Zeama bordeleza

anduk

New Member
Vreau sa stopesc pomi,trandafiri,rosii,castraveti cu zeama bordeleza.Am cumparat sulfat de cupru dar nu stiu daca pot sa pun var stins(pasta)pentru a obtine solutia finala.Var nestins nu am gasit..Rog pe cine stie sa mi explice cat sulfat de cupru trebuie sa pun si cata pasta de var ,pentru a obtine 10 l de zeama bordeleza.
 

ghia_don

Active Member
Pentru prepararea zemii bordeleze se foloseste pasta de var, iar raportul dintre cantitatea de piatra vinata si var este o parte sulfat de cupru si doua parti var pasta.
Pentru obtinerea a 10 l de zeama in concentratie 1%, se pune 100 g piatra vinata si 200 g var pasta. Este bine sa se puna separat 5 l apa in care dizolvi piatra si 5 l apa in care pui varul sa faci laptele de var. Dupa ce se topeste piatra vinata, se amesteca cu laptele de var.
Este important ca zeama bordeleza sa aiba o reactie alcalina, ca altfel produce arsuri. Putem verifica cu hirtie de turnesol, care introdusa in zeama trebuie sa se albastreasca. Daca nu se albastreste, se mai adauga lapte de var pina are loc colorarea.
Citeva reguli de care trebuie sa tinem seama:
-nu se folosesc vase din metal nasmaltuit,
-se va folosi imediat dupa preparare.

Exista pe piata un produs numit CHAMPION, care inlocuieste cu succes zeama bordeleza. Eu il cumpar si pentru usurinta cu care il prepar...adaug apa si gata zeama :wink: ....
 

sicora fabian

Active Member
Eu pun 1:1 piatra si var. N-am avut probleme dar nici n-am verificat vreodata pH-ul. De obicei pun lapte de var in solutia de piatra vanata pana "paleste", se schimba albastrul spre alb.
Este foarte eficienta dar tine numai pana la prima ploaie! :(
 

victoria222

Active Member
De unde cumparati piatra vanata? La mine la Fitofarmacie n-au. Ma tot curteaza cu fungicide cand ii intreb :(
 

sicora fabian

Active Member
De la fitofarmacie, insa este mai comod Champion-ul! Anul acesta am inceput sa-l folosesc si eu si are aceleasi efecte pentru tratamentele in vegetatie. Pentru tratamentul de iarna este mai buna piatra vanata, chiar 3%!
 

victoria222

Active Member
Mersi. Inseamna ca trebuie sa intreb si pe la alte fitofarmacii. Cei de la mine au zis ca n-o sa gasesc decat fungicide gata facute (gen Alcupral, Champion, etc..)
 

anasstasia

Active Member
M-am mai uitat pe internet si ma trezesc si eu acum din somn. Imi puteti spune cu ce imi va ajuta mai exact zeama boredelza in tratamentul trandafirilor?
Vreau sa-i protejez cit mai bine si nu stiu exact ce tratamente sa le fac. Sa inteleg ca pot cumpara Champinion? Nu de alta, insa cred ca as face o combinatie de as ofili tot ce am in gradina, asa ca mi-ar fi mai usor cu ceva gata preparat sau mai usor de preparat.
 

Fleur

Active Member
Se gaseste si zeama bordeleza la plic. Se dizolva numai in apa conform indicatiilor de pe plic.
 

haplea82

Member
anasstasia a spus:
M-am mai uitat pe internet si ma trezesc si eu acum din somn. Imi puteti spune cu ce imi va ajuta mai exact zeama boredelza in tratamentul trandafirilor?
Vreau sa-i protejez cit mai bine si nu stiu exact ce tratamente sa le fac. Sa inteleg ca pot cumpara Champinion? Nu de alta, insa cred ca as face o combinatie de as ofili tot ce am in gradina, asa ca mi-ar fi mai usor cu ceva gata preparat sau mai usor de preparat.
tratamentul cu substante cuprice ,zeama bordeleza,champion,etc,aplicat acum matureaza lemnul(forteaza lemnificarea) ceea ce are ca rezultat o mult mai buna rezistenta la gerul iernii.
 
A

Anonymous

Guest
Vai-va-vai...gata ne-am razgindit, nu mai sintem "verzi", "ecologisti"...nu mai a vem grija de "mama natura" ??? :tavalit:
 

haplea82

Member
sicora fabian a spus:
Ar fi o veste buna, Haplea, insa nu vad mecanismul! Oricum nu are ce dauna un tratament cupric, dimpotriva!
nu trebuie sa ma crezi pe cuvint,poti cauta pe net.
apropo,am si eu sa-ti pun o intrebare.am altoit in august un liliac ,bineinteles tot cu liliac.am folosit metoda in ochi dormind,coaja se desprindea bine de lemn,dupa 2 saptamini au cazut coditele de la frunza.acum intrebarea,cum eu nu am gasit nimic pe net care sa ma edifice,se altoieste in august liliacul si merge altoit in ochi dormind?pina acum mugurii n-au dat absolut deloc" inainte".stiu ca am sa vad si eu la anul daca a mers altoirea sau nu ,dar sint curios daca se face astfel sau.... nu
merci anticipat
 

haplea82

Member
sicora fabian a spus:
Haplea, da, este altoirea standard in ochi dormind la liliac!
merci ,din nou
despre sulfatul de cupru, ce se gaseste in comert de cumparat ,sint citeva lucruri de spus!acel sulfat de cupru este amestecat cu o cantitate mare de apa si malaxat ,de obicei in betoniere , asta pt ca acele companii ce-l ambaleaza sa aiba un profit cit mai mare(pt ca-ti vind apa la pret de sulfat de cupru).din aceasta cauza solutiile obtinute, folosind dozajul clasic de sulfat de cupru ,n-au concentratiile normale ci sint mult mai diluate si ca atare nu au efectul scontat
pt cei ce doresc sa utilizeze zeama bordeleza eficient ,le recomand ca punga cu sulfat de cupru cumparata sa fie desigilata si sulfatul de cupru lasat sa se usuce de apa in exces .veti avea surpriza sa constatati dupa 1-2-3 luni ca punga va cintari 600-750 g dintr-un kg initial.daca doriti ca uscarea sa fie mai rapida atunci se va varsa respectiva punga pe o folie de material plastic si sulfatul de cupru va fi intins intr-un strat subtire.abia dupa uscarea acestuia veti putea folosii gramajele recomandate in prepararea solutiilor
 

victoria222

Active Member
Mersi, Fabian :D
Haplea, vanzatoarea mi-a dat o foaie tiparita cu instructiuni si dozaj. Despre dozajul sulfatului de cupru pentru stropirea "albastra" scrie: 200g sulfat de cupru la 10 l apa. S-or fi simtind cu musca pe caciula si au spus dozajul corect pentru substanta diluata pe care o vand :evil:
 

haplea82

Member
nu,la stropirea albastra poti sa mergi pina la 300 g/10lt apa piatra vinata "nediluata"
in mod normal piatra vinata,adica ceea ce cumperi de la magazin ,reprezinta sulfatul de cupru hidratat cu 5 molecule de apa.in cazul in care-i adaugi apa se intimpla ceea ce se intimpla in cazul nisipului,adica molecula de cuso4 nu se mai hidrateaza la fel cum nisipul nu absoarbe apa dar in schimb sarea(structura cristalina formata de moleculele de cuso4) se umezeste exact cum se umezeste nisipul.ca atare cel mai bine este sa uscati piatra vinata inainte de folosire.daca la stropirea albastra (apropo la prepararea acesteia nu se mai adauga var)nu-i chiar asa de important ,in timpul verii folosirea pietrei vinete asa cum este cumparata poate duce la surpriza ca stropitul sa nu aiba nici un efect
nu incercati sa uscati piatra vinata pe aragaz sau alta sursa de caldura.va pierde din apa necesara si-si va schimba culoarea riscind sa preparati solutii prea concentrate
in mod normal ,piatra vinata cu continut optim de apa formeaza bulgari care sint destul de greu de spart in mina
ceva detalii pe intelesul tuturor aici http://en.wikipedia.org/wiki/Copper%28II%29_sulfate
 
Sus