Wicking worm beds

aquaponicaro

New Member

"Wicking worm bed" este un sistem de cultivare cu o productivitate ridicata, care nu numai ca produce mai multa mancare cu resurse mai mici de apa, dar si recicleaza deseurile organice pentru a furniza plantelor nutrientii. Esenta sistemului este de a forma un rezervor de apa sub nivelul solului, prin retinerea apei folosind containere sau folii rezistente la apa. Plantele sunt productive pentru ca au o alimentare continua cu apa si nutrienti.


Asa ar suna o traducere aproximativa a definitiei data de Colin Austin, unul din pionierii acestui tip de cultura.

Ideea a plecat din Australia, acolo unde criza de apa a impins gradinarii spre gasirea de solutii de eficientizare a consumului. Este evident ca irigarea traditionala risipeste o mare cantitate de apa, ce depaseste nivelul radacinilor si se pierde in cazul unei irigari abundente sau se evapora nefiind utila plantelor in cazul unei irigari superficiale. Desi mai eficienta, chiar si irigarea prin picurare se supune acelorasi riscuri.



Si atunci, de ce sa nu optimizam consumul de apa? De ce sa nu cream un rezervor ingropat in patul de cultura, de unde solul sa-si traga doar apa necesara pentru a furniza radacinilor cantitatea de apa optima.
Accesul la rezervor este realizat de o teava, prin care turnam apa. Teava ne ofera si posibilitatea de a vizualiza in orice moment cantitatea de apa din rezervor, pentru a putea face plinul la nevoie.
Este nevoie de un strat separator intre pietrisul ce formeaza rezervorul si sol, pentru a nu se amesteca. Stratul acesta separator poate fi facut din paie, talas, sau ce va sta dvs. la indemana ca material ce lasa apa sa treaca dar nu permite solidelor sa se amestece.
La nivelul superior al rezervorului am prevazut un supraplin, util mai ales paturilor de cultura din exterior, ce pot fi inundate de ploi abundente...

Mergem mai departe.. De ce sa nu folosim ramele in paturile noastre de cultura?
Resturile lasate de rame, numite compost, sunt foarte bogate in nitrogen, calciu, magneziu si fosfor, si toate sunt nutrienti importanti pentru sanatatea si prosperitatea ecosistemelor. Un plus adus de rame este si acela ca amesteca mediul de cultura realizand tunele prin care pot circula aerul si apa necesare dezvoltarii plantelor si microorganismelor.
Pentru aceste ajutoare de nadejde am prevazut si o hranitoare, unde putem recicla resturile de pe mesele noastre. Ramele vor avea grija ca acestea sa se transforme in substante hranitoare pentru plante.



Ideile merg mai departe. Am sa folosesc in aceste rezervoare apa scoasa saptamanal din bazinele cu pesti din sistemele mele aquaponice, bogata in nutrienti pentru plante! Am sa folosesc de asemenea musturi de plante, pentru a asigura mineralele necesare - urzici, tataneasa, etc.



Sunt discutii multe de facut, legate de dimensionare (adancimi, volume), de pozitionare ,dar astea sunt aspecte pe care numai experienta le va clarifica. Asa ca astept cu nerabdare primavara, pentru a da drumul lucrarilor!
 

aquaponicaro

New Member
Despre culturi

Am sa incerc cate putin din fiecare, fiind primul an am sa ma dedic experimentarii...

Am sa am cel putin 2 wicking worm beds, unul in solar, ce va fi functional mai devreme, si cel putin unul in exterior.

Cu siguranta nu voi cultiva salata pentru ca sistemul aquaponic imi va asigura necesarul de astfel de verdeturi :)

Am sa incerc cartofi, morcovi, varza, mazare, fasole, castraveti, rosii si vinete. Voi avea grija la buna vecinatate dintre plante, luand in considerare afinitatile si neintelegerile dintre vegetale.

Si mai cred ca, in palcuri voi incerca si cu galbenele si levantica...

Acesta este planul de acum. Pana se va topi insa zapada, mai am destul timp sa schimb trei randuri de planuri!
 

aquaponicaro

New Member
Primele paturi realizate

Am reusit, in sfarsit, realizarea primelor doua paturi de cultura, in interiorul solarului.

Starea initiala


Sapatura 30 cm


Cadru


Folie protectie


Teava pentru apa si pietris 20-25 cm


Strat separare intre solide


Strat ziare pentru separare si pastrare umiditate, plus deliciu pentru rame


Compost si pamant - 30-35 cm


Hranitoare rame ( galeata rosie care apare prin imagine a fost folosita pentru recuperarea ramelor )


Primul pat finalizat


Si cel de-al doilea


Astept acum vremuri ceva mai bune pentru a incepe plantarea ...
 
Sus