentru ca ambitia este mare, insa spatiul este mic sunt obligat sa fac tot felul de artificii.

Mi-as dori sa devina o meserie, de 3 ani imi storc creierii in sensul asta, insa nu am gasit o modalitate.


On topic:
Cornelia a spus ca daca vine un inghet foarte puternic vor muri bulbii in pamant. Eu cred ca acest lucru nu este posibil in Romania, daca bulbii sunt plantati corect. Am discutat problema cu de nijs, un olandez specializat in varietati istorice si mi.a spus ca majoritatea celor care planteaza bulbi si ii pierd o fac pentru ca planteaza bulbii mult prea superficial sau intr-un sol care nu este bine pregatit. 20 de cm adancime pentru lalele, narcise, zambile si alium este ideal. Cei 10 cm de pe pachete sunt intentionati pentru bulbii care vor fi tatati ca si plante anuale si care se arunca dupa inflorire. Tot un artificiu de la el este plantarea lalelor si al aliumului. Daca narcisele se planteaza in sol cald, i.e. septembrie-octombrie, lalele si alium se planteaza in sol rece. Pentru a nu da gres mi-a spus narcisele se planteaza inainte de inflorieea crizantemelor, iar
 

veretregn

Active Member
Re: Zona speciala cu bulbi - ce facem dupa ce se trec flori

Iar lalelele si alium la sfarsitul infloririi crizantemelor. Tot el mi-a spus ca o plantare mai adanca a bulbilor duce la o diviziune mai buna a bulbilor, in loc de multi si mici, mai putini si mai mari.
Experienta mea - singurii bulbi pe care i-am pierdut in mod constant au fost cei plantati in vase de plastic.
O alta discutie referitare la plantarea bulbilor dupa craciun.
Da! Am plantat bulbi si dupa 1 februarie. 50% dintre lalele au putrezit sau au inflorit anemic. Lalele franjurate olviedo nu au avut nicio problema. Narcisele au inflorit fara probleme in iunie, insa bulbii nu s-au divizat.
Dupa 3 ani de incercari am ajuns la concluzia ca plantatul bulbilor in vase de plastic este problematica. In decembrie vreau sa imi pregatesc cateva vase de terracotta pentru reducerile la bulbi de la jumatatea lui ianuarie si sper ca voi avea mai multe informatii atunci.

Sunt constient ca idea acestui topic a fost alta, cel mai probabil se referea la ce este de facut cu spatiul ocupat de bulbi dupa trecerea florilor. Sunt de acord ca frunzele de lale si narcise si lale sunt inestetice, insa este necesar sa fie lasate. In conditiile in care bulbii de lalele vor fi scosi la mijlocul lui iunie, eu cred ca este sufiecient timp pentru a se amenaja ceva pe acea suprafata.
Daca suprafata se afla sub pomi si arbusti atunci se pot pune afara vasele cu begonia, si orice alte plante tropicale iubitoare de umbra. Daca este o bordura cu plante perene nu ramane decat ca plantele perene sa acopere golurile. Iar daca este vorba despre o parcela libera se poate continua cu plante anuale. Exista varietati taratoare de nasturei, chiar si cu frunze variegate. Calendulla oficalis, cosmos, sau legume. Fasolea oloaga purple queen se poate insamanta pana la 1 august si va face flori purpurii si pastai violet, extrem de decorative. O alta recomandare este fasolea oloaga Hestia, cu flori rosii cu alb, foarte decorativa. Alte legume de sadit dupa sunt : fenicul de bulb, radicchio. Sadit in ghiveci dovleceii vor fi bucurosi daca sunt transplantati la mijloc de iunie inceput de iulie. Exista o multitudine de varietati de busuioc, patrunjel, coriandru, cimbru anual, marar, sau mangold bright lights din rasad. Nu numai ca mangold este extrem de arhitectual, insa se poate face si un bors excelent in octombrie.

Dintre plantele pur decorative, pelargonium in ghivece, tagetes din rasad din mai, zinniia din rasad din mai. Porumb variegat zea japonica din rasad va face niste coceni rosii minunati pentru decoratiunile de toamna. Flori de pai, puse in grupuri rasad in mai....
 
Sus