Pentru prepararea zemii bordeleze se foloseste pasta de var, iar raportul dintre cantitatea de piatra vinata si var este o parte sulfat de cupru si doua parti var pasta.
Pentru obtinerea a 10 l de zeama in concentratie 1%, se pune 100 g piatra vinata si 200 g var pasta. Este bine sa se puna separat 5 l apa in care dizolvi piatra si 5 l apa in care pui varul sa faci laptele de var. Dupa ce se topeste piatra vinata, se amesteca cu laptele de var.
Este important ca zeama bordeleza sa aiba o reactie alcalina, ca altfel produce arsuri. Putem verifica cu hirtie de turnesol, care introdusa in zeama trebuie sa se albastreasca. Daca nu se albastreste, se mai adauga lapte de var pina are loc colorarea.
Citeva reguli de care trebuie sa tinem seama:
-nu se folosesc vase din metal nasmaltuit,
-se va folosi imediat dupa preparare.
Exista pe piata un produs numit CHAMPION, care inlocuieste cu succes zeama bordeleza. Eu il cumpar si pentru usurinta cu care il prepar...adaug apa si gata zeama
....