Zambile

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Si la mine a scos una nasul din decembrie.. acum misca mai multe . Sa speram ca nu mai da frig mare. Mie personal imi plac iernile foarte scurte si sa inceape primavara la inceputul lui februarie.
 
Ultima editare:

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Unde vine frigul ? ... Daca nu o sa fie -15 sau mai jos...... zambilele nu prea au probleme.... decit daca tija florala e iesita si cu bobocii deschisi...
 

dalailana

Member
Uite ca au probleme la mine. am prins niște limacsi care mâncau din boboci dimineață. Au găurit și frunzele. Acum am ieșit seara în gradina și iar era plin și i-am îndepărtat manual. Spuneți-mi ce sa fac eu am o grădină ecologica nu amai stropit cu nimic pana acum. Dar dacă îmi ataca zambilele sunt dispusa sa stropesc cu orice.
 

dalailana

Member
Și mai e ceva în jurul zambilelor erau multe rame pe pământ nu pe zambile. Eu nu știam ca ramele sa fie dăunători chiar le incuraJam sa îmi afaneze pământul. deci ce cauta ramele printre bulbii mei și cum scap de limacsi? Auzi sa mănânce ei boboci de zambile.....
 

dalailana

Member
Acum 5 minute am scris mesajul m-am dus în gradina cu lanterna și iar am prins 2 limacsi. cred ca la noapte fac de garda în gradina!
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Sint mai multe solutzi pt limacsi... una din ele sa pudrezi pamintul cu cenusa.... am pe undeva scris...
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
Granulele de Optimol sunt eficiente pentru limacsi. Altfel, ecologic, mai poti folosi sare (dar nu e buna pentru plante). Sau capcane cu bere. Problema cu berea este ca daca nu aduni limacsii din capcane a doua zi de dimineata, se trezesc din betie si o iau la sanatoasa. Si inca ceva: ce faci cu limacsii dupa ce ii prinzi? Ideea e ca trebuie sa scapi definitiv de ei, nu sa-i arunci mai departe.
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
Geo sunt curioasa de metoda cu cenusa. Daca dai peste postarea respectiva pune te ro un link. Ai incercat-o? A fost eficienta? Omoara limacsii sau doar ii indeparteaza?
 

adrianam

Well-Known Member
Da, si eu am nevoie de o solutie pentru melci, eu am gasit azi florile de irisi rupte si rontaite!
La zambile abia acum se vede motul, si nu vreau sa raman fara ele!
 

Caramell

Well-Known Member
Administrator
Moderator
Aici e o traducere automata a uiui articol rusesc. Poate ajuta:
http://www.sadovod-ogorodnik.ru/ro/izvest/slizni-a-kak-vy-boretes-s-etoj-napastju.html

Pentru a proteja plantele de melci au obkashivat în jurul valorii de loturi de legume cu buruieni şi de ierburi, mai ales şanţuri şi în alte locuri umede. În caneluri şi zonele turfing situate în jurul valorii de grădini, după cosit iarba ucide melcii prin stropirea cu o soluţie de sulfat de fier (1 kg la 10 litri de apă) sau un praf de cenusa, cu un amestec de albire (160 g de cenuşă şi 40 g de clor la 10 mp .) Raw, zone umede, în special favorabile pentru reproducerea de melci, trebuie să se scurgă. Culturilor trebuie să fie atent eliminate pentru a reduce umbrire şi de a îmbunătăţi aerare a solului. Elimina buruienile, nu pot fi lăsate pe sol aşezate în grămezi, deoarece acestea vor servi ca un refugiu pentru melci. Cu acelaşi scop ar trebui să fie scos de pe site toate reziduurile de post-recoltare (topuri, buturugi) - acestea pot fi hrană pentru melci.

În culturile de legume melci poate ucide praf de var stins (150-200 g pe 10 metri pătraţi), sau un amestec de praf de tutun si var (1: 1). Pe plantaţiile de varza este uneori folosit ca stropite cu o soluţie de sare de potasiu (1 kg la 10 litri de apă). Toate lucrările de praf şi de pulverizare trebuie să fie efectuate târziu, în seara sau noaptea, când melcii ies din adăposturi şi să treacă la fabrica. Rezultate bune se obţin de două-timp de procesare de grădini de legume şi domenii ale materialelor de mai sus în jumătate numărul. Al doilea praf ar trebui să fie urmat după primele 15-30 minute. Materialul de mai sus (de tei şi altele), obtinerea pe corp de melci, care le determină iritarea pielii şi mucus severă. Mucusul ajuta pentru a reseta melc pe corpul căzut de var sau alte substanţe, şi pentru a evita astfel pierderea a prafului primul. Dar praf secundar sau pulverizare este deja un melci obligatorii de deces, atenuat eliberarea unor cantităţi mari de mucus.
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Am incercat, ii cam omoara..... unii sint mai destepti si nu se baga. Dar tzine pina la prima ploaie... si evident nu e buna pt plantele acidofile. Gainile sint alta sursa de curatzeneie pt limacsi.... daca nu le poti da drumul in gradina, macar poti sa dai limacsii la gaini.

Iata si alte solutzii.....

De asemenea, capcane pentru limacsi si melci:

* se pune seara jumatati aproape goale de grapefruit si pepeni galbeni in zonele infestate de limacsi si melci; aceste fructe atrag daunatorii, astfel ca, dimineata, ii veti putea aduna din interiorul lor;

* se plaseaza cartoane goale de lapte;

* se uda o portiune mica din gradina la lasarea serii si sprijina o scandura de lemn de o piatra; melcii si limacsii se vor aduna pe partea interioara a scandurii.
Banda de cupru, uda sau uscata, este una dintre cele mai eficiente bariere de protective impotriva limaxului. Atunci cand melcul intra in contact cu o astfel de banda se produce o reactie toxica, asemenea unui soc electric. Atentie insa, banda trebuie sa aiba o latime de circa 5 cm pentru a putea fi eficienta.



O alta “capcana” pentru melcii fara cochilie sunt fasiile din plastic negru (asemanator sacilor menajeri) care, pe timp de vara, se incing foarte tare astfel ca melcii care trec peste ele raman lipiti. Este indicat sa se foloseasca benzi mai groase pe care sa le fixam pe suprafata solului cu ajutorul unor tarusi subtiri.






Geo sunt curioasa de metoda cu cenusa. Daca dai peste postarea respectiva pune te ro un link. Ai incercat-o? A fost eficienta? Omoara limacsii sau doar ii indeparteaza?
 

dalailana

Member
Vin din gradina la miezul nopții am mai adunat 2 ceea ce e mult pentru 5 zambile și 15 narcise cât am eu. Fără mila i-am strivit și aruncat la gunoi. Nu am găini sa ii mănânce și sunt scârboși asa ca ecologic sau nu i-am strivit.
Tot ei mănâncă și bulbii de crin? acum țin minte ca în vara trecuta aveam limacsi foarte grași în gradina și nu prea mi-au apărut toți crinii.
Și când ma gândesc ca vara trecuta nu le-am făcut nimic habar nu aveam ca sunt dăunători.
Acum sunt mici și slabi subțiri mâine citesc cu atenție soluțiile voastre.
Ramele vad ca sunt inofensive le-am prins ca mănâncă frunzele uscate de pe mușuroi de la trandafiri.
E multă activitate noaptea în gradina a început sa îmi placa : ma duc sa mai fac un rond!
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
Da, mai maninca si bulbii de crini...... dar pot fi si alte chestii care maninca bulbii de crini.
 

dalailana

Member
Azi dimineață nu mai erau cred ca am cules destui după rondul de noapte. o sa merg pe varianta capcane cu bere. Nu cred ca ii oprește obstacolul cu coji de oua la mine gardul este abraziv și nu au vreo problema sa se plimbe acolo. Păsările vad ca îi mai macelaresc ma miram eu când am văzut mierla la mine în gradina.
 

popescu gp

Well-Known Member
Dac in gradina nu sunt plante acidofile se poate imprastia var praf ,dar numai pe pamant ,nu si pe plante;eu am folosit toate prafurile contra limaxilor ce sunt produse in Romania,dar fara un rezultat bun.Am folosit un praf cumparat de la o firma din |Oradea-import Ungaria si anul trecut am avut o mica pauza la limaxi si melcii mici adusi de pe camp cu masina cand faceam stuparit pastoral.Anul acesta am luat solutie praf si de la bakker sa vad ce rezultat va fi.
 

geodezia

Well-Known Member
iai deci astia halesc florile la zambile ca vazui si azi niste muguri de flori mincate ,,, ioi ioi
 

popgeo

Well-Known Member
Membru staff
Moderator
1-2 gaini, gainuse americane, curci sau bibilici ar face o curatzenie exemplara....... dar nu noaptea..... si nu din alea de avicola.... mai si distrug ele, dar la rame si limacsi sint o arma imbatabila. Aparent curcanii sint dispusi sa manince gandacii de colorado...
 
Sus