Zinnia elegans - Carciumareasa

simonag

Member
Denumire științifică:
Zinnia elegans

Denumire populara:
Cârciumăreasă

Imagine:
http://images.google.com/images?sourcei ... a=N&tab=wi

Tipul de planta:
Anuală

Înălțime:
20-90 cm

Întindere:
30 cm

Lumină și temperatură:
Se planteaza la soare.

Flori, frunze, fructe:
Flori rosii, rosiatice, roz, coral, portocaliu, aurii, galbene sau crem, involte sau doar cu un singur rand de petale. Infloresc abundent din iunie pana da inghetul daca li se asigura ingrijirile de rigoare.

Solul:
Cresc intr-un sol obisnuit de gradina dar care trebuie sa fie bine drenat. Pentru a incuraja o crestere rapida si formarea multor flori amendati pamantul la plantare cu compost.

Udarea:
Udati-le regulat dar nu frecvent, pentru ca le plac verile calduroase si fierbinti. Udarea se face dimineata, la baza plantei. Evitati udarea frunzelor pentru a preveni imbolnavirea.

Aerul:
Suporta aerul cald.

Ingrășăminte:
Daca cresterea este inceata sau frunzele sunt pale, fertilizati cu un fertilizator solubil sau granulat.

Inmulțire:
Din seminte: se insamanteaza inauntru la o temperatura de 20-25 C, cu 4-6 saptamani inainte de transplantare. Acoperiti semintele cu un strat subtire de pamant sau vermiculit. Asigurati-le lumina in timpul germinarii si un sol umed dar nu ud. Aclimatizati-le pentru o perioada de 10-15 zile inainte de a le transplanta in gradina. Direct afara se pot insamanta incepand cu cateva zile dupa data medie a ultimului inghet din primavara pana in iunie. Sapati bine pamantul inainte pentru a-l face cat mai marunt si insamantati-le in randuri la o distanta de 30 cm. Cand rasadurile sunt suficient de mari pentru a le putea manui, rariti rasadurile indepartandu-le pe cele mai putin viguroase. Se pot insamanta direct in jardiniere sau ghivece. Germineaza in 10-24 zile sau chiar mai repede, in functie de temperatura.
.
Transplantare:
Rasadurile se transplanteaza afara la 2-3 saptamani dupa data medie a ultimului inghet cand nu mai sunt variatii mari de temperatura. Radacinile sunt sensibile la mutare si trebuie sa le transplantati cu grija pentru ca daca radacinile sunt deranjate florile nu vor mai fi involte. Nu indepartati pamantul de pe langa radacini pentru a nu expune radacinile. Lasati 25-30 cm intre ele la plantare, in functie de varietate. Daca fainarea este o problema in regiunea unde locuiti le puteti planta la o distanta mai mare pentru a permite o mai buna circulatie a aerului.

Condiții de iernare:
Au o toleranta la inghet scazuta.

Boli și dăunători:
Sunt susceptibile la fainare spre sfarsitul verii si toamna, in verile ploioase sau in regiunile cu o umiditate ridicata. Nu le lasati sa se indeseasca pentru a preveni fainarea. Spray-ati cu o solutie de o jumatate de lingura rasa de praf de amoniac (din cel folosit la prajituri) si cateva picaturi de sapun de spalat vasele la aproximativ 3 litri de apa .
In general sunt rezistente la insecte dar uneori pot fi atacate de afide sau paianjenul rosu.

Îngrijire, particularități:
Se pot planta sub forma de borduri in straturile mixte de flori, in culturi pentru taiere, sau le puteti planta grupat printre alte flori pentru a da culoare stratului de flori. Pentru ca zinnia formeaza multe ramuri laterale buruienile de obicei nu cresc in jurul lor. Varietatile pitice sau medii le puteti planta in jardiniere sau ghivece, singure sau impreuna cu asparagus sau petunii. In gradina le puteti planta impreuna cu alte flori iubitoare de soare si caldura precum Rudbeckia, Cosmo, aster sau craite.

Daca le insamantati in serii (la 2 saptamani interval) incepand cu aprilie veti putea avea flori pana da inghetul pentru ca cele mai multe varietati au maximul de inflorire la 3 luni de la insamantare.

Rupeti primul lastar care se formeaza pentru a incuraja formarea mai rapida de lastari laterali si a produce mai multi lastari florali.

Indepartati regulat daca este posibil florile ofilite, pentru a stimula reinflorirea si a mentine un aspect ingrijit.

Pentru buchete taiati Zinnia cand florile sunt complet deschise dar mijlocul florii este inca tare. Rupeti frunzele. Rezista in apa 7-10 zile.

Varietăți recomandate:
'State Fair Mixture': 75-90 cm inaltime; cea mai buna varietate dintre varietatile inalte. Florile sunt uriase (15 cm) cu mai multe randuri de petale precum ale daliei; flori de culoare rosiatice, roz, crem, portocaliu, auriu sau galben.

'Dreamland Series': 30 cm inaltime; flori coral, albe, roz, rosiatice sau galbene de 10 cm precum ale daliei, foarte spectaculoase.
'Short Stuff Mixture': 20 cm inaltime cu flori roz, rosii, galbene, crem sau galbene, extra-largi precum ale daliei; una dintre cele mai bune varietati.
Varietatile 'Blue Point', 'Profusion' si 'Pinwheel' sunt rezistente la fainare.

Alte specii:
Zinnia augustifolia: au flori elegante, de 2,5-5 cm si frunze inguste. Este rezistenta la variatiile de temperatura.

Surse:
http://www.webindia123.com/garden/flowers/zinnia.htm
 
Ultima editare de un moderator:
Sus