Yucca spp. - Yucca de gradina (in lucru)

simonag

Member
Denumirea ºtiinþificã:
Yucca filamentosa (denumirea in engleza: Adam�s Needle Yucca, Desert Candle, Spanish bayonet)
Yucca glauca (denumirea in engleza: Native Yucca; Small yucca, Soapweed)

Denumirea populara:
Yucca

Imagini
http://gabiee.sunphoto.ro/yucca_de_gradina

Inaltime (fara flori):
Y. filamentosa 45-60 cm
Y. glauca 45 cm

Spatiu ocupat:
Y. filamentosa 90 cm
Y. glauca 60-90 cm

Lumina si temperatura:
Prefera locurile puternic insorite si uscate.

Flori, frunze, fructe:
Flori albe. Y. glauca are florile mai mari si se deschid mai mult comparativ cu florile Y. filamentosa.
Inflorirea: mijlocul pana la sfarsitul verii.
Frunzele sunt dispuse in rozeta, cu puietii dispusi in jurul plantei mame. Centrul rozetei moare dupa inflorire dar puietii cresc repede si inlocuiesc planta mama.
Yucca este o planta perena cu frunze verzi si pe timpul iarnii si de aceea frunzele nu se indeparteaza toamna.

Solul:
Prefera solurile alcaline.

Udarea:
Este deosebit de rezistenta la seceta si necesita putine ingrijiri dupa plantare. Totusi, trebuie udata din cand in cand caci nu e cactus.

Aerul:
Prefera aerul uscat.

Inmultire:
Prin seminte: In sera se insamanteaza in februarie; germinarea dureaza 3-4 saptamani. Direct in gradina se insemanteaza la sfarsitul toamnei. Obtinuta din seminte, infloreste dupa cativa ani, dar planta este ornamentala chiar si fara flori.
Yucca nu are nevoie sa fie divizata pentru ca ramane atractiva si viguroasa pentru cel putin 10 ani. Daca vreti mai multe plante, puteti separa puiuti cu un cutit de planta mama.

Transplantare:
Se lasa 60 cm intre plante.

Conditii de iernare:
Desi yucca arata deosebit de tropicala, este foarte rezistenta putand supravietui ani chiar in zone unde iernile ating �40C. Y. glauca este originala din preriile din statele nordice ale USA si Canada.

Ingrijiri particulare:
Nu suporta sa te rastesti. Fiti rabdatori cu yuca, caci poate inflori dupa cativa ani de la plantare. Planta cu frunzele ei in forma de spada este ornamentala chiar si iarna, cand frunzele ei verzi strabat prin zapada.

Yucca se poate cultiva impreuna cu alte plante iubitoare de soare. Este potrivita pentru gradinile cu pietre. In straturile mixte de flori se poate combina cu arbusti si plante taratoare.

Polenizarea este facuta de o specie aparte de fluture, prin urmare nu fiti surprinsi daca nu formeaza seminte.

Desi florile arata cel mai bine pe planta, puteti taia florile si sa le puneti in vaza. Taiati-le cand majoritatea florilor sunt deschise. Rezista aproximativ 10 zile in apa.

Specii si varietati:
De obicei se gasesc sub numele mentionate mai sus.

Sursa: Lois Hole's, "Perennial favorites"

Comentarii:
"Din http://www.desert-tropicals.com/Plants/ Yucca are 23 specii si varietati.
La noi sunt: Yucca filamentosa, cea care rezista afara si Yucca elephantipes cea care are trunchi dar este de interior." corina
 

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
la aceasta fisa cred ca ar fi bine sa se precizeze de la inceput, din titlu ca este vorba de Yucca de gradina, pentru a nu se crea confuzii.

o completare: inflorescenta este foarte mare, tija lunga porneste din mijlocul rozetei. uneori, din cauza greutatii aceasta se poate inclina, capatand un aspect destul de neplacut.
 

Florilemele

Member
Denumirea ştiinţifică - Yucca aloifolia

Regn: Plantae

Încrengătură: Magnoliophyta

Clasă: Liliopsida

Subclasă: Liliidae

Ordin: Asparagales

Familie: Agavaceae

Provenienta - Statele Unite, Mexic şi vestul Indiei


Denumire populară:
- Numele Yucca deriva de la "yuca", un nume care desemneaza maniocul sau planta tapioca (Manihot esculenta) din familia euphorbia (Euphorbiaceae). Sau arborele vietii datorita efectelor sale miraculoase.

Tipul plantei:
- Arbust

Gabarit:
- In stare naturala, in zonele originare, plantele adulte ating pana la 10m, dar in conditii de camera, tinute la vas cresc mai greu si de obicei au inaltimea de 2-2,5m , iar diametrul manunchiurilor de frunze este intre 50 si 100 cm.

Lumina şi temperatura:
- Daca in camera in care se afla yucca circulatia aerului este foarte buna aceasta poate suporta temperaturi de pana la 35 de grade.
Trebuie plasata in dreptul unui geam, are nevoie de foarte multa lumina,dar nu soare direct pentru ca acesta duce la arderea frunzelor.

Flori, frunze, fructe:
- Frunzele sunt dispuse sub forma de manunchiuri, ca la palmieri, iar tulpina este acoperita de urmele frunzelor cazute . Atentie foarte mare la varfurile frunzelor! Sunt foarte ascutite si pot produce rani!In mediul natural in care traieste culoarea frunzelor de yucca este verde foarte inchis, in schimb in casa frunzele acesteia se vor mai deschide la culoare.

Solul :
- Sol mai nisipos (bine drenat) dar care sa contina suficienta hrana. Se poate folosi si pamantul amestec pentru flori de camera, existent in florarii ( in nici un caz turba) la care se adauga nisip grosier (o parte panat : ¼ parti nisip) sau se poate realiza un amestec care sa cuprinda pamant de frunze de foioase, mranita bine descompusa, turba neagra (1/2 p), pamant de gradina mai greu (o parte) si nisip (¼ parti).

Udarea:
- Vara se uda bine pana cand apa curge in farfurie,nu o lasa sa stea in baltoaca de apa care se poate acumula sub ghiveciul ei .Excesul de apa se arunca. Se uda a doua oara cand solul s-a uscat bine la suprafata. Daca planta se afla intr-o zona in care ajunge foarte putina lumina si daca o uzi prea des exista riscul ca aceasta sa putrezeasca.

Aerul:
- Vara din cauza conditiilor din apartamente si a aerului uscat se poate pulveriza planta . Evitarea curentilor de aer.

Ingrăşăminte:
- La fiecare 2 saptamani diluati in apa un ingrasamant lichid special pentru plante decorative prin frunze.
Opriti fertilizarea intre noiembrie si martie.

Inmulţire:
- Daca tulpina a crescut foarte mult, in perioada de primavara se pot realiza taieturi, iar varfurile si portiunile, de tulpina taiate (15-30 cm) pot fi puse la inradacinat in sticle cu apa la lumina sau in nisip umed. In acest ultimo caz inainte de plantare in nisip se lasa sa se usuce taietura (o zi) sau se pudreaza cu praf de carbune pentru a impiedica aparitia mucegaiurilor. Pentru inmultire nu se folosesc portiuni de tulpina foarte batrane (lemnoase).Taierea varfului duce si la o ramificare frumoasa a florii , dar va trebui sa astepti o perioada pana apar lastari noi de la baza taieturii. Plus ca din momentul in care-i taiati varful, va trebuii sa o uzi cu mare atentie: adica ceva mai putina apa in ghiveci (decat de obicei).

Condiţii de iernare:
- Trebuie evitata stagnarea apei in sol si diferentele mari si bruste de temperatura.Iarna se tine mai la racoare 16-18ºC.Mentineti-o in stare de repaus pe timpul iernii printr-o udare redusa la minimum ( deoarece in zonele de origine este obisnuita cu lungi perioade de seceta).

Boli şi dăunători:
- Avantajul care face ca yucca sa fie o planta perfecta pentru apartament este faptul ca nu atrage insectele. Este genul de planta care nu este pe gustul paianjenilor mici, dar nici pe cel al furnicilor. In momentul in care observi insecte in jurul plantei foloseste un insecticid, insa ai grija ca acesta sa nu faca rau plantei tale.
Ciuperca Botrytis poate provoca pete cenusii pe frunze: indepartati partile atinse si pulverizati un fungicid. Cosenila fainoasa produce pete asemanatoare bumbacului, iar cea bruna scaune brune pe fata inferioara a frunzelor si pe tulpini; eliminati ambii paraziti cu un tampon moale imbibat in alcool denaturat, sau pulverizand insecticide sistemice.
In momentul in care te-ai hotarat sa iti cumperi o yucca, incearca sa cauti una care este foarte bine inradacinata si tine minte sa nu o uzi foarte mult si nici extrem de des.

Îngrijire, particularităţi:

Planta se transplanteaza in fiecare an, primavara, folosind ghivece din ce in ce mai mari, ajungand pana la ghiveci de 40 cm diametru. Dupa aceea este suficient sa se inlocuiasca in fiecare an un strat de 5 cm de la suprafata compostului.

Specii şi varietăţi:
Yucca este un gen de circa 40 - 50 de specii (exemple : Yucca decipiens , Yucca baccata , Yucca schidigera , Yucca filamentosa , Yucca pallida , Yucca gloriosa , Yucca aloifolia , Yucca brevifolia,Yucca rostrata , Yucca schottii.
 

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
Aici vom desparte cele doua specii de Yucca, diferentele fiind mult prea mari intre ele.
 
Sus